fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Az első hazai biokozmetikum

| Markovics Vera

Interjú Dr. Gyovai Violával, az első hazai, biominősítéssel rendelkező kozmetikum-család, a BIOLA termékfejlesztőjével.

 

A BIOLA Natúrkozmetikai Kft. 2007 novemberében alakult meg (jogelődje az 1990-ben alakult BIOMED Bt.). A cég vezetője Dr. Gyovai Viola, végzettségét tekintve biológus; kutató biológusi pályafutása alatt 5 szabadalmi eljárás kidolgozásában vett részt. Vezetésével az elmúlt tíz év alatt 94 lakossági és professzionális alkalmazásra szánt terméket fejlesztett ki, többek között: NaturissimoSissy termékcsalád, Fitshape natúr termékcsalád, Fitshape Wellness professzionális kozmetikumok, végül pedig a Biola termékcsaládot, amit 2007-ben kezdtek el engedélyeztetni. A termékeket jelenleg hét országba exportálják.

Biola termékcsalád – az alábbi termékek általában kaphatóak a különböző reformboltokban:

BIO Teafaolajos tusfürdő- és sampon
BIO Zsályás dezodor
BIO Bíborka arcápoló krém
BIO Hárs kéz- és testápoló
BIO Jojobás babafürdő esszencia
BIO Mandulás peeling és maszk
BIO Orvosi zsályás masszázsolaj
BIO Stellária tonik
BIO Birs jázminpakócás arckrém
BIO Rózsa fürdőkrém
Szemvidítófüves szemkörnyékápoló

Bár Magyarországon a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. az élelmiszerek mellett már 2001-től felvállalta a kozmetikumok minősítését (erről ld. Hazai biokozmetikumok c. cikkünket), eddig csak a „Biola” termékcsalád szállt ringbe, és szerezte meg a bio minősítést – tudtuk meg Rusói Rékától, a Biokontroll tanúsítójától.

A termékeknek szigorú előírásoknak kell megfelelniük. Az összetevők legalább 95%-a ökológiai eredetű kell, hogy legyen. Az ökológiai eredetű komponensek jelölhetőségének minimumfeltétele, hogy az összes alkotó 70%-a ökológiai, de ilyen esetben azt külön fel is kell tüntetni, s a termék ekkor például nem „bio uborka tonik”, hanem csak „uborka tonik” (71% ökológiai alkotóval).

Dr. Gyovai Viola, a Biola termékfejlesztője azokat a kozmetikumokat tartja natúrnak, amelyek megfelelnek a német BDIH feltételrendszerének. Szerinte nem véletlenül találták ki a benne szereplő kritériumokat. Másfél évtizeden át ő is természetes anyagokat tartalmazó, de hagyományos vegyi kozmetikumokat készített, s közben látta a toxikológiai szakirodalomból a kérdőjeleket.

Több évébe került (a kiadásokat nem is részletezve), amíg – a szigorú feltételeknek megfelelve – a hagyományos kozmetikumoktól eljutott a BDIH követelményeinek megfelelő natúr-, majd tovább haladva a biokozmetikumokhoz. A kontrollált natúr kozmetikumoknál ugyanis a BDIH csupán azt írja elő, hogy az ökológiaiként jelölt összetevők – amennyire a formulázási lehetőség engedi – minél nagyobb arányban származzanak ökológiai gazdálkodásból.

A BIOLA biokozmetikumokban azonban a kötelezően előírt és ellenőrzött ökológiai alkotók aránya a magyar szabályozásnak megfelelően 95% felett van. (Az igazsághoz természetesen hozzátartozik, hogy a tanúsított natúrkozmetikumok között is vannak olyanok, amelyekbe a bedolgozott növényi kivonatok szinte teljes mértékben ökológiai gazdálkodásból származnak).

Magyarországon véleménye szerint 2005 óta minden gyártónak és forgalmazónak igazodni kellene a Biokontroll szabályzatához, valamint a bionak vagy ökológiai kozmetikumnak hirdetett terméket – az adott országban való regisztráltatáson és az alapanyagokon tanúsíttatásán túl – évente tanúsíttatni kellene egy erre jogosítványokkal rendelkező céggel. Bár az ellenőrzés kétségkívül felelősséggel jár, ugyanakkor egyfajta technológiai, egészségügyi és üzemi biztonságot is eredményez. A gyártónak ugyanis mindig ugyanazt a minőséget kell előállítani, ha bármikor ellenőrizhetik.

A nehézségekkel a kommersz termékek gyártói is tisztában vannak. Az anyagokat nem könnyű kicserélni, mivel a stabilitás miatt át kell dolgozni az egész recepturát.

Arra a kérdésre, hogy nem tartja-e a vásárlók megtévesztésének, hogy „natúr” emblémával hirdet olyan kozmetikumokat (pl. Naturissimo termékcsalád), amelyeket végül is senkivel sem minősíttet, azt válaszolta, hogy a saját minőségellenőrzési lógójával ellátott termékek hitelességéért vállalja a felelősséget, azokat bárki, bármikor bevizsgálhatja. Az OÉTI-nál regisztrált összetevők listájából is ellenőrizhetők az anyagok.

Gyovai Viola felháborítónak tartja, hogy még ma is léteznek „100% BIO”-ként hirdetett termékek, amelyek tulajdonképpen hagyományos kozmetikumok. Szerencsére ezek kiszűrhetőek a termékeken olvasható INCI (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients) összetevők áttanulmányozásával (már ha vesszük erre a fáradságot) és a hiányzó tanúsító lógó alapján. A korrekt tájékoztatás azonban nagyon fontos. Úgy véli, hogy megfelelő információ birtokában megszűnik a vásárló tanácstalansága.

Szerinte mindenkinek jogában áll megtudni, mit tartalmaznak a kozmetikumok, hogy a vásárló a pénztárcájának, lehetőségeinek megfelelően választhasson vegyszermentes készítményeket is.

A natúr kontra vegyi csatát egyébként a hagyományos kozmetikumok minőségére is jó hatásúnak tartja. A gyártók kénytelenek felvenni a kesztyűt, s egészségesebbé tenni termékeiket. Sajnos az is igaz, hogy a kozmetikumot gyártók érdekei a piacgazdaságban általában mások, mint a felhasználóké. Aki spórolni tud az összetevők költségén, az többet költhet a szebb csomagolóanyagra, a marketingre és reklámra.

Ajánlom másnak
támogass

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

A tudatos vásárló 12 pontja

Környezettudatosságra fel! – Videón a Tudatos Vásárló 12 pontja

A vásárlás a Te döntésed, a pénzed szavazat: Te döntöd el, mit és kit támogatsz. És mit nem. Lista, szatyor, mennyiség, javíttatás, újrahasznosítás és társai – 12 szempont, amit érdemes észben tartani vásárláskor. Tudatos vásárlás 12 lépésben.

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok