fbpx

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Erre figyelj sütemény vásárlásnál!

Biztosan veled is előfordult már, hogy egy kávézóban vagy cukrászdában süteményt rendeltél, de a várva várt édes élmény, nem volt olyan édes, mint amire számítottál. Íme néhány gyakorlati tanács, hogy mire figyelj, ha jó minőségű terméket szeretnél kapni. 

1. Az üzlet

Egy kávézóba vagy cukrászdába belépve nézz körbe, és mérd fel a terepet. Az üzletekben makulátlan rendnek és tisztaságnak kell lennie. Amennyiben nem ezt tapasztalod, hogy várhatnád el, hogy a felszolgált étel is rendben legyen.

Az evőeszközök és tányérok tisztaságát is ellenőrizd. Ha koszos, maszatos evőeszközt kaptál, hívd fel a figyelmüket rá, és cseréltesd ki, vagy közöld, hogy a vendégük lettél volna…

2. Külalak

A sütemények kiválasztásánál az első szempont a külső, amely önmagában is étvágygerjesztő hatással bír. A sütemény lehet kerek, szögletes, tekercs, rolád és egyéb változatos formában is megjelenhet a lényeg, hogy legyen felismerhető pontosan milyennek is kell lennie.

A lelapult forma és a széleken kibuggyanó töltelék nem biztos, hogy helyes bánásmódot feltételez a személyzet részéről.

A hiányos fedőréteg sem túl bizalomgerjesztő: a minyonok gyakori problémája lehet, hogy a fondant nem teljesen vonja be a tésztát vagy letöredeznek az aljáról kis darabok.

A csokoládé bevonat megfolyása és töredezettsége rossz minőségű alapanyagot vagy helytelen gyártástechnológiát feltételez.

A vágásfelület egyenletessége is fontos szempont. A magára valamit is adó cukrász csak szépen szeletelt süteményt enged forgalomba hozni.

 

3. Alapanyagok

Egy jó minőségű cukrászsüteménynek jó minőségű anyagból kell készülnie, a helyes gyártástechnológia betartásával, higiénikus környezetben.

A csokoládé minősége különösen sarkalatos pontja a süteményeknek: egy szép fényes, sötét színű bevonat minőségi alapanyagot feltételez.

A tejszín esetében elterjedt a növényi habok használata, mert olcsók, könnyű velük dolgozni és tartósak, ízükben azonban eltérőek az igazi tej alapú tejszíntől. Válasszuk inkább az igazi tejszínnel készült termékeket, amennyiben van ilyen a kínálatban.

A gyümölcsös süteményeknél válasszuk azt, amelyiken látszik, hogy friss alapanyagból készült, és kerüljük a mirelitből készült termékeket.

Kérdezzük meg a személyzettől, hogy a vajkrémes sütemény valóban vajból készült-e vagy speciális célmargarint ún. krémmargarint használtak. Amennyiben lehetséges, kerüljük a margarinos termékeket.

 

4. Hűtés, tárolás

A sütemények esetén különösen fontos a hűtés és hűtési lánc betartása szállítás közben is. Különösen fontos ez a krémeseknél, ezeknél ugyanis külön törvényi szabályozás is létezik.

A krémesek és tejszínhabos sütemények esetében az eltarthatósági idő maximum 16 óra lehet 4-6°C között tárolva.

Ha olvadásnak indult csokoládé bevonatot vagy lapulásnak indult süteményt, krémest látunk, ne vásároljunk belőle. 

 

Kép: dreamstime-cakesandpastry , debmedia.hu , giftlebanon.com , foodnetwork.co.uk

 

Tetszett a cikk, szeretnél még több akciót? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 
   

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás