fbpx

| Kovács Gyula

Északpesti ökoholmi

A Csörsz utcai Budapest leghíresebb és talán legpezsgőbb biopiaca, mellette kevés szó esik a kisebbekről, vagy a város más kerületeiben üzemelőkről. Most a Zöldsziget nevű biopiacról lesz szó, ez is jó hely.

A placc ezelőtt három évvel nyitott, részint aljas üzleti szándéktól, részint pedig attól a meggyőződéstől vezérelve, hogy az addig biotekintetben igencsak sínylődő északpesti városrész igényeit is ki kellene szolgálni, méghozzá színvonalas módon.

Eleinte néhány stand képviselte a törekvéseket, a vásárlóknak meg tetszett a dolog. Azóta folyamatosan bővül: mára fedett kis piac és egy fűtött bolt várja a vendégeket. Jaja, a vendég talán jobb szó a vásárlónál, mert itt is az ilyen tereken megszokott családias hangulat fogadja a betérőt. Termelők a maguk portékájával, állandó vevőkör, ráérős beszélgetés, ilyesmi.

A piacszervezők bevallása szerint az egyik fő törekvés, hogy ez így is maradjon, ezért mennyiségi növekedés helyett a kínálati paletta gazdagításán fáradoznak.

Lássuk, most hol is tart a dolog! Amit én így télvégén láttam: van fűszer, gyógynövénykészítmény, zöldség-gyümölcs (alapok és extrák), bor, pálinka, rostos ivólé, pékdolog tönkölylisztből meg hagyományosból, biosüti (a kókuszgolyó nagyon oké) kölesből-csírából-miegyébből, édesség, méz, lekvár, befőtt, savanyúság, homoktöviskészítmény, tea, müzli, kávé, tejtermékek, felvágottak, fagyasztott hal, tojás pecsételve, bébipapi (üveges és dobozos), kozmetikumok, háztartási vegyületek, tészták, gabonák, magok, szárított- és aszaltügyek, puffasztott gabona, kenyérre felhordható kenőcsök, kávé, étolaj, növényi tejek. Ami nincs többesszámban, abból is akad sokféle, csak rosszul mutatna a sok „k”. Van még sok kis speckó gyártmány is, csak nehéz őket kategóriába szedni – legyen ez meglepetés. Szezonban nyilván még fényesebb a felhozatal.

A portékák a Biokontroll Hungária kiállította termelői igazolással jutnak be a piacra, külföldi termékek ennek a származási országban rittyentett megfelelőjével. Előbbi papírok szépen ki is vannak függesztve. A bolt egyetlen polcán találunk nembio árut, ezek natúrtermékek, az igények előtt meghajolva, de nagybetűkkel feltüntetve.

Kalauzom röviden így foglalta össze a Zöldsziget önmeghatározását: „Kicsik vagyunk, de aki ide bejön, az mindent megtalál, és szeretettel fogadjuk.” Én sem tapasztaltam mást.

A hely Újpesten van, a Baross u. 105-107. alatt. Kényelmesebbje talál a placcon parkolót, a többieket a 147-es, 20-as, 30-as, 47-es és 96-os autóbusz viszi oda. A piac szombaton héttől tizenkettőig van nyitva, szerdán pedig nyolctól délig

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás