fbpx

| Tudatos Vásárló

Az élelmiszerek rejtett kórokozói

Tízből egy embert érint évente élelmiszer-eredetű megbetegedés.  A betegségek többsége megelőzhető lenne, mégis világszinten több mint 400.000 ember halálát okozzák évente az ételekben és ivóvízben található kórokozók.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemrég  publikált jelentése az első tanulmány, amely részletesen foglalkozik az élelmiszerekben és ivóvízben található kórokozók okozta megbetegedésekkel. A tanulmány 420.000-re becsüli éves szinten a halálos megbetegedések számát, ráadásul az áldozatok majdnem harmada 5 évi alatti gyermek.

A szakértők nem tudják, mekkora lehet világszinten az élelmiszerek okozta megbetegedések valós száma. Különösen a vegyszerek és paraziták okozta megbetegedéseket nehéz felismerni. A betegek csak töredéke fordul orvoshoz, és sokszor nem derül fény rá, hogy a betegség élelmiszer vagy ivóvíz eredetű. Ezt még nehezíti az is, hogy a kórokozók átviteli mechanizmusa nagyon sokféle lehet.

A riport 31 különböző élelmiszer-eredetű kórokozót említ, amelyek 32 különféle veszélyes megbetegedésért felelnek.  Az elérhető adatok alapján évi 600 millióra becsülik globálisan a megbetegedések számát. A leggyakoribbak a hasmenéses megbetegedések. Az alábbi táblázatban a legjellemzőbb kórokozók találhatók, a világ különböző régióira lebontva.

A WHO jelentése szerint Afrika és Délkelet-Ázsia szegényebb régióiban figyelhető meg a legtöbb megbetegedés. Európában is több mint 23 millió embert érint élelmiszer-eredetű betegség, és a halálos áldozatok számát 5000-re becsülik. Míg az Amerikai régióban a Norovírus a legjellemzőbb évi 15 millió megbetegedéssel, addig Európában a Campilobaceriosis a leggyakoribb évi 5 millió megbetegedéssel.

Európában a nem-tífuszos szalmonella okozza a legtöbb halálesetet (évi 2000), amelyet a lisztéria fertőzés követ, évi 400 halálesettel. A paraziták közül a Toxoplasma gondii a legjellemzőbb az európai kontinensen. Az élelmiszer-eredetű betegségek 20%-áért felel ez az egysejtű, közel 1 millió megbetegedést okozva éves szinten.

A jelentés célja, hogy elősegítse az élelmiszer-eredetű megbetegedések felismerését, és ezzel hozzájáruljon az élelmiszerbiztonság javításához. A WHO hangsúlyozza az oktatás és képzés fontosságát  az élelmiszertermelők, beszállítók és kereskedők, valamint  a lakosság körében is.

Forrás: EUFIC

 

 

Tetszett a cikk, szeretnél még több akciót? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

  Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – a fogyasztók érdekében. A cikk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium FV-I-15. 15-2015-00014 jelű pályázat keretében készült. 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás