fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Epres joghurtteszt: 19 esetben találtak hiányosságokat

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Epres joghurtokat tesztelt a Nébih, amelynek érzékszervi vizsgálatán a TVE két képviselője is részt vett. 38 különböző epres joghurtot kóstoltunk végig a hatóság szakértőivel. 19 joghurttal kapcsolatban merültek fel hiányosságok a tesztek során. 

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) évente több száz joghurttételt ellenőriz. A szakemberek a minőségellenőrzésen túl, mikrobiológiai, kémiai-biztonsági, radio-analitikai paramétereket és adalékanyagokat vizsgálnak több kategóriában: zsíros, csökkentett zsírtartalmú, laktózmentes, édesítőszeres termékek. 

A NÉBIH Laboratóriuma minden termék zsírtartalmát ellenőrizte, illetve szúrópróbaszerűen vizsgálta a joghurtok tartósítószer, édesítőszer és mesterséges színezék tartalmát. A jelölésen feltüntetett édesítőszerek mennyisége minden esetben megfelelt az előírt maximális értékeknek. A laktózmentes joghurtok esetében a laktóztartalom egyezett a címkén deklarált mennyiséggel. A termékek mikrobiológiai vizsgálata igazolta, hogy egy termék kivételével, minden vizsgált joghurt grammonként az előírt legalább 107 mennyiségben tartalmazta a tejsavbaktériumokat. A probiotikusként jelölt joghurtok esetében a jelölésen feltüntetett Bifidobacterium grammonként az előírt legalább 106 baktériumot szintén tartalmazta.

A jelölés ellenőrzése során kisebb és súlyosabb jelölési hibát is tapasztaltak. Összesen 19 db terméknél találtak hiányosságokat, tehát minden második esetben előfordult valamilyen jelölési hiba vagy hiányosság.

A csak kisebb jelölési hibákkal rendelkező termékek előállítóját vagy forgalmazóját a hatóság figyelmeztette, a súlyosabb jelölési hibáknál élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabtak ki, és a gyártót kötelezték a hiba javítására. Az élelmiszer-ellenőrzési bírság várható összege összesen kb. 700.000 Ft.

A részletes eredmények itt találhatók.

Az érzékszervi és kedveltségi vizsgálat összesített eredményei, az első 10 helyzett:

 

Termék megnevezése

Súlyozott összpontszám

Zott Sahnée Élőflórás, tejszínes joghurt eperrel és Panna Cotta ízzel. Gyümölcstartalom 6,5%. Zsírtartalom: 7,5 % (m/m). 150g

18,06

Landliebe epres joghurt Élőflórás, ízesített joghurt, eperrel. Zsírtartalom: 3,1% (m/m), 150g

17,86

Desira Premium joghurt, Földiepres joghurt, élőflórás, 15% földieper. Zsírtartalom: 2,6% (m/m), 200g

17,4

OLMA Pierot Eper ízesítésű tejszínes joghurt, 175g

17,22

Creamfields Epres zsírszegény joghurt. Zsírtartalom: 2,7% (m/m), 500g

16,64

DANONE GÖRÖG EXTREME Élőflórás krémjoghurt eperöntettel. Zsírtartalom: 8% (m/m), 140g

16,52

Milfina Lactofree Krémes epres joghurt, laktózmentes, zsírtartalom: 3,6% (m/m), gyümölcstartalom: 11%, 180g

16,22

MÖVENPICK Tejszínes joghurt gyümölcskészítménnyel. Zsírtartalom: 11,6% (m/m), 150g

16

DANONE Könnyű és Finom eperízű, élőflórás zsírszegény joghurt. Zsírtartalom: 1,8% (m/m), 125g

15,34

Cserpes Sajtműhely Epres joghurt élőflórás. Zsírtartalom: min. 4% (m/m), 250g

14,72

Kép: pixabay.com

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Ne dőlj be a zöldre festési praktikáknak és a hangzatos marketing szövegeknek! Összegyűjtöttünk néhány tipikus ál-zöld állítást, amik mögött a leggyakrabban nem áll valós fenntarthatósági törekvés. Pörgesd végig, kerüld el őket Te is. Nem igazán tiszta számodra, mit tekinthetünk zöldre festésnek? Itt leírtuk, mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?, itt […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok