fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Eltörpül a GM növények termesztése a biogazdálkodás mellett

| Tudatos Vásárló

A lakosság ellenállásának hatására a génmódosított növények termesztése Európában 2011-ben is a szántóföldi terület 0,1 %-a alatt maradt – derül ki a Föld Barátai Európa ma közzétett adataiból. Ezzel szemben az ökológiai gazdálkodásba bevont területek 3,7%-ot tesznek ki. 

A génmódosítással szembeni széleskörű elutasítás következtében továbbra is szinte zsebkendőnyi területekre koncentrálódik a génmódosított növények termesztése. Ideje lenne, hogy végre a politikusok is figyelembe vegyék a közvélemény nyomását, és jobban támogassák a környezetbarát és biztonságos gazdálkodás iránti igények kielégítését. A génmódosított növények nem szabad, hogy szerepet játsszanak az európai mezőgazdaság jövőjében. – jelentette ki Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetségének (Föld Barátai Magyarország) programfelelőse. 

Az elmúlt hónapban a világ legnagyobb vegyipari konszernje, a BASF bejelentette, hogy leállítja a génmódosított növények fejlesztését és forgalmazását Európában. Állításuk szerint a döntés hátterében az áll, hogy “Európa számos országában hiányzik a technológia elfogadottsága a fogyasztók, a gazdák és a politikusok részéről”. Hasonlóképpen a Monsanto is bejelentette, hogy 2012-től nem fogja árusítani a MON810-es génmódosított kukorica vetőmagjait Franciaországban. 

A génmódosított növényekkel szembeni ellenállás nem korlátozódik Európára. Az emberek világszerte ellenzik a géntechnológiai cégek hatalmát és a globális élelmiszerlánc feletti ellenőrzés megszerzésért tett lépéseiket. – tette hozzá Mite Schimpf, a Föld Barátai Európa kampányfelelőse. 

A génmódosított növények termesztésével szembeni bizonyítékok egyre gyarapodnak: mióta köztermesztésbe vonták őket Észak- és Dél-Amerikában, a gyomirtószer-felhasználás az egekbe szökött, s a gazdák arra kényszerülnek, hogy megpróbálják kordában tartani a gyorsan kifejlődő és terjedő szupergyomokat, amelyek mára ellenállóvá váltak számos gyomirtóval szemben. A társadalom és a természet fizeti az okozott károk költségeit. Mára egyértelművé vált, hogy a géntechnológiára alapuló mezőgazdaság zsákutca, és nem képes megfelelni a jövő kihívásainak.

 

Forrás: MTVSZ

Kép (cc)  lguanasag

 

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

2022. február. 13-án tartottuk a Közösségi mezőgazdálkodás és ÖkoKörök családi napot, ahol közelebbről is megismerhették az érdeklődők a Tudatos Vásárlók munkáját. Ezen a napon a közösségi gazdaságok és az ÖkoKörök jutottak főszerephez: az izgalmas előadások és kerekasztal-beszélgetések mellett a vendégek személyesen is találkozhattak a gazdákkal, volt Magcsere, a legkisebbek pedig gyerekprogramok keretében játékosan tanulhattak a […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára