fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Élelmiszernek tulajdonítottak gyógyhatást

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

A Gazdasági Versenyhivatal megbírságolta Biropharma Első Magyar Biotechnológiai Kft.-t és a Bizalom Expressz Kereskedelmi és Csomagküldő Kft.-t, mert az Avemar termékekről jogsértő módon állították, hogy a készítmények alkalmasak betegségek gyógyítására.

A vállalkozások 2011. január 1. és 2013. szeptember 15. között különböző reklámeszközökön az Avemar élelmiszernek minősülő termékeket a daganatos betegségek gyógyítására és kezelésére vonatkozó ígéretekkel népszerűsítették.

Az élelmiszerekre vonatkozó reklámozási szabályok szerint tilos élelmiszernek gyógyhatást tulajdonítani. Az Avemar elnevezésű termék a speciális gyógyászati célra szánt tápszer kategóriába sorolható, de még ebben a kategóriában sem lehet a terméknek a reklámokban gyógyhatást tulajdonítani.

A GVH kiemeli, hogy a reklámokkal elsősorban azokat a daganatos betegségekben szenvedő fogyasztókat célozták meg, akik kifejezetten a gyógyulás, illetve kezelések kiegészítése céljából keresik a különböző terápiás lehetőségeket. A különféle betegségben szenvedő vagy azt megelőzni szándékozó emberek sérülékeny fogyasztói csoportot alkotnak. Ők a gyógyulás reményében érzékenyebben reagálnak a gyógyulást ígérő tájékoztatásokra, emiatt fontos a megfelelő tájékoztatás.

A GVH megállapította, hogy a vállalkozások jogsértést követtek el és megtiltotta a tevékenység folytatását. Ezen kívül a Biropharma Kft.-t 2.000.000 Ft, a Bizalom Kft.-t 1.100.000 Ft bírság megfizetésére kötelezte.

A bírság meghatározása során a GVH a jogsértő reklámok költségeiből indult ki, és enyhítő körülményként vette figyelembe a vállalkozások kommunikációs gyakorlatának különböző módosításait, és a gyakorlat felfüggesztését is.

Forrás: Gazdasági Versenyhivatal sajtóközleménye

 

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Egészséges ősgabonák a tányérunkon

Egészséges ősgabonák a tányérunkon

2023. február 18-án tartottuk a Közösségi Mezőgazdálkodás Családi napot. Aki eljött, személyesen is megismerkedhetett 11 hazai közösségi gazdával, valamint a témába vágó beszélgetéseket, előadásokat hallgathattak meg. Ha érdekelnek a gabonák és az egészséges táplálkozás, nézd meg a beszélgetést a Családi napról az ősgabonákról Dr. Szira Fruzsinával az ÖMKI vezető kutatójával, Fülöp Ádámmal a Pipacs Pékség […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok