fbpx

Tarts velünk, legyéla tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz!

Eperszezon télen-nyáron?

| Török Katalin

Ma már bármely hónapban mész a piacra vagy a sarki zöldségeshez, színes
gyümölcs- és zöldségkupacoktól roskadozó pultok várnak. A globalizált
élelmiszer-kereskedelem első pillantásra szimpatikus eredménye, hogy ha
épp januárban kívánod meg az epret, akármelyik szupermarketben
megkaphatod.

Az örök szezonnak azonban ára van, amit a
környezet illetve az egészséged fizet meg. Ezért amikor csak lehet, fogyassz
idénygyümölcsöket és -zöldségeket! Így nem támogatod a több ezer kilométernyi
szállítás alatt keletkező környezetterhelést, sem a rengeteg energia és
vegyszer használatát igénylő mesterséges termelést. Az idényüket élő
zöldségeket és gyümölcsöket nem kell éretlenül leszedni, hogy majd úgyis „megérik
a hosszú út alatt”. A természetes körülmények között növekedett zöldségben és
gyümölcsben több a tápanyag, a vitamin, és mivel frissebbek, finomabbak is,
mint üvegházi vagy a hűtőházban beérett társaik. Végül, de nem utolsó sorban,
az idénytermények vásárlásával az importőr és szállító cégek, illetve távoli
országok termelői helyett a helyi termelőket támogatod forintjaiddal.

Idénynövény adatbázisunkból megtudhatod,
melyik gyümölcsnek és zöldségnek mikor van szezonja. Találsz néhány „egész
évben“ szezonális növényt is. Ez azt jelenti, hogy az év nagy részében jól tárolható,
az érési időszak után is fogyasztható. Vannak olyan zöldségek és gyümölcsök,
amelynek tavaszi és őszi szezonja is van.

Tovább az Idénynövényekhez
>>>

Megjelent a Tudatos Vásárló magazin 9. számában

Kép [cc] Fabio Costa

 

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek