fbpx

| Schaeffer Dániel

Élet az agglomerációban

Bár a tömeges kiköltözési hullám lecsengett, a felduzzadt budapesti agglomeráció folyamatos átalakuláson megy át. Vidéki és nagyvárosi keveredik és kerül egymással konfliktusba évek óta.

„Már nem annyira szórakoztatott, hogy az emberek lökdösődnek a villamoson, a belvárosban rossz a levegő, élhetetlen az egész. Korábban sem volt idegen tőlem a vidéki élet: gyerekkoromban Rákospalotán laktunk a vasutastelepen. Veteményesek voltak a kiskertekben, meg tyúkólak. Néha úgy érzem, hogy ott falusiasabb volt a légkör, mint itt, Csobánkán” – meséli Somosi András, akinek családja nyolc éve költözött a pilisi településre. Tipikus, kiköltöző nagyvárosinak számítottak: értelmiségi szülők két iskoláskorú fiukkal és egy kamaszlánnyal.

Minden nagyvárosnak megvan a maga agglomerációja, vagyis azoknak a településeknek az összessége, amelyek rendszerint növekvő területet foglalnak el körülötte. Budapest agglomerációjához 81 település – ebből 31 városi rangú – tartozik, ahol ma több mint hétszázezren élnek. A legfelkapottabb helyek a budai oldalon találhatóak: ilyen Telki, Nagykovácsi, Budakeszi, Budajenő és Diósd, a pesti oldalon eleinte Dunakeszit és Veresegyházát kedvelték a legjobban. A Dunakanyar is vonzotta az embereket, ezért az elmúlt években sokan Vác felé vették az irányt. Ingatlanosok szerint Budaörsre, Leányfalura és Solymárra gyakorlatilag ki lehetne függeszteni a „megtelt” táblát, kevés a telek, és az árak drasztikusan megugrottak. Manapság inkább Diósdliget és Érd népszerű.

„A kiköltözési hullám a nyolcvanas években kezdődött, de a rendszerváltás után gyorsult fel. A fővárosban nem volt elég rehabilitációs program, kevés volt a zöldterület, a középosztály elkezdett menekülni. Olyanok is mentek, akik akkoriban vették meg önkormányzati bérlakásukat, de nem volt pénzük felújítani, ezért az ingatlanon túladva kiköltöztek a városból” – mondja a kiáramlás kezdeteiről és motivációiról Szirmai Viktória egyetemi tanár, az MTA Szociológiai Kutatóintézetének kutatója. Természetesen a „kivándorló” városiak életmódja sem egyforma. Csurgó Bernadett szociológus doktori disszertációjában a Buda környéki településeken készített interjúk alapján három csoportot különít el. Vannak, akik a békés családi élet miatt költöztek a zöldbe, és életvitelükben is ezt tartják szem előtt. Mások a hagyományos (vagy annak gondolt) vidéki értékek, tradíciók miatt kerekedtek fel, és így próbálnak élni. A harmadik meghatározó csoport tagjai igazából nem adták fel a városi életet; naponta ingáznak, és elsősorban a státus miatt élnek itt.

 

Urbánus falusiak

„Öt éve lakom itt, és nem bántam meg, hogy kiköltöztünk. Kényelmes házban élünk, zöldövezetben. Semmi sem pótolhatja az itteni nyugalmat – mondja Zsuzsa, az üzletasszony, aki 18 éves fiával Nagykovácsiban él. – Ha még a csúcs előtt indulok el, autóval 15 perc alatt beérek a városba. Közel van Budapesthez, mégis csendes és nyugodt.” Zsuzsa csak este, de van, hogy éjszaka érkezik haza. Ő testesíti meg a tipikus városhoz kötődő agglomerációs lakost. „Sokan vannak, akik egyáltalán nem szakítottak a városi léttel, ott dolgoznak, vásárolnak, szórakoznak. Általában lakóparkokban vagy jobb státust jelző házakban élnek. Elsősorban ők idézik elő az agglomerációs falvakban a kertvárosodási folyamatokat. Az új negyedek miatt megszűnik a település addig egységes vidékies jellege, és a városias életforma válik meghatározóvá. Gyökeresen más az életmódjuk, mint az őslakosoké, a falu életében általában nem vesznek részt” – magyarázza Csurgó Bernadett.

A kötődés adott esetben olyan erős is lehet, hogy abból végül hátraarc lesz. Mivel időközben Budapest is fejlődik (lásd például a nagy tömbrehabilitációs projekteket), és a város környéki lét sokszor nem váltja be a hozzá fűzött reményeket, az utóbbi években visszavándorlás is megfigyelhető. Budapesten a lakosság száma lassan újra növekszik. A nagyváros környéki településeken gyakran nincsenek olyan kulturális események, intézmények, amelyek a középosztály igényeit kielégítenék, és néha az alapvető települési infrastruktúra is messze kullog a lakosság számának robbanásszerű növekedése mögött. Nincs elég óvodai és iskolai férőhely, de helyenként még a sokak számára alapvető munkaeszköz, a széles sávú internet sem elérhető. A közlekedés sokszor nehézkes, pedig egyáltalán nem mellékes, hogyan, mekkora költséggel, mennyi idő alatt jut el a gyerek az iskolába, a szülő a munkába. „Valamit valamiért. Ha valaki nem bírja, hogy nem elérhető minden, hogy néha dugó van a befelé vezető utakon, vagy tömegközlekedéssel kell egy órát utaznia, az inkább maradjon a városban” – teszi le a voksát a már idézett Somosi András.

„A kiköltözési folyamat nem állt meg, csak lassult és átalakult. A jobb ökológiai és társadalmi helyzetben lévő belső gyűrű településeire csökkenő ütemben, de továbbra is költöznek az ország minden részéből. A távolabbi, rosszabb helyzetben lévő falvak tekintetében viszont a kiköltözés megállt” – vázolja a mostani folyamatokat Szirmai Viktória.

Az agglomerációs problémák közül a közlekedés ellehetetlenülése a legégetőbb. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) felmérése szerint a rendszerváltás óta a közösségi közlekedés legnagyobb mértékben a főváros és az agglomeráció között esett vissza, ma háromból kettő Budapestre érkező autóval jön. A NIF tavaly ősszel kidolgozta a budapesti elővárosi vasúthálózat 2034-ig tartó fejlesztési tervét, de csupán az első ütem költségigénye 775 milliárd forint (ennek egy részét uniós forrásokból lehetne fedezni). Beavatkozások nélkül azonban a helyzet tovább fog romlani. A következő évekre kilencszázalékos csökkenést jeleznek előre.

 

„A disznó az, kérem, büdös”

A „népvándorlás” alaposan átalakítja a nagyvárosok körüli vidék képét. Ez Nyugat-Európában sincs másképp, de ott sokkal hangsúlyosabb szerephez jut a város környéki ökológiai gazdálkodás. Nálunk ennek inkább az ellenkezőjét tapasztalni. „Jó pár éve nem lehet itt állatot tartani, nyilván, mert büdös – panaszolja egy csobánkai férfi, aki korábban csirkét, kacsát, sertést is tartott. – A disznó az, kérem, büdös. Ha ez nem tetszik, nem kell falura költözni” – mondja inkább beletörődve. A település önkormányzata az ezredfordulót követően olyan szabályokat hozott, amelyek a falu egyes részein megtiltották a haszonállattartást, és utcákra lebontva meghatározták, hol lehet csupán kutyát és macskát tartani. Mindez nyilván nem független a kitelepülő városiak megnövekedett befolyásától. Feszültségek életmódbeli különbségekből is fakadhatnak. „Helyi társadalmi kapcsolataikban a kiköltöző városiak az integrálódás és a teljes érdektelenség közötti széles skálán helyezkednek el – világít rá Csurgó Bernadett. – A lakóparkok és különálló településrészek a városból kiköltözők társadalmi elkülönülését is jelzik. A már említett kertvárosi csoport jellemzően bezárkózik otthonaiba, és nem nagyon vegyül.”

A másik két említett csoport azonban teljesen eltérően viszonyul a helyzethez – állítja a kutató. Közös pont, hogy mindkettő a lehető legtöbb helyi szolgáltatást próbálja igénybe venni, gyerekeiket például az ottani iskolába, óvodába járatják. Az egyik csoport tagjai kifejezetten a régi tradíciók, a hagyomány, a kulturális örökség újrafelfedezése miatt költöztek ki. Nem meglepő, hogy legtöbbször felújított parasztházban laknak, részt vesznek a természetvédelemben, a helyi kulturális életben, bekapcsolódnak a helyi közösségi életbe, és sokszor ők maguk is „őslakosként” lépnek fel a frissen kiköltözött „bebírókkal” szemben. A másik halmazt azok alkotják, akik a családi idill megteremtése miatt jöttek a zöldbe. Ők helyi viszonyaikat is a gyerekek révén alakítják, fontosnak tartják a szomszédokkal való szoros kapcsolattartást. Ezeknél a családoknál a nők kapcsán Csurgó Bernadett érdekes jelenséggel találkozott. „Náluk a tradicionális szerepek jelentik magát a vidéki idillt. A nő – az anya és a feleség – hagyományos feladataira, mint a gyereknevelésre, a háztartási munkákra, a vidéki lét legfontosabb elemeiként tekintenek. De a nők itt egyáltalán nem alárendelt szereplők, ez egyfajta önmegvalósítás régi-új formában.”

Csurgó Bernadett kutatása arra is rávilágít, hogy a kiköltözők ugyan idillikusnak festik le az életüket, de az élmények elbeszélése és a valóság sokszor köszönő viszonyban sincs egymással. Az agglomerációban ma a városiasodás és a vidéki lét elemei versengenek, ezek az új folyamatok pedig jelentős változásokat, érdekellentéteket eredményeznek. A lakóterület növekedésével a zöld zóna folyamatosan csökken. A város környéki településeknek sokszor nincs más választásuk, mint kielégíteni az új igényeket. Mivel új megélhetési forrásokra van szükségük, kénytelenek befogadni a lakóparkokat, bevásárlóközpontokat, irodaházakat. A határ persze nem lehet a csillagos ég – miként ezt számos agyonzsúfolt település hervasztó látképe, illetve elmérgesedett településközi vita a napnál világosabban mutatja (lásd például a napi sajtóban sokat tárgyalt pátyi óriásberuházás botrányát).

 

Megjelent a Tudatos Vásárló Magazin 19. számában.

Kép [cc] adeupa de brest

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás