fbpx

Tarts velünk, legyéla tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz!

Élelmiszerbiztonsági-tanácsok kismamáknak

| Tudatos Vásárló

A várandós nők számára már a kevésbé szennyezett élelmiszer fogyasztása is kockázatot jelenthet, megbetegedéshez vezethet. Íme néhány tanács, hogy csökkenthetjük a fertőzés veszélyét.




Élelmiszer eredetű megbetegedéseket az élelmiszereinkben
található mikrobák (baktériumok, vírusok, férgek), vagy kémiai szennyező
anyagok okozhatnak. A terhesség ideje alatt a várandós nők nagyobb veszélynek
vannak kitéve, mivel immunrendszerük gyengébb, a magzaté pedig még fejletlen
ahhoz, hogy e külső káros anyagokkal szemben felvegyék a küzdelmet. Az
alábbiakban bemutatunk néhány, a várandós nőkre különleges kockázatot jelentő
tényezőt. Amennyiben gyermeket vársz, és élelmiszer fogyasztása után bármilyen
rendellenességet érzel, haladéktalanul fordulj orvoshoz!


Listeria

A Listeria monocytogenes baktérium élelmiszereinkben gyakran
előfordul, megbetegedést azonban csak nagyobb baktériumszám mellett okoz. Az
ember a baktériumot tartalmazó élelmiszerek fogyasztása és számos más tényező
útján fertőződhet. A baktérium a hűtőtárolás hőmérsékletén is képes szaporodni.

Minden hűtést igénylő, 5 napon túl hűtőszekrényben tárolt
élelmiszer, így a fogyasztásra kész, nyers tej és abból készült termékek,
lágysajtok (Feta, Brie, Camembert, stb.), nyers húst tartalmazó ételek,
húskészítmények, a nyers halak, füstölt lazac, füstölt kolbász és a nyers
zöldségből készült saláták kockázatosnak tekinthetők Listeria szempontjából.
Terhesség esetén az anyánál influenza-szerű megbetegedés, vetélés, halvaszületés
és az újszülött fertőzése is előfordulhat.

 

Tudtad-e?
A legtöbb ételmérgezés a magánháztartásokban
történik, saját magunk okozzuk tudatlansággal, az alapvető szabályok be nem
tartásával. Kis odafigyeléssel a legtöbb élelmiszer eredetű megbetegedés megelőzhető
volna!

A liszteriózis megelőzhető!

  • Ne fogyassz nyersen állati eredetű élelmiszert. A L.
    monocytogenes hő hatására elpusztul. Az ételeket alaposan süsd-főzd, hogy a
    belsejük is forró legyen (érje el a 75° C fokot legalább 2 percig).
  • Ha lehet, frissen készült ételeket fogyassz.
  • Hűtést igénylő élelmiszereket legfeljebb 5 napig tárolj. Ez
    vonatkozik a látszólag kevésbé romlandó élelmiszerekre is. A baktérium minden
    hűtést igénylő élelmiszerben elszaporodhat hosszabb idejű (5 napon túli)
    tárolás során.
  • A hűtő legyen tiszta, és hőmérséklete ne haladja meg a 4 ˚C
    fokot. Mivel a Listeria baktérium jól tűri a hideget, a 4 ˚C fok feletti
    hőmérséklet már kedvez elszaporodásához.
  • Tartsd be az általános higiénés előírásokat!

 

Toxoplasma

A toxoplazmózis viszonylag gyakran előforduló, a Toxoplasma
gondii
egysejtű parazita által okozott betegség, amelyet döntően a nyers, vagy
nem alaposan átsütött, főzött sertés-, szarvasmarha- és juhhús terjeszt. A
macska is szerepet játszhat a toxoplazmózis átvitelében. A kórokozó bármilyen
szennyezett élelmiszerrel (zöldség, gyümölcs), vagy szennyezett kéz
közvetítésével is bekerülhet a szervezetbe.

A fertőzés többnyire tünetmentes, néha azonban hőemelkedéssel,
torokfájással, influenzához hasonló légúti elváltozásokkal, tüdőgyulladással,
nyirokcsomó duzzanattal, izomfájdalommal párosulhat. Az anyában a fertőzés
tünetmentes lehet, de a parazita megfertőzheti a magzatot. Terhes nőknél a
fertőzés a magzatra nézve tragikus lehet. A korai fertőzés abortuszt okozhat, a
későbbiekben bekövetkező halvaszületéshez, veleszületett toxoplazmózishoz
(sárgaság, idegrendszeri zavarok, szemkárosodás, stb.) vezethet.

Tudtad-e?
Az élelmiszerek kémiai szennyezettségének csökkentésében
a fogyasztónak kevesebb lehetősége van, hiszen ez egyszerű konyhatechnológiai
módszerekkel (hőkezelés, hűtés) többnyire nem csökkenthető. A környezet
megóvásával azonban hozzájárulhatunk ahhoz, hogy a természet (víz, talaj,
levegő), ezáltal élelmiszereink kevésbé szennyeződjenek el.

 

Hogyen előzhetjük meg a toxoplasma-fertőzést?

  • A kórokozó emberről emberre nem terjed (kivéve a magzat
    fertőződését).
  • A megelőzésre a szigorú személyi- és élelmiszer-higiénián
    (kézmosás, gyümölcs- és zöldségmosás), a várandós nők szerológiai
    szűrővizsgálatán kívül, ajánlott kerülni a nyers és gyengén hőkezelt húsok
    fogyasztását.
  • A kedvtelésből tartott állatokkal kapcsolatban az általános
    higiénés szabályokat fokozottan be kell tartani, állatok simogatása, gondozása
    után alaposan kezet kell mosni.

 

Metil-higany

A metil-higany egy nehézfém, mely többnyire halakban és a
„tenger gyümölcseiben” dúsulhat fel. A magzat idegrendszeri fejlődésében zavart
okozhat. Ezért halételek fogyasztása várandós nőknek heti két alkalomnál többször
nem ajánlott.

Egyes tengeri halaknak (pl. kardhal, király makréla és cápa)
magasabb a metil-higany tartalma. Ezért elsősorban az alacsonyabb
higany-szennyezettségű halételek, pl. harcsa, lazac, olajos tonhal és
garnélarák fogyasztása javasolt.

 

További aranyszabályok

  • Már a vásárlásnál légy körültekintő! Alapanyagokat csak
    megbízható helyen vásároljon. Lejárt szavatossági idejű terméket semmiképpen ne
    vegyél!
  • Ne feledd a biztonságos ételek receptjét: kifogástalan
    alapanyag, tiszta ivóvíz; tiszta konyha, tiszta kéz; készételek elkülönítése a
    nyersanyagoktól; alapos sütés-főzés; gyors lehűtés, hűtött tárolás.
  • Ne igyál pasztőrözetlen, kezeletlen tejtermékeket és
    italokat!
  • A nyers tojás tartalmazhat baktériumokat (pl. Salmonellát
    is), ezért fogyasztás előtt a nyers tojásból készült ételeket hőkezelni kell.
  • A nyers halételek, mint a sushi és sashimi, a nyers
    húsételek (pl. tatár bifsztek) fogyasztása a váradóság ideje alatt nem
    ajánlott, mert ezek nagyobb valószínűséggel tartalmazhatnak parazitákat és
    baktériumokat.
  • Kerüld a nyers csírák (pl. lucerna-, retek-, aranybabcsíra)
    fogyasztását is, mert ezeken könnyen megtelepedhetnek baktériumok.

 

Forrás: Magyar
Élelmiszerbiztonsági Hivatal

Kép [cc] trevor  davhor

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek