fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Erre ment el a pénzünk 2017 első félévében

| Tudatos Vásárló

A KSH közzétette a lakosság fogyasztási adatait 2017 első félévére vonatkozóan. A statisztikák szerint átlagosan havonta 79,6 ezer forintot költöttünk. Mire ment el ez a pénz? 

A háztartások életszínvonalát mutatja, hogy a fogyasztás mekkora szeletét képviselik az alapvető szükségleteket kielégítő tételek, és mennyit költünk az ezeken túlmutató igényekre. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2017 1. félévében a három alapvető kiadásra: az élelmiszerekre, a lakásfenntartásra és a közlekedésre fordított pénz az összes fogyasztási kiadás háromötödét (59,6%-át) tette ki.

 A következő hetekben megjelenő Tudatos pénzügyeink cikksorozatunkban, segítünk,   hogyan tervezd meg a pénzügyeidet, legyen szó megtakarításról vagy akár hitelről. 

Mivel 2016-ban ugyabekkor ez az arány 59,9% volt, nyugodtan mondhatjuk, hogy a helyzet egy év alatt érdemben nem változott.

 

 

 

Ennyit költöttünk fenntarthatóságra

A 2017-ben Európában egyedülállóként kiadott Tudatos Vásárló Piaci Jelentésből kiderül, hogy 2014-2017-ben az élelmiszerfogyasztás, lakásfenntartás, közlekedés és szabadidő területén a környezeti és etikai szempontból átgondolt döntések a legtöbb kiadási kategóriában jelentős növekedést mutattak. A méltányos kereskedelem (fairtrade) értéke 2014 és 2016 között közel hétszeresére, az elektromos autók piaca a háromszorosára, míg a bioélelmiszerek és a közösségi mezőgazdálkodás forgalma 50%-kal, az energiahatékony háztartási eszközök forgalma 40%-kal nőtt. A növekedés hátterében a változó fogyasztói igények mellett a kínálat bővülése, a különböző támogatási programok (például az elektromos autó vagy a háztartási gépek), illetve egy-egy fontos piaci szereplő döntése áll (fairtrade).

A 1014 milliárd forintból élelmiszerre 360 milliárd, ebből Fairtrade termékekre 612 millió forint, lakásfenntartásra 237 milliárd, közlekedés és szabadidőre 334 milliárd, pénzügyekre 84 milliárd forint jutott. Ebben az időszakban közel 180 milliárdot költött a lakosság energiahatékony háztartási gépekre, majdnem 80 milliárdot tartott értékalapú bankban, 50 milliárd forintot költött biciklikre és 23 milliárd forintért vett napelemeket. Az ezekre a termékekre és szolgáltatásokra költött összegeknek mind valós társadalmi vagy környezeti hozzáadott értéke van.

 

 

Forrás és grafikonok: KSH


Szívesen olvasnál még a témában? Tegyél érte Te is! Válaszd a Neked megfelelő formát.

Támogasd a TVE munkáját adománnyal!

Fizess elő egy terméktesztünkre!

Legyél a TVE Támogató tagja vagy Szupertagja!

Ehhez még egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is adunk, amellyel több mint 70 jófej helyen vásárolhatsz kedvezményesen!

 


 

         Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – a fogyasztók érdekében. A cikk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium FV-I-17-2017-00014 jelű pályázat keretében valósult meg.  

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára