fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Előzzük meg a szalmonella-fertőzést!

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Kérdezz-felelek a SZALMONELLA okozta megbetegedésekről

Lázzal, hasmenéssel, hányással járó kórképet hazánkban
leggyakrabban az élelmiszerhez kapcsolódó szalmonella okoz. Megfelelő
odafigyeléssel a betegség megelőzhető.

 

A fertőzésért többnyire a baromfihúsból, sertéshúsból, vagy
nyers tojás felhasználásával készült, nem megfelelően tárolt vagy hőkezelt
ételek felelősek. A baktérium viszont bármilyen élelmiszerre rákerülhet. A
betegség a higiénés szabályok betartásával, és az élelmiszerek megfelelő
hűtésével, hőkezelésével elkerülhető.

 

A szalmonellózis szalmonella baktériumok által okozott
fertőző megbetegedés. A baktériumok leggyakrabban élelmiszerrel, ritkábban
vízzel, vagy piszkos kéz közvetítésével kerülnek a szervezetbe. Jellemző
tünetei a hasmenés, hányás, magas láz, de enyhébb esetben csak hőemelkedés,
levertség
tapasztalható. A fertőzés tünetmentes is lehet. A tünetek általában a
szennyezett étel elfogyasztását követő 1-2 napon belül jelentkeznek, de akár
ennél hosszabb lappangási idő is lehetséges.

Hogyan kerül az ételbe a szalmonella?

A szalmonella az élővilágban nagyon gyakori. Az
egészségesnek látszó élőlények (rovarok, hüllők, madarak, emlősök és az ember)
bélrendszerében is előfordul. A kórokozó a beteg, a tünetmentes fertőzött
személy vagy állat székletével, illetve tojással kerül a külvilágba. A levágott
állatok húsán is előfordul. Leggyakrabban a nyers, vagy nem eléggé átsült hús
és tojásételek közvetítik a kórokozót, de gyakorlatilag bármilyen ételre
rákerülhet külső szennyezéssel. A fertőzést elősegíti, ha a baktérium az
ételben elszaporodik. Ez hosszabb idejű (2-3 óra), környezeti hőmérsékleten,
vagy langyos helyen (8-45 °C fok között) történő tárolás során fordulhat elő.

 

Hogyan előzhetjük meg a betegséget?

  • A szalmonella baktériumokat az alapos sütés-főzés
    elpusztítja. Az így hőkezelt ételek, vagyis ha az étel teljes egészében
    felforrt, vagy ételhőmérővel ellenőrizhetően belsejében is elérte a 75
    Celsius-fokot, biztonsággal fogyaszthatók.
  • A megmaradt ételt minél hamarabb le kell hűteni, és hűtőbe
    kell tenni (legfeljebb 5˚C fok), mert néhány órányi szobahőmérsékleten a
    tárolás már veszélyes lehet.
  • Felhasználás előtt az ételt újra át kell
    forrósítani, nem elég csak megmelegíteni.
  • Nagyon fontos a nyers anyagok és a késztermékek elkülönítése
    is.
  • Mindig mossunk kezet, mielőtt ételkészítésbe kezdünk, és
    amikor befejeztük a nyersanyag (húsok) előkészítését. Étkezés előtt is mossunk
    kezet!

 

Mi a teendő megbetegedés esetén?

A betegség lefolyása, időtartama, súlyossága változó. A
megbetegedés a kisgyermekekre, idősekre, legyengült szervezetűekre különösen
veszélyes lehet. Fontos megemlíteni, hogy a fertőzötteknél nem minden esetben
lépnek fel panaszok.

Mind a tünetmentes fertőzöttek, mind a gyógyult betegek egy
ideig még üríthetik a baktériumot. Ez csak laboratóriumi vizsgálattal deríthető
ki. Ha valaki beteg, vagy vele egy háztartásában élő személy megbetegedett,
különösen ügyeljen az alapos kézmosásra, kézfertőtlenítésre. Lázas, hasmenéses
beteg ételkészítéssel, étel felszolgálással ne foglalkozzon, nehogy másokat is
megfertőzzön! Ha a fenti tüneteket észleli magán, mindenképpen forduljon
orvoshoz.

 

Forrás: Magyar
Élelmiszerbiztonsági Hivatal

Kép [cc] nutloaf

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

2022. február. 13-án tartottuk a Közösségi mezőgazdálkodás és ÖkoKörök családi napot, ahol közelebbről is megismerhették az érdeklődők a Tudatos Vásárlók munkáját. Ezen a napon a közösségi gazdaságok és az ÖkoKörök jutottak főszerephez: az izgalmas előadások és kerekasztal-beszélgetések mellett a vendégek személyesen is találkozhattak a gazdákkal, volt Magcsere, a legkisebbek pedig gyerekprogramok keretében játékosan tanulhattak a […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok