fbpx

| MTVSZ

Emlékezz Csernobilra!

20 éve, hogy 1986. április 26-án hajnali 1 óra 24 perckor robbanás történt a Kijevtől 120 km-re lévő csernobili atomerőműben.

1986. április 26-án hajnali 1 óra 24 perckor robbanás történt a Kijevtől 120 km-re lévő csernobili atomerőműben. A katasztrófa áldozatainak számát még ma sem tudjuk pontosan. A baleset következtében rengetegen haltak meg, és máig több százezer ember szenved krónikus betegségekben. A kiszabaduló radioaktív szennyezés egész Európát sújtotta, és vannak területek, ahol még most is érezteti hatását. Csernobil az emberi felelőtlenség örök szimbóluma. A 20 évvel ezelőtt történtek világosan megmutatták, hogy az atomerőművekkel együtt az atomerőmű-balesetet is feltaláltuk. Ugyanakkor ez a technológia több százezer évig sugárzó nukleáris hulladékot termel.

Az atomenergia nem biztonságos, nem tiszta és nem olcsó.

2006. április 26-án lesz a 20 éves évfordulója a csernobili atomerőműben történt robbanásnak. Az Energia Klub, a Greenpeace, a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) és a Védegylet a szomorú évforduló estéjén 19 órától a Déli pályaudvar kerengőjében megemlékezést szervez. A megemlékezésen felszólal Vujity Tvrtko, Ámon Ada, Karátson Gábor, énekel Palya Bea és szaxofonozik Vázsonyi János. A csernobili áldozatok emlékére meggyújtott gyertyák egy tízméteres átmérőjű atomjelet fognak formálni, mely a kerengő mély fekvése miatt fentről jól fotózható lesz.

A zöld szervezetek kezdeményezésére Demszky Gábor, Budapest főpolgármestere hozzájárult az évfordulós megemlékezésekhez azzal, hogy április 26-án 21 órakor 5 percre lekapcsoltatja Budapest középületeinek díszkivilágítását. Ezen kívül este 9-től Gyulán a várnál, Pécsett az Európa napon, Medgyesegyházán a Kossuth téren elsötétítéssel és gyertyagyújtással egybekötött megemlékezés lesz. Ezen a napon Nyíregyházán az E-misszió Egyesület, április 27-én Szegeden pedig a Védegylet tart megemlékezést.

A rendezvénysorozathoz kapcsolódik, hogy április 26-án az MTVSZ több vidéki zöld szervezettel együttműködve folytatja a Föld Napján elkezdett aláírásgyűjtését az Atomenergia-mentes Európáért. Az érintett városok: Budapest, Békéscsaba, Debrecen, Győr, Hatvan, Nyíregyháza, Pécs, Szeged.

A szervezők felkérnek mindenkit, hogy aznap este néhány percre oltsák le otthon a villanyt és gyújtsanak egy gyertyát a csernobili áldozatok emlékére!

www.csernobil.hu

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás