fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Északpesti ökoholmi

| Kovács Gyula

A Csörsz utcai Budapest leghíresebb és talán legpezsgőbb biopiaca, mellette kevés szó esik a kisebbekről, vagy a város más kerületeiben üzemelőkről. Most a Zöldsziget nevű biopiacról lesz szó, ez is jó hely.

A placc ezelőtt három évvel nyitott, részint aljas üzleti szándéktól, részint pedig attól a meggyőződéstől vezérelve, hogy az addig biotekintetben igencsak sínylődő északpesti városrész igényeit is ki kellene szolgálni, méghozzá színvonalas módon.

Eleinte néhány stand képviselte a törekvéseket, a vásárlóknak meg tetszett a dolog. Azóta folyamatosan bővül: mára fedett kis piac és egy fűtött bolt várja a vendégeket. Jaja, a vendég talán jobb szó a vásárlónál, mert itt is az ilyen tereken megszokott családias hangulat fogadja a betérőt. Termelők a maguk portékájával, állandó vevőkör, ráérős beszélgetés, ilyesmi.

A piacszervezők bevallása szerint az egyik fő törekvés, hogy ez így is maradjon, ezért mennyiségi növekedés helyett a kínálati paletta gazdagításán fáradoznak.

Lássuk, most hol is tart a dolog! Amit én így télvégén láttam: van fűszer, gyógynövénykészítmény, zöldség-gyümölcs (alapok és extrák), bor, pálinka, rostos ivólé, pékdolog tönkölylisztből meg hagyományosból, biosüti (a kókuszgolyó nagyon oké) kölesből-csírából-miegyébből, édesség, méz, lekvár, befőtt, savanyúság, homoktöviskészítmény, tea, müzli, kávé, tejtermékek, felvágottak, fagyasztott hal, tojás pecsételve, bébipapi (üveges és dobozos), kozmetikumok, háztartási vegyületek, tészták, gabonák, magok, szárított- és aszaltügyek, puffasztott gabona, kenyérre felhordható kenőcsök, kávé, étolaj, növényi tejek. Ami nincs többesszámban, abból is akad sokféle, csak rosszul mutatna a sok „k”. Van még sok kis speckó gyártmány is, csak nehéz őket kategóriába szedni – legyen ez meglepetés. Szezonban nyilván még fényesebb a felhozatal.

A portékák a Biokontroll Hungária kiállította termelői igazolással jutnak be a piacra, külföldi termékek ennek a származási országban rittyentett megfelelőjével. Előbbi papírok szépen ki is vannak függesztve. A bolt egyetlen polcán találunk nembio árut, ezek natúrtermékek, az igények előtt meghajolva, de nagybetűkkel feltüntetve.

Kalauzom röviden így foglalta össze a Zöldsziget önmeghatározását: „Kicsik vagyunk, de aki ide bejön, az mindent megtalál, és szeretettel fogadjuk.” Én sem tapasztaltam mást.

A hely Újpesten van, a Baross u. 105-107. alatt. Kényelmesebbje talál a placcon parkolót, a többieket a 147-es, 20-as, 30-as, 47-es és 96-os autóbusz viszi oda. A piac szombaton héttől tizenkettőig van nyitva, szerdán pedig nyolctól délig

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok