fbpx
élelmiszer kukázás

Engedélyezhetik az élelmiszer-kukázást Németországban

Legálissá tehetik az élelmiszerek szemetes konténerekből való kimentését, az úgynevezett kukabúvárkodást például a szupermarketek mellett. Hiszen aki kidobott élelmiszerért turkál a konténerekben, az valójában az élelmiszer-pazarlás problémáját csökkenti – mutat rá a javaslattevő német mezőgazdasági miniszter.

A szemetesekből vagy szupermarketekből élelmiszert begyűjtő személyeket birtokháborításért és lopásért vonják felelősségre a jelen szabályozások mellett Németországban. Cem Özdemir német mezőgazdasági miniszter szerint azonban a gyakorlatot nem kellene büntetni, sőt, a kukabúvárkodás valójában az élelmiszermentés egyik fajtája. “Aki a hulladéktárolókból még fogyasztható élelmiszert akar megmenteni, azt nem szabadna ezért büntetni” – mondta Özdemir a Rheinische Postnak. “Azt hiszem, mindannyian azt szeretnénk, ha a rendőrség és a bíróságok inkább a bűnözőkkel foglalkoznának” – tette hozzá.

Özdemir szerint ez hozzájárulhatna ahhoz, hogy Németországban csökkenjen az évi 11 millió tonna élelmiszer, amely évente kárba vész. Bár nincs egyetlen megoldás az élelmiszer-pazarlás problémájának megoldására, “pragmatikusan meg kell nézni, hogy hol kezdhetjük el” – tette hozzá.

Egyelőre nem világos, hogy a miniszter terve a koalíciós partnerek, különösen Marco Buschmann igazságügyi miniszter (liberális FDP) támogatását is élvezi-e. A kormány mandátumának kezdetén elfogadott koalíciós megállapodás előirányozza az élelmiszer-hulladék csökkentését, de nem tesz említést a kukázás gyakorlatáról.

Az új német koalíció kötelező állatjóléti címkézést és a mezőgazdasági támogatások átalakítását tervezi Németország –  derül ki abból a koalíciós megállapodásból, amelyről a három párt 2022 novemberében állapodott meg.

Küzdelem az élelmiszer-pazarlás ellen

Hivatalba lépése óta Özdemir többször hangsúlyozta, hogy csökkenteni kell az élelmiszerpazarlás mértékét. Ezt prioritásként kell kezelni, ahelyett, hogy a környezetvédelem rovására a mezőgazdasági termelést növeljük Németországban és az EU-ban – érvelt a német mezőgazdasági miniszter az ukrajnai háború nyomán kialakult globális gabonaválság idején.

A röviddel karácsony előtt Özdemir által ismertetett német élelmiszer-stratégia főbb pontjai azt a célt is megfogalmazzák, hogy 2030-ig “az élelmiszer-ellátási lánc minden ágazatában” a felére kell csökkenteni az élelmiszer-pazarlást.

A franciák büntetnek, az olaszok pakolnak, hogy ne legyen élelmiszerhulladék

A dokumentum szerint továbbfejlesztik a 2019-ben elfogadott nemzeti élelmiszer-hulladékcsökkentési stratégiát, valamint megvizsgálják az ország kártérítési törvényének módosítását és az élelmiszeradományok adókedvezményét.
Emellett az iskolai, kórházi vagy egyetemi menzákon a közétkeztetésben is minimalizálni kell a pazarlást, például az adagok méretének kiigazításával. Ezek összhangban állnak az Európai Bizottság azon törekvésével, hogy 2030-ra felére csökkentsük az élelmiszer-pazarlást, amint azt a “Farm to Fork” stratégia is megfogalmazza.

Farm to Fork stratégia egészségesebbé és környezetbarátabbá élelmiszer-ellátás meghonosítását célozza az Európai Unióban 2030-ra. Céljai szerint:

 • a növényvédőszer-használatot a felére,
 • a műtrágya használatot 20%-kal fogná vissza,
 • az ökológiai gazdálkodással érintett területek arányát 25%-ra növelné, ami több mint a háromszorosa a mostani aránynak.

A kukázás hazánkban is illegális tevékenység. A közterületek kukáiba került hulladékok a közszolgáltató tulajdonát képezik (csakúgy, mint például a lomtalanításkor a közterületre kirakott lom) a hulladéktörvény szerint. Ezért aki a szemetesből vesz ki bármit, az szabálysértést, illetve 50 ezer forintos érték fölött lopást követ el.

Magyarországon a Magyar Élelmiszerbank Egyesület dolgozik az áruházakban (Aldi, Auchan, Metro és Tesco)  keletkező feleslegek megmentéséért: az élelmiszerfelesleget az adott áruházakból a közelben működő partnerszervezeteik közvetlenül szállítják el és osztják ki az élelmiszereket a rászorulóknak. Összesen 400 üzletből mentik nap mint nap az élelmiszerfelesleget.

Felborult minden, de az élelmünket emiatt nem kell tönkre tenni

Nem mindegy, mit eszel!

Élelmezésünk, élelem beszerzési rendszerünk óriási hatást gyakorol az éghajlatváltozásra, konzerválja a szegénységet, fokozza a természeti környezet pusztulását. Az éghajlatváltozás és globális kizsákmányolás az EU polgárainak a jövővel kapcsolatos aggodalmai között az első helyen áll. Az EU polgáraiként, magánszemélyként a mi felelősségünk is szerepet vállalni a világ előtt álló kihívások megoldásában.

Kövesd a #GoEAThical és az #OurFoodOurFuture hashtaget a Facebookon és az Instagrammon, oszd meg a kampányt másokkal is.

Ne tápláld tovább a kizsákmányolást! A pénzed szavazat!

Képek forrása: Kovács Gyula, canva.com

ökokör háztartászöldítés ofofEz a tartalom az Európai Unió #OurFood.OurFuture projektje keretében valósult meg, semmilyen tekintetben nem tükrözi az Európai Unió álláspontját.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás