fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Az élelmiszerek címkézése

| Tudatos Vásárló

Az élelmiszercímkékre viszonylag szigorú szabályozás vonatkozik. A sokféle adatot tartalmazó lista szerencsére ma már elég részletes ahhoz, hogy a címkét elolvasva, értelmezve tudatosan tudjunk dönteni arról, hogy megvásároljuk-e az adott terméket.

Az élelmiszerek csomagolásán meg kell adni többek között:

 • az élelmiszer nevét

 • a nettó mennyiséget

 • az összetevőket (tömeg szerint csökkenő sorrendben)

 • allergéneket

 • a felelős élelmiszervállalkozó nevét és címét (előállító, forgalmazó)

 • alkoholtartalmat 1,2% felett

 • a tápértékjelölés jelenleg önkéntes, de 2016. december 13-tól kötelező lesz minden terméken

 • a tárolásra és felhasználásra vonatkozó előírásokat, illetve a gyorsan romló élelmiszereknél (például állati eredetű élelmiszer, gomba) mindig fel kell tüntetni a fogyaszthatósági határidőt („fogyasztható: hónap/nap” vagy „fogyasztható nap/hónap”)

 • a hosszabb ideig eltartható élelmiszereknek pedig minőség-megőrzési időtartamuk („minőségét megőrzi: év/hónap/nap”) van

 • származási ország vagy eredet helyét

 • az élelmiszerek eladási árát és egységárát egyértelműen, könnyen azonosíthatóan, Magyarországon forintban kell feltüntetni

Az 1829/2003/EK rendelet értelmében egy terméken akkor kell feltüntetni a GMO-tartalmat, ha abban 0,9%-nál magasabb arányban található olyan anyag, amely GMO-kat tartalmaz, azokból áll vagy azokból állították elő. Amennyiben az egyes összetevőkbe vagy magába az élelmiszerbe bizonyíthatóan véletlenül, technikailag elkerülhetetlenül került GMO, és aránya nem haladja meg a 0,9%-ot, nem kell a jelölést alkalmazni. A GMO-ról bővebben itt található infó.

 

Allergének

Az allergének jelölése kötelező, a nem előrecsomagolt élelmiszerek estében is. Ez következő esetekre érvényes: ha egy élelmiszert előrecsomagolás nélkül kínálnak a végső fogyasztónak; vendéglátásnak, közétkeztetésnek; a fogyasztó kérésére az értékesítés helyén csomagolják, illetve a közvetlen értékesítés céljából előrecsomagolják. A nem előrecsomagolt élelmiszerek esetében a kötelező elemekről a tagállamok hozhatnak nemzeti jogszabályokat.A csomagolt és csomagolatlan élelmiszerek allergénjelöléséről itt olvashatsz bővebben.

 

A szöveg mérete

A címkéken található szöveg méretezése is szabályozott (forrás itt):

 

 

Jogaink, ha panaszt tennénk

Amennyiben lejárt fogyaszthatósági vagy minőség-megőrzési idejű élelmiszerrel találkozik a vásárló, joga van ezt jelezni az üzletben, és kérni, hogy az adott élelmiszert vegyék le a polcról. Ha ugyanazon a terméken több árat is feltüntettek, a vásárlónak joga van a legalacsonyabb árat fizetnie a kasszánál. A címkének egyértelműen tartalmaznia kell a gyártó vagy forgalmazó adatait, a vásárlók panaszukkal közvetlenül hozzájuk is fordulhatnak.

 

 

Tetszett a cikk, szeretnél még több akciót? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

  Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – a fogyasztók érdekében. A cikk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium FV-I-15. 15-2015-00014 jelű pályázat keretében frissült 2016-ban.  

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Ne dőlj be a zöldre festési praktikáknak és a hangzatos marketing szövegeknek! Összegyűjtöttünk néhány tipikus ál-zöld állítást, amik mögött a leggyakrabban nem áll valós fenntarthatósági törekvés. Pörgesd végig, kerüld el őket Te is. Nem igazán tiszta számodra, mit tekinthetünk zöldre festésnek? Itt leírtuk, mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?, itt […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

  Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
  Bónusz: tippek, tesztek, programok