fbpx

Édesítőszerek

A cukorhelyettesítőkkel ellentétben az édesítőszerek nem cukrok vagy cukorszármazékok. Nem rendelkeznek (számottevő) energiatartalommal, így ezeket energiaszegény diétát igénylők és cukorbetegek is fogyaszthatják.

Rendszerint az édesítőszereknek lényegesen magasabb az édesítő hatása, mint a kristálycukornak (szaharóz). Ennek ellenére nem, vagy csak alig tartalmaznak energiát.

Az Európai Unióban jelenleg 10 intenzv édesítőszer használata engedélyezett.Szaharin E 954, a Ciklamát E 952, az Aceszulfám E 950Aszpartám E 951 és az Aszpartám-aceszulfámsó E 962 kémiai szintetikus vegyületek. A Neoheszperidin DC E 959-et citrusgyümölcsökből nyerik, és a Taumatin E 957-et egy afrikai fa terméséből állítják elő. A Szteviol glikozidok E 960 növényi kivonatok, a Szukralóz  E 955-t kristálycukor kémiai átalakításával nyerik.

 

Ha egy élelmiszert édesítőszerrel édesítettek, akkor a szokásos feliratokon túl a címkén a termékmegnevezést az “édesítőszerrel” figyelmeztetéssel kell jelölni.

 

Alitám: L-Aspartyl-D-alanyl-tetramethylthiethanylamid, E 956. Kalóriaszegény édesítőszer, ami két aminosavból áll (L-aszparaginsav, és D-alanin) a cukornál 2-3000-szer édesebb. Az íze nagyban emlékeztet a cukoréra; a főzést, sütést állja. Élelmiszeradalékként az EU-ban még nem engedélyezett.

Neotám: Az aszpartámból szintetizált édesítőszer, 10-13000-szer édesebb mint a cukor, de ízmodosulást okoz néhány terméknél. Ausztáliában és Új-Zélandon engedélyezték, az EU-ban még vizsgálják.

    Iratkozz fel híreinkre!

    Tippek, tesztek, programok

    Megszakítás