fbpx

Tarts velünk, legyéla tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz!

Energetikai tanúsítvány: van értelme felújítani

| Tudatos Vásárló

Idén januártól már az 50 négyzetméternél kisebb ingatlanokra is kell energetikai tanúsítványt készíttetni. A lakcímke tartalmazza majd az épület energetikai besorolását, amit eladáskor vagy bérbeadáskor kötelező feltüntetni a lakáshirdetésben, vagyis megtérülhet a befektetés. 

Az energetikai besorolás nem újkeletű, de 2013 januárjától a kis lakások esetében is kötelező, csakúgy mint az 500 és 1000 négyeztméter nagyságú hatósági, állami, közhasznú ingatlanokra is. Az energetikai címke a besorolás mellett az ingatlan felújítási javaslatát is tartalmazza, kivéve ha nem lehet költséghatékony felújítást végezni.

A felújításban az Energia Klub Küszöbön a felújítás c. ingyenesen letölthető füzetkéje segíthet: megtudhatjuk, esetünkben melyik beruházás térül meg a leggyorsabban, hogyan érdemes nekikezdeni.

A képre kattintva nagy méretben is letölthető az infografika    Forrás: Energia Klub

Az energetikai tanúsítványokról központi nyilvántartás készül, és lesz minőségellenőrzés is. A tanúsítvány nyomán létrejövő jól működő rendszer az energetikailag gazdaságosabb lakások felé terelheti a tulajdonosokat. Ha egy kedvezőbb besorolás miatt értékesebb lesz, és emiatt drágábban tudják eladni az ingatlant, a környezeti megtakarításon túl pénzügyi szempontból is van értelme befektetésnek.

 

Forrás: Magyar Energiahatékonysági Intézet hírlevele

Kép (cc) greenwikia

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek