fbpx

ADI-érték

Értékét milligramm/testsúlykilogramm-ban adják meg. Ez a mennyiség egy ember teljes élete során mindennap bevihető anélkül, hogy bármiféle egészségkárosodást okozna. 

Az ADI érték mennyiségének meghatározását általában patkányokon és egereken végzett kísérletekkel alapozzák meg. Ennek során az állatok meghatározott étrendet kapnak, ami változó részarányban tartalmazza a vizsgált anyagot. A cél a legmagasabb adagolási szint megállapítása, ami mellett még nem figyelhetők meg az egészségre káros hatások. Ezt a – No Effect Level (NOEL) – hatás nélküli szintet osztják a 100-as biztonsági faktorral. Ez adja meg az ADI értéket.

A biztonsági faktor figyelembe vesz több, nehezen becsülhető tényezőt:
• A NOL érték átszámolását az állatról az emberre,
• Személyi különbözőségek – úgy a kísérleti állatoknál, mint az embernél is lehetségesek,
• A különböző adalékanyagok önmagukban gyakran nem ismert kereszthatásait.

Meghatározott körülmények esetén ez a biztonsági faktor növelhető, csökkenthető is, ha olyan anyagról van szó, ami az emberi táplálkozás természetes összetevője. Más esetekben vitatják, hogy az ADI érték meghatározásánál egyes rizikócsoportok (gyerekek, betegek, öregek, várandósok) speciális helyzetét figyelembe veszik-e.

Az ADI érték meghatározásáért nemzetközi szakértői testületek felelnek:
• Az Europai Unió Élelmiszerbiztonsági Bizottsága (Scientific Committee on Food, SCF)
• Nemzetközi szinten a JEFCA-Committee (Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives),
• Az Egyesült Nemzetek Élelmiszerügyi és Egészségügyi Szervezete (FAO; Food and Agriculture Organisation of the United Nations / WHO; World Health Organisation)

A szakértői határozatok nem minden esetben egyeznek egymással. Az ADI értékek lényegében ajánlások, nem jogkövetkezményekkel bíró előírások.

Azoknak az anyagoknak, amelyek semmilyen vagy csak csekély mérgező hatást mutatnak, korlátozás nélküli ADI értéket (ADI not limited) határoztak meg. Ezek között általában olyan adalékanyagok találhatóak, amelyek az emberi szervezet természetes anyagcseréjében is előfordulnak.

Ha az állatkísérletek semmiféle egyértelmű eredményt nem hoztak, abban az esetben előzetes ADI értéket állapítanak meg (temporary ADI).

Nem szélsőséges, kiegyensúlyozott táplálozás esetén a kéndioxid kivételével a tényleges élelmiszeradalék-fogyasztás rendszerint messze a mindenkori megállapított ADI érték alatt marad.

    Iratkozz fel híreinkre!

    Tippek, tesztek, programok

    Megszakítás