fbpx

| Tudatos Vásárló

Az élelmiszerek címkézése

Az élelmiszercímkékre viszonylag szigorú szabályozás vonatkozik. A sokféle adatot tartalmazó lista szerencsére ma már elég részletes ahhoz, hogy a címkét elolvasva, értelmezve tudatosan tudjunk dönteni arról, hogy megvásároljuk-e az adott terméket.

Az élelmiszerek csomagolásán meg kell adni többek között:

 • az élelmiszer nevét

 • a nettó mennyiséget

 • az összetevőket (tömeg szerint csökkenő sorrendben)

 • allergéneket

 • a felelős élelmiszervállalkozó nevét és címét (előállító, forgalmazó)

 • alkoholtartalmat 1,2% felett

 • a tápértékjelölés jelenleg önkéntes, de 2016. december 13-tól kötelező lesz minden terméken

 • a tárolásra és felhasználásra vonatkozó előírásokat, illetve a gyorsan romló élelmiszereknél (például állati eredetű élelmiszer, gomba) mindig fel kell tüntetni a fogyaszthatósági határidőt („fogyasztható: hónap/nap” vagy „fogyasztható nap/hónap”)

 • a hosszabb ideig eltartható élelmiszereknek pedig minőség-megőrzési időtartamuk („minőségét megőrzi: év/hónap/nap”) van

 • származási ország vagy eredet helyét

 • az élelmiszerek eladási árát és egységárát egyértelműen, könnyen azonosíthatóan, Magyarországon forintban kell feltüntetni

Az 1829/2003/EK rendelet értelmében egy terméken akkor kell feltüntetni a GMO-tartalmat, ha abban 0,9%-nál magasabb arányban található olyan anyag, amely GMO-kat tartalmaz, azokból áll vagy azokból állították elő. Amennyiben az egyes összetevőkbe vagy magába az élelmiszerbe bizonyíthatóan véletlenül, technikailag elkerülhetetlenül került GMO, és aránya nem haladja meg a 0,9%-ot, nem kell a jelölést alkalmazni. A GMO-ról bővebben itt található infó.

 

Allergének

Az allergének jelölése kötelező, a nem előrecsomagolt élelmiszerek estében is. Ez következő esetekre érvényes: ha egy élelmiszert előrecsomagolás nélkül kínálnak a végső fogyasztónak; vendéglátásnak, közétkeztetésnek; a fogyasztó kérésére az értékesítés helyén csomagolják, illetve a közvetlen értékesítés céljából előrecsomagolják. A nem előrecsomagolt élelmiszerek esetében a kötelező elemekről a tagállamok hozhatnak nemzeti jogszabályokat.A csomagolt és csomagolatlan élelmiszerek allergénjelöléséről itt olvashatsz bővebben.

 

A szöveg mérete

A címkéken található szöveg méretezése is szabályozott (forrás itt):

 

 

Jogaink, ha panaszt tennénk

Amennyiben lejárt fogyaszthatósági vagy minőség-megőrzési idejű élelmiszerrel találkozik a vásárló, joga van ezt jelezni az üzletben, és kérni, hogy az adott élelmiszert vegyék le a polcról. Ha ugyanazon a terméken több árat is feltüntettek, a vásárlónak joga van a legalacsonyabb árat fizetnie a kasszánál. A címkének egyértelműen tartalmaznia kell a gyártó vagy forgalmazó adatait, a vásárlók panaszukkal közvetlenül hozzájuk is fordulhatnak.

 

 

Tetszett a cikk, szeretnél még több akciót? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

  Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – a fogyasztók érdekében. A cikk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium FV-I-15. 15-2015-00014 jelű pályázat keretében frissült 2016-ban.  

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás