fbpx

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Erre figyelj, ha garázsvásáron árulsz vagy vásárolsz

Nálunk is egyre népszerűbbek a garázsvásárok. Vásárlóként azonban ezen a terepen is tanácsos tudatosan választani, eladóként pedig érdemes odafigyelni néhány kereskedelmi szempontra is. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság tanácsai. 

A garázsvásár a feleslegessé vált, túl sok helyet foglaló, megunt, költözés, pénzszűke miatt vagy például fenntarthatósági okokból eladni kívánt holmik kiárusítása a ház mellett – a garázsban, az udvaron, esetenként akár bent a házban, lakásban is. A garázsvásár tulajdonképpen egy előre megadott időpontban, eseti jelleggel működő bolhapiac.

 

Erre figyelj vásárlóként

A garázsvásár keretében jellemzően magánszemély és magánszemély között jön létre adásvétel, az is leginkább szóbeli megállapodás útján.

Jó tudni, hogy használt termék vásárlásakor is megilleti a vásárlót az úgynevezett szavatossági jog. Ez azt jelenti, hogy az eladó szavatolja, hogy

·         a terméknek nincs olyan hibája, ami a vevő számára nem ismert,

·         illetve ha a vásárlástól számított egy évig ilyen hiba lép fel (amellett, hogy az új tulajdonos azt rendeltetésének megfelelően használja) akkor azért felelősséget vállal.

Ennek keretében a vevő kérheti

·         a termék kicserélését (ez ilyen ügyleteken nem jellemző),

·         megjavíttatását,

·         vagy a javítás költségeinek kifizetését,

·         illetve ha a termék hibája másképp nem orvosolható, a vételár visszafizetését.

Tisztában kell azzal is lenni, hogy mivel a legtöbb esetben az ilyen jellegű adásvétel szóbeli megállapodás alapján történik, egy esetleges hiba fellépésekkor, vitás helyzetben a szóbeli megállapodás tartalmának bizonyítása komoly nehézségekbe ütközhet. Az ilyen szerződésből eredő egyedi jogviták eldöntésére kizárólag bírósági úton van lehetőség, tehát érdemes elővigyázatosnak lenni.

Ezek alapján a hatóság azt tanácsolja, hogy amennyiben bizonytalan vagy, esetleg úgy ítéled meg, hogy fennáll a kockázata annak, hogy a garázsvásáron megvásárolni kívánt termék nem megfelelő, vagy erről csak hosszabb használat során bizonyosodhatsz meg, írásos megállapodásban rögzítsétek az adásvétel tényét és az arra vonatkozó lényeges információkat (eladó személye, címe, egyéb elérhetőségei, termék ára, adásvétel időpontja).

Jó tudni, hogy az eladó nem köteles sem nyugtát, sem számlát kibocsátani a vevő részére, amennyiben a tevékenységet magánszemélyként, nem üzletszerűen végzi.  Ezért a vásárlás utólagos bizonyíthatósága érdekében komolyabb vételárú termék esetében is érdemes a fenti információk rögzítése. 

Műszaki termék és játékok esetében bizonyosodj meg a helyszínen, hogy az biztonsággal üzemeltethető-e, szemmel látható hibák esetében (pl. nem földelt a zsinór, túl vékony a keresztmetszete, letört, hiányos, sorjás a termék) ne dönts annak megvásárlása mellett.

Erre figyelj eladóként

Az eladónak érdemes vezetnie egy listát, amivel igazolhatja az értékesített termékek körét és értékét, annak érdekében, hogy egy esetleges adóellenőrzés során bizonyítható legyen, hogy az éves összbevétel nem haladta meg a 600.000 Ft-ot (a garázsvásár ugyanis nem lehet üzletszerű tevékenység), vagy a költségek levonásával számított jövedelem a 200.000 forintot.

Ha tehát a magánszemély ingóságait nem gazdasági tevékenység keretében értékesíti, az adóévben 200 ezer forintot meg nem haladó ingó vagyontárgy értékesítéséből származó jövedelem után nem kell adót fizetni és ilyen jellegű értékesítést számla-, nyugtaadási és áfa-fizetési kötelezettség sem terheli. 

Érdemes tudni, hogy teljesen új dolgokat nem lehet értékesíteni a garázsvásáron, mert az már felveti a kereskedelmi tevékenység, üzletszerűség gyanúját.

Az üzletszerűség körébe tartozik az is, ha a magánszemély olyan holmikat árul, amelyeket saját maga készített (például kerámia, kézimunka, dísztárgy). Ugyancsak kimeríti a gazdasági tevékenység fogalmát, ha a magánszemély rendszeresen másoktól összegyűjtött, hagyatékból felvásárolt holmikat árusít.

Sokak számára nem ismert, de magánszemélyek közötti adásvétel esetén is érvényesek a Polgári Törvénykönyvben rögzített kellékszavatossági szabályok, vagyis a vásárlástól számított egy éven belül eladóként felelősséget kell vállalni az eladott termékekért.

Bármilyen termék eladásáról is legyen szó tehát, az áru értékesítője a termék hibájáért (pontosabban: a vásárláskor a termékben már meglévő hiba-ok miatt bekövetkező hibáért) szavatossági felelősséggel tartozik.

Az eladó kellékszavatossági felelőssége független attól, hogy tudta-e, hogy hibában (pontosabban hiba-okban) szenvedő terméket adott el, vagy sem, tehát a jóhiszemű eladó is felel a hibás teljesítésért a vevővel szemben.

Forrás: NFH

Kép: pixabay.com

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

  Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – a fogyasztók érdekében. A cikk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium FV-I-16-2016-00023 jelű pályázat keretében valósult meg.  

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás