
| Tudatos Vásárló
Élelmiszerbiztonsági-tanácsok kismamáknak
A várandós nők számára már a kevésbé szennyezett élelmiszer fogyasztása is kockázatot jelenthet, megbetegedéshez vezethet. Íme néhány tanács, hogy csökkenthetjük a fertőzés veszélyét.
Élelmiszer eredetű megbetegedéseket az élelmiszereinkben
található mikrobák (baktériumok, vírusok, férgek), vagy kémiai szennyező
anyagok okozhatnak. A terhesség ideje alatt a várandós nők nagyobb veszélynek
vannak kitéve, mivel immunrendszerük gyengébb, a magzaté pedig még fejletlen
ahhoz, hogy e külső káros anyagokkal szemben felvegyék a küzdelmet. Az
alábbiakban bemutatunk néhány, a várandós nőkre különleges kockázatot jelentő
tényezőt. Amennyiben gyermeket vársz, és élelmiszer fogyasztása után bármilyen
rendellenességet érzel, haladéktalanul fordulj orvoshoz!
Listeria
A Listeria monocytogenes baktérium élelmiszereinkben gyakran
előfordul, megbetegedést azonban csak nagyobb baktériumszám mellett okoz. Az
ember a baktériumot tartalmazó élelmiszerek fogyasztása és számos más tényező
útján fertőződhet. A baktérium a hűtőtárolás hőmérsékletén is képes szaporodni.
Minden hűtést igénylő, 5 napon túl hűtőszekrényben tárolt
élelmiszer, így a fogyasztásra kész, nyers tej és abból készült termékek,
lágysajtok (Feta, Brie, Camembert, stb.), nyers húst tartalmazó ételek,
húskészítmények, a nyers halak, füstölt lazac, füstölt kolbász és a nyers
zöldségből készült saláták kockázatosnak tekinthetők Listeria szempontjából.
Terhesség esetén az anyánál influenza-szerű megbetegedés, vetélés, halvaszületés
és az újszülött fertőzése is előfordulhat.
Tudtad-e?
A legtöbb ételmérgezés a magánháztartásokban
történik, saját magunk okozzuk tudatlansággal, az alapvető szabályok be nem
tartásával. Kis odafigyeléssel a legtöbb élelmiszer eredetű megbetegedés megelőzhető
volna!
A liszteriózis megelőzhető!
- Ne fogyassz nyersen állati eredetű élelmiszert. A L.
monocytogenes hő hatására elpusztul. Az ételeket alaposan süsd-főzd, hogy a
belsejük is forró legyen (érje el a 75° C fokot legalább 2 percig). - Ha lehet, frissen készült ételeket fogyassz.
- Hűtést igénylő élelmiszereket legfeljebb 5 napig tárolj. Ez
vonatkozik a látszólag kevésbé romlandó élelmiszerekre is. A baktérium minden
hűtést igénylő élelmiszerben elszaporodhat hosszabb idejű (5 napon túli)
tárolás során. - A hűtő legyen tiszta, és hőmérséklete ne haladja meg a 4 ˚C
fokot. Mivel a Listeria baktérium jól tűri a hideget, a 4 ˚C fok feletti
hőmérséklet már kedvez elszaporodásához. - Tartsd be az általános higiénés előírásokat!
Toxoplasma
A toxoplazmózis viszonylag gyakran előforduló, a Toxoplasma
gondii egysejtű parazita által okozott betegség, amelyet döntően a nyers, vagy
nem alaposan átsütött, főzött sertés-, szarvasmarha- és juhhús terjeszt. A
macska is szerepet játszhat a toxoplazmózis átvitelében. A kórokozó bármilyen
szennyezett élelmiszerrel (zöldség, gyümölcs), vagy szennyezett kéz
közvetítésével is bekerülhet a szervezetbe.
A fertőzés többnyire tünetmentes, néha azonban hőemelkedéssel,
torokfájással, influenzához hasonló légúti elváltozásokkal, tüdőgyulladással,
nyirokcsomó duzzanattal, izomfájdalommal párosulhat. Az anyában a fertőzés
tünetmentes lehet, de a parazita megfertőzheti a magzatot. Terhes nőknél a
fertőzés a magzatra nézve tragikus lehet. A korai fertőzés abortuszt okozhat, a
későbbiekben bekövetkező halvaszületéshez, veleszületett toxoplazmózishoz
(sárgaság, idegrendszeri zavarok, szemkárosodás, stb.) vezethet.
Tudtad-e?
Az élelmiszerek kémiai szennyezettségének csökkentésében
a fogyasztónak kevesebb lehetősége van, hiszen ez egyszerű konyhatechnológiai
módszerekkel (hőkezelés, hűtés) többnyire nem csökkenthető. A környezet
megóvásával azonban hozzájárulhatunk ahhoz, hogy a természet (víz, talaj,
levegő), ezáltal élelmiszereink kevésbé szennyeződjenek el.
Hogyen előzhetjük meg a toxoplasma-fertőzést?
- A kórokozó emberről emberre nem terjed (kivéve a magzat
fertőződését). - A megelőzésre a szigorú személyi- és élelmiszer-higiénián
(kézmosás, gyümölcs- és zöldségmosás), a várandós nők szerológiai
szűrővizsgálatán kívül, ajánlott kerülni a nyers és gyengén hőkezelt húsok
fogyasztását. - A kedvtelésből tartott állatokkal kapcsolatban az általános
higiénés szabályokat fokozottan be kell tartani, állatok simogatása, gondozása
után alaposan kezet kell mosni.
Metil-higany
A metil-higany egy nehézfém, mely többnyire halakban és a
„tenger gyümölcseiben” dúsulhat fel. A magzat idegrendszeri fejlődésében zavart
okozhat. Ezért halételek fogyasztása várandós nőknek heti két alkalomnál többször
nem ajánlott.
Egyes tengeri halaknak (pl. kardhal, király makréla és cápa)
magasabb a metil-higany tartalma. Ezért elsősorban az alacsonyabb
higany-szennyezettségű halételek, pl. harcsa, lazac, olajos tonhal és
garnélarák fogyasztása javasolt.
További aranyszabályok
- Már a vásárlásnál légy körültekintő! Alapanyagokat csak
megbízható helyen vásároljon. Lejárt szavatossági idejű terméket semmiképpen ne
vegyél! - Ne feledd a biztonságos ételek receptjét: kifogástalan
alapanyag, tiszta ivóvíz; tiszta konyha, tiszta kéz; készételek elkülönítése a
nyersanyagoktól; alapos sütés-főzés; gyors lehűtés, hűtött tárolás. - Ne igyál pasztőrözetlen, kezeletlen tejtermékeket és
italokat! - A nyers tojás tartalmazhat baktériumokat (pl. Salmonellát
is), ezért fogyasztás előtt a nyers tojásból készült ételeket hőkezelni kell. - A nyers halételek, mint a sushi és sashimi, a nyers
húsételek (pl. tatár bifsztek) fogyasztása a váradóság ideje alatt nem
ajánlott, mert ezek nagyobb valószínűséggel tartalmazhatnak parazitákat és
baktériumokat. - Kerüld a nyers csírák (pl. lucerna-, retek-, aranybabcsíra)
fogyasztását is, mert ezeken könnyen megtelepedhetnek baktériumok.