fbpx
Arról kérdeztünk titeket augusztusi gyorskörünkben, tudjátok-e, mi az a sávos jótállás

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Értjük az új jótállási szabályokat? – a tudatos vásárlók megmondták

2021-től új sávos jótállási szabályok érvényesek, amelyek lényege leegyszerűsítve, hogy minél drágább egy termék, annál hosszabb kötelező jótállási idő vonatkozik rá. Arra voltunk kíváncsiak, tudjátok-e, mi az a sávos jótállás, ezért egy hónapig a Facebook-on és az Instagramon szavazhattatok a kérdésről. Az eredmény nem túl biztató.

Új időszak kezdődött az idén a nagyobb értékű termékeknél, elsősorban műszaki cikkeknél, köztük háztartási gépeknél azzal, hogy életbe lépett az úgynevezett sávos jótállási rendszer. Ennek a lényege, hogy a drágább termékekre hosszabb jótállási idő, azaz garancia vonatkozik. Az új szabályozás indulásakor már foglalkoztunk a témával és részletesen bemutattuk az új előírásokat.

A sávos jótállási rendszer lényege, hogy a 100 ezer forint alatti termékekre 1 év, a 100-250 ezer forintba kerülő cikkekre 2 év, a 250 ezernél drágábbakra pedig 3 év kötelező jótállást „kell adniuk” a kereskedőknek. Az új szabályozás életbe lépésével bővült a garanciaköteles termékek köre. Két kereskedő, az eMag és az Extreme Digital első féléves tapasztalatairól és a vásárlók véleményéről itt olvashattok. Augusztusi #gyorskörünkben pedig Titeket kérdeztünk.

Arra kértünk Titeket Facebook oldalunkon, nyomjatok egy emotikon facebook szív mosópor mosógél–t, ha “persze, tisztában vagyok az új szabályokkal“, egy emoji meglepődött gyorskor savos jotallas -t, ha “nem hallottam még róla, vagy hallottam, de nem tudom, mit jelent“. A témához szokás szerint hozzá is szólhattatok közösségi oldalainkon. Ezekből is szemezgettünk Nektek.

A Facebook-on 63-man írták, hogy igen, 135-ennemmel választoltak

Arról kérdeztük követeőinket, tudják-e, mi az a sávos jótállás

Az Instagramon még nagyobbra nyílt az olló: közel 10-szeres volt a küldönbség a “Persze!” és az “Az mi?” között, ez utóbbi javára.

gyorskör augusztus Instagramon a sávos jótállásról 10 persze 90 az mi

Pedig a sávos jótállás új szabályaival érdemes vásárlóként tisztában lennünk. A lényeg, hogy az új szabályok a drágább gépekre jóval hosszabb garanciaidőt biztosítanak, de nem mellékesen, a fenntarthatóbb gazdaság térnyerését is elősegítik. Arra ösztönzik ugyanis a gyártókat, hogy megbízható, hosszú ideig jól működő gépeket hozzanak forgalomba, ezzel is csökkentve az elektronikus hulladékok mennyiségét.

Az új, sávos jótállás lényege:

 • A 10-100 ezer forintért megvásárolt termékekre legalább ​1 év jótállást kell vállalni.
 • A 100-250 ezer forintért megvett termékek esetében legalább 2 év a garancia.
 • A 250 ezer forintnál drágább termékek esetében pedig minimum 3 év a jótállási idő.

​A sávos jótállás bevezetése mellett januártól újabb termékekre is vonatkozik a kötelező garancia. Így már a ​10 ezer forintnál drágább

 • ​nyílászárók​ra, jellemzően ablakokra, ajtókra, garázsajtók​ra, redőnyökre, reluxákra, napellenzőkre;
 • ​kamerás figyelőrendszerekre, ​kaputelefon​okra;
 • ​kádakra, csapokra, ​zuhanykabin​okra;
 • napelemekre, napkollektorokra és az azokból létrehozott rendszerekre;
 • az elektromos rollerekre, drónokra, a hoverboardokra (elektromos meghajtású, két egymás melletti kerékkel rendelkező eszközök) is jár garancia.

A további részletekről, például a kivetelekről és az e-jótállási jegyről itt olvashattok:

Garancia, jótállás, szavatosság – új jótállási szabályok 2021-től


FV-19 pályázat logoEz a tartalom az Innovációs és Technológiai Minisztérium FV-I-20/C jelű pályázata támogatásával készült.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás