fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Értjük az új jótállási szabályokat? – a tudatos vásárlók megmondták

Ez a cikk már 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.
Arról kérdeztünk titeket augusztusi gyorskörünkben, tudjátok-e, mi az a sávos jótállás

2021-től új sávos jótállási szabályok érvényesek, amelyek lényege leegyszerűsítve, hogy minél drágább egy termék, annál hosszabb kötelező jótállási idő vonatkozik rá. Arra voltunk kíváncsiak, tudjátok-e, mi az a sávos jótállás, ezért egy hónapig a Facebook-on és az Instagramon szavazhattatok a kérdésről. Az eredmény nem túl biztató.

Új időszak kezdődött az idén a nagyobb értékű termékeknél, elsősorban műszaki cikkeknél, köztük háztartási gépeknél azzal, hogy életbe lépett az úgynevezett sávos jótállási rendszer. Ennek a lényege, hogy a drágább termékekre hosszabb jótállási idő, azaz garancia vonatkozik. Az új szabályozás indulásakor már foglalkoztunk a témával és részletesen bemutattuk az új előírásokat.

A sávos jótállási rendszer lényege, hogy a 100 ezer forint alatti termékekre 1 év, a 100-250 ezer forintba kerülő cikkekre 2 év, a 250 ezernél drágábbakra pedig 3 év kötelező jótállást „kell adniuk” a kereskedőknek. Az új szabályozás életbe lépésével bővült a garanciaköteles termékek köre. Két kereskedő, az eMag és az Extreme Digital első féléves tapasztalatairól és a vásárlók véleményéről itt olvashattok. Augusztusi #gyorskörünkben pedig Titeket kérdeztünk.

Arra kértünk Titeket Facebook oldalunkon, nyomjatok egy emotikon facebook szív mosópor mosógél–t, ha “persze, tisztában vagyok az új szabályokkal“, egy emoji meglepődött gyorskor savos jotallas -t, ha “nem hallottam még róla, vagy hallottam, de nem tudom, mit jelent“. A témához szokás szerint hozzá is szólhattatok közösségi oldalainkon. Ezekből is szemezgettünk Nektek.

A Facebook-on 63-man írták, hogy igen, 135-ennemmel választoltak

Arról kérdeztük követeőinket, tudják-e, mi az a sávos jótállás

Az Instagramon még nagyobbra nyílt az olló: közel 10-szeres volt a küldönbség a “Persze!” és az “Az mi?” között, ez utóbbi javára.

gyorskör augusztus Instagramon a sávos jótállásról 10 persze 90 az mi

Pedig a sávos jótállás új szabályaival érdemes vásárlóként tisztában lennünk. A lényeg, hogy az új szabályok a drágább gépekre jóval hosszabb garanciaidőt biztosítanak, de nem mellékesen, a fenntarthatóbb gazdaság térnyerését is elősegítik. Arra ösztönzik ugyanis a gyártókat, hogy megbízható, hosszú ideig jól működő gépeket hozzanak forgalomba, ezzel is csökkentve az elektronikus hulladékok mennyiségét.

Az új, sávos jótállás lényege:

 • A 10-100 ezer forintért megvásárolt termékekre legalább ​1 év jótállást kell vállalni.
 • A 100-250 ezer forintért megvett termékek esetében legalább 2 év a garancia.
 • A 250 ezer forintnál drágább termékek esetében pedig minimum 3 év a jótállási idő.

​A sávos jótállás bevezetése mellett januártól újabb termékekre is vonatkozik a kötelező garancia. Így már a ​10 ezer forintnál drágább

 • ​nyílászárók​ra, jellemzően ablakokra, ajtókra, garázsajtók​ra, redőnyökre, reluxákra, napellenzőkre;
 • ​kamerás figyelőrendszerekre, ​kaputelefon​okra;
 • ​kádakra, csapokra, ​zuhanykabin​okra;
 • napelemekre, napkollektorokra és az azokból létrehozott rendszerekre;
 • az elektromos rollerekre, drónokra, a hoverboardokra (elektromos meghajtású, két egymás melletti kerékkel rendelkező eszközök) is jár garancia.

A további részletekről, például a kivetelekről és az e-jótállási jegyről itt olvashattok:

Garancia, jótállás, szavatosság – új jótállási szabályok 2021-től


FV-19 pályázat logoEz a tartalom az Innovációs és Technológiai Minisztérium FV-I-20/C jelű pályázata támogatásával készült.

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Ne dőlj be a zöldre festési praktikáknak és a hangzatos marketing szövegeknek! Összegyűjtöttünk néhány tipikus ál-zöld állítást, amik mögött a leggyakrabban nem áll valós fenntarthatósági törekvés. Pörgesd végig, kerüld el őket Te is. Nem igazán tiszta számodra, mit tekinthetünk zöldre festésnek? Itt leírtuk, mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?, itt […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

  Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
  Bónusz: tippek, tesztek, programok