| Tudatos Vásárló
Előzzük meg a szalmonella-fertőzést!
- #Egészség, betegség, gyógyulás
- #Étel-ital
- #Hús, vegetáriánus
- #Megelőzés, tudnivalók, panasztétel
- #Zöldség-gyümölcs
Kérdezz-felelek a SZALMONELLA okozta megbetegedésekről
Lázzal, hasmenéssel, hányással járó kórképet hazánkban
leggyakrabban az élelmiszerhez kapcsolódó szalmonella okoz. Megfelelő
odafigyeléssel a betegség megelőzhető.
A fertőzésért többnyire a baromfihúsból, sertéshúsból, vagy
nyers tojás felhasználásával készült, nem megfelelően tárolt vagy hőkezelt
ételek felelősek. A baktérium viszont bármilyen élelmiszerre rákerülhet. A
betegség a higiénés szabályok betartásával, és az élelmiszerek megfelelő
hűtésével, hőkezelésével elkerülhető.
fertőző megbetegedés. A baktériumok leggyakrabban élelmiszerrel, ritkábban
vízzel, vagy piszkos kéz közvetítésével kerülnek a szervezetbe. Jellemző
tünetei a hasmenés, hányás, magas láz, de enyhébb esetben csak hőemelkedés,
levertség tapasztalható. A fertőzés tünetmentes is lehet. A tünetek általában a
szennyezett étel elfogyasztását követő 1-2 napon belül jelentkeznek, de akár
ennél hosszabb lappangási idő is lehetséges.
Hogyan kerül az ételbe a szalmonella?
A szalmonella az élővilágban nagyon gyakori. Az
egészségesnek látszó élőlények (rovarok, hüllők, madarak, emlősök és az ember)
bélrendszerében is előfordul. A kórokozó a beteg, a tünetmentes fertőzött
személy vagy állat székletével, illetve tojással kerül a külvilágba. A levágott
állatok húsán is előfordul. Leggyakrabban a nyers, vagy nem eléggé átsült hús
és tojásételek közvetítik a kórokozót, de gyakorlatilag bármilyen ételre
rákerülhet külső szennyezéssel. A fertőzést elősegíti, ha a baktérium az
ételben elszaporodik. Ez hosszabb idejű (2-3 óra), környezeti hőmérsékleten,
vagy langyos helyen (8-45 °C fok között) történő tárolás során fordulhat elő.
Hogyan előzhetjük meg a betegséget?
- A szalmonella baktériumokat az alapos sütés-főzés
elpusztítja. Az így hőkezelt ételek, vagyis ha az étel teljes egészében
felforrt, vagy ételhőmérővel ellenőrizhetően belsejében is elérte a 75
Celsius-fokot, biztonsággal fogyaszthatók. - A megmaradt ételt minél hamarabb le kell hűteni, és hűtőbe
kell tenni (legfeljebb 5˚C fok), mert néhány órányi szobahőmérsékleten a
tárolás már veszélyes lehet. - Felhasználás előtt az ételt újra át kell
forrósítani, nem elég csak megmelegíteni. - Nagyon fontos a nyers anyagok és a késztermékek elkülönítése
is. - Mindig mossunk kezet, mielőtt ételkészítésbe kezdünk, és
amikor befejeztük a nyersanyag (húsok) előkészítését. Étkezés előtt is mossunk
kezet!
Mi a teendő megbetegedés esetén?
A betegség lefolyása, időtartama, súlyossága változó. A
megbetegedés a kisgyermekekre, idősekre, legyengült szervezetűekre különösen
veszélyes lehet. Fontos megemlíteni, hogy a fertőzötteknél nem minden esetben
lépnek fel panaszok.
Mind a tünetmentes fertőzöttek, mind a gyógyult betegek egy
ideig még üríthetik a baktériumot. Ez csak laboratóriumi vizsgálattal deríthető
ki. Ha valaki beteg, vagy vele egy háztartásában élő személy megbetegedett,
különösen ügyeljen az alapos kézmosásra, kézfertőtlenítésre. Lázas, hasmenéses
beteg ételkészítéssel, étel felszolgálással ne foglalkozzon, nehogy másokat is
megfertőzzön! Ha a fenti tüneteket észleli magán, mindenképpen forduljon
orvoshoz.
Forrás: Magyar
Élelmiszerbiztonsági Hivatal
Kép [cc] nutloaf