fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Erre figyelj halvásárlásnál

| Tudatos Vásárló

A hallal sok értékes vitamint és zsírsavat juttatunk a szervezetünkbe. Honnan tudhatom, hogy elég friss-e, pont ez való a vasárnapi ebédhez, esetleg túlhalászták miatta a tengereket? Csak néhány kérdés, ami elbizonytalanítja a vásárlót. Segítünk, hogy könnyebben eligazodj a kínálatban. 

 • Vásárlás előtt mindenképp tájékozódjunk, melyik halfaj alkalmas a kívánt étel elkészítésére (bátran kérjük ki a halkereskedő véleményét!).

 • Körültekintően válasszuk meg a vásárlás helyét: konzerv és mirelit halat szinte minden szupermarketben vehetünk, de friss hal esetén a piacon lévő halpultnál a kereskedőtől hozzáértő segítséget is kaphatunk az előkészítéshez (pl. filézés) is.

 • Győződjünk meg arról, hogy a hal friss, jó állapotú: húsa feszes, kopoltyúja vöröses, a szemei fényesek és nem beesettek, bőre nedves. Kerüljük az opálos szemű, hiányos, lepedékes, laza pikkelyű, szürkés-sárgás kopoltyújú, erős szagú halat, ugyanis ezek a nem jó minőségű áru ismérvei.

 • Olvassuk el a csomagolt terméken vagy érdeklődjünk a halpultos eladótól a hal származásáról, beszerzésének, szállításának körülményeiről. Ne hagyjuk lerázni magunkat! Ha nem ad kielégítő választ, keressünk másik pultot. 

A védjegyet a beszállítói lánc többi tagjai (éttermek, halsütödék) is használhatják, amennyiben MSC terméket árulnak, forgalmaznak és részt vesznek a minősítési rendszerben. A minősítést független, nemzetközi akkreditációs intézmények végzik. Magyarországon egyelőre nincs MSC minősítésű étterem, de szupermarketekben már gyakran találunk MSC logóval ellátott konzervet vagy mirelit halat.
 • Ha szupermarketben vásárolsz, részesítsd előnyben az MSC minősítésű (Marine Stewardship Council) terméket. Ezzel támogatod azokat a halászokat, akik tartózkodnak a halászati területek túlzott mértékű, ökológiai egyensúlyt felborító kihasználásától, az egyes halfajok kihalásához vezető módszerektől. Itt összeszedtük, hogy melyik szupermarketben kapható MSC hal.

 • Válassz Magyarországon vagy a környező országokban tenyésztett halat. Ezeknél legalább a szállításból adódó környezetterhelés kisebb a tengeri halakéhoz képest. Ha nem bíbelődnél az étel elkészítésével, akkor is találsz több olyan helyet, ahol hazai halat kínálnak, így akár új ínyencfalatokat is kipróbálhatsz. Itt összeszedtük, hol vehetsz, ehetsz hazai halat.

 • Ha szeretnél elmélyülni a tengeri halak világában, de az is fontos, hogy ne a kihalás szélén álló halakat fogyaszd, itt találsz egy nagyon hasznos applikációt (több nyelven is letölthető), amely segít eligazodni a halfak között. Ugyanezt az információt rövidebb formában megtalálod a WWF Ausztria honlapján.

Köszönjük a közreműködést Krausz Dórának! 

 

Tetszett a cikk, szeretnél még több akciót? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

Ajánlom másnak
támogass

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

A tudatos vásárló 12 pontja

Környezettudatosságra fel! – Videón a Tudatos Vásárló 12 pontja

A vásárlás a Te döntésed, a pénzed szavazat: Te döntöd el, mit és kit támogatsz. És mit nem. Lista, szatyor, mennyiség, javíttatás, újrahasznosítás és társai – 12 szempont, amit érdemes észben tartani vásárláskor. Tudatos vásárlás 12 lépésben.

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

  Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
  Bónusz: tippek, tesztek, programok