
| Hargitai Miklós
Élelmiszer-hulladék: erkölcstelen és oktalan pazarlás
A háztartási szemétből a fölöslegessé vált vagy lejárt élelmiszer az egyetlen, amely otthoni körülmények között is korlátlanul hasznosítható – lenne. Mégis, csak Magyarországon háztartásonként évi 50 ezer forintnyi ételt dobunk ki.
Amilyen súlyos a probléma, oly kevés szó esik róla. Pedig az ételhulladék kérdése nemcsak az esztelen pazarlás miatt égető téma, az érintetlenül kukába dobott élelmiszer-ipari termékek a környezet számára is súlyos és teljesen felesleges terhelést jelentenek.
Csakúgy, mint a fejlett országok többségében, nálunk is főként az ipar és a kereskedelem labirintusain átevickélt, feldolgozott, csomagolt, majd otthon megfőzött és megsütött étel válik hulladékká.
Ez a hosszú folyamat pedig meghökkentő mértékű környezetszennyezéssel jár: 1 kilónyi élelmiszer előállítása során 2 kiló szén-dioxid kerül a légkörbe. Arról nem is beszélve, hogy alig van annál – jobb szó híján – erkölcstelenebb és oktalanabb módja a pazarlásnak, mint az ehető dolgok kidobása. Különösen akkor, ha átmenetileg alulnézetből szemléljük a dolgot.
Garantált a terített asztal
Ernő hajléktalan, Budapesten él. Délutánjait a Déli pályaudvar Vérmező felőli sarkán, a sötétszürke gránitoszlopnál ülve tölti kéregetéssel. Éjszakára elvonul a metróalagút télen-nyáron egyenletes hőmérsékletű szellőzőrendszerébe, délelőtt pedig kukázik. „A kukázás azt jelenti, hogy az ember ételt, illetve eladható holmikat keres a szemetesedényben – mondja, és hozzáteszi: eladni leginkább a ruhát, a műszaki cikkeket és a könyvet lehet, az ételt viszont legjobb evéssel hasznosítani.
„Ha a hét csupa hétfőből állna, sosem feküdnénk le üres gyomorral” – állítja Ernő. „Vadászterületén” – a Krisztinavárosban, illetve a Várhegy oldalában – a hétvégi sütés-főzésből megmaradt fölösleget hétfőn vagy legkésőbb kedden kukába dobják.
Húsok, köretek, édességek vándorolnak, olykor szinte teljesen sértetlenül, a szemétbe. Lehet találni szottyadt gyümölcsöt, vekni kenyereket, paradicsomot, paprikát, tálcás felvágottat, amelyben csak a legfölső egy-két szelet zöld, továbbá alig penészes – a külső rétegétől megszabadítva maximális élvezeti értékű – sajtot, csokoládét és megbontott, de el nem fogyott italokat is. Az ünnepek másod-harmadnapján az otthontalanok még nagyobb kanállal esznek, a hónap végére viszont a kukamenza kínálata is ellaposodik: több a tészta, a kenyér.
A „szakember” szerint érdemes mindig ugyanazokat az utcákat látogatni, az emberek pazarlási szokásai ugyanis korántsem egyformák. Akadnak házak, ahol szinte mindig garantált a terített asztal, és még arra is figyelnek, hogy az ételt elkülönítsék a „valódi” szeméttől. Ernőt ez Görögországra emlékezteti, ahol ifjabb korában csövezett: ott az üzletek estefelé, zárás előtt előzékenyen kipakolják a hátsó ajtó elé a megmaradt, másnap már nem eladható süteményt, pékárut, gyümölcsöt a szegények örömére.
„Itthon ez nem szokás, félnek, hogy odaszokunk” – jegyzi meg a pályaudvar környékén ismert figurának számító kukázó. Kérdésünkre, hogy mégis mennyi élelmiszerhez lehet így hozzájutni, odaint egy fiatalabb, szintén az utcáról élő hölgyet, aki állítása szerint három gyereket etet szinte kizárólag a talált ételekből. Némi faggatás után hozzáteszi, hogy rendszeresen segít ki- és bepakolni a pályaudvar oldalában lévő zöldségesnek, amiért cserébe megkapja a kiszelektált, nem kifogástalan árut – így kiegészítve a menüt viszont már tényleg jóllakik a család.
Konyha, malac nélkül
Nagy Mariann a Tudatos Vásárlók Egyesülete által életre hívott ÖkoKörök egyikének tagja. Ezek a társulások a hajdanvolt önképző körök mintájára a környezettudatos háztartásvezetés ismeretanyagát igyekeznek elsajátítani és a gyakorlatba ültetni. A csoporttagok egy héten át mérték, hogy családjuk mennyi szemetet termel, és hogy ezen belül mennyi a fogyasztható élelmiszer.
„Én nem lepődtem meg a saját eredményemen, mert régóta törekszem arra, hogy az élelmiszerrel ne szemeteljek. De a csoporton belül több olyan tag is akadt, akinél a családban hetente és fejenként egy kilogrammnál több élelmiszer-hulladék képződik. Különösen azokra volt ez jellemző, akiknél gyakran vannak nagyobb összejövetelek, vendégségek” – fogalmazta meg tapasztalatait Nagy Mariann.
A kárfelmérés után jött a tippek-trükkök fejezet: az ÖkoKör tagjai különböző technikákkal próbálták csökkenteni az élelmiszer-hulladék mennyiségét. Elsősorban a vásárlásra koncentráltak, ahol néhány nagyon egyszerű fogással sokat lehet tenni a megelőzésért.
Az egyes számú szabály, hogy sosem szabad éhesen nekivágni a vásárlásnak. Második a listázás: jó, ha előre összeírjuk, mit és mennyit akarunk venni. Szintén könnyebb elkerülni a túlvásárlást, ha piacon, termelőtől vásárolunk, ahol ritkábban fordul elő, hogy az ember a kelleténél ötször több – mondjuk – tojást vesz csak azért, mert éppen akciós.
De még ha sikerül is a szükségesre csökkentenünk a hazacipelt ételek mennyiségét, valamennyi hulladék óhatatlanul keletkezik.
Erre hatékony megoldás a malac-, illetve kutyatartás, kár, hogy városban mindkettőnek vannak korlátai. Az ökokörösök tippje ezért az erkélyen elhelyezett nagyméretű virágcserép – állítják, abban is remekül lehet komposztálni. Az is jó megoldás, ha megállapodunk egy ismerős hajléktalannal, aki rendszeresen elviszi a neki kikészített maradékot.
Ipari mennyiségben
Egy 2010-ben publikált kutatás szerint az EU-ban évente 89 millió tonna élelmiszer-hulladék képződik, ami lakosonként 180 kilogrammos „teljesítményt” jelent. Magyarország ezen a téren rontja az átlagot: a mi nevünk mellett kétmillió tonnát említ a tanulmány, ami fejenként nagyjából 200 kilogrammnak felel meg. Ez – tekintve, hogy gazdaságilag nem vagyunk az élmezőnyben – elsősorban azért van, mert nem működnek azok a csatornák, amelyek időben eltérítenék a megmaradt élelmiszert a háztartási szeméttől.
Az EU-ban szoros versenyben a háztartások a legnagyobb élelmiszerhulladék-termelők, nálunk viszont utcahosszal az élelmiszeripar vezet, amelyből háromszor annyi ételhulladék kerül ki, mint a háztartásokból.
Tehát valójában nem otthon pazarolunk sokat, hanem a gyártás nagyon rosszul megszervezett, amely semmit nem tud kezdeni az élelmiszer-hulladékkal. Így marad a konténer, ami nem is olyan ártalmatlan megoldás, mint hinnénk: igaz ugyan, hogy az étel a kommunális szemét egyéb fajtáihoz képest könnyen lebomlik, ám eközben rengeteg üvegházhatású gáz – főként metán – és úgy évi 170 millió tonna szén-dioxid keletkezik.
Ráadásul ne feledjük: itt csak a fölöslegesen megtermelt, majd kidobott élelmiszer-ipari termékek eltüntetéséről van szó, s az ezek előállításához és szállításához szükséges víz-, talaj- és zajszennyezésről még nem is beszéltünk.
Bár az ipar jár az élen, a magyar háztartások pazarlása szintén jelentős, családonként nagyjából 100 kilóra rúg. Máshonnan közelítve: minden magyar háztartás az összes megvásárolt élelem 10 százalékát kidobja, azaz minden 10 család elláthatna élelemmel egy 11-et a kifizetett, de soha meg nem evett fölöslegből. A háztartásonkénti élelmiszer-fogyasztás költsége a Statisztikai Hivatal adatai szerint nagyjából évi félmillió forint, tehát családonként 50 ezer forintot spórolhatnánk, ha mindig csak annyit vásárolnánk, amennyit megeszünk.
Az említett EU-s tanulmány azt is megállapítja, hogy a mérhetetlen hulladéktermelésért jelentős részben a gyártók és a kereskedők felelősek, például azáltal, hogy nem megfelelően tüntetik fel a lejárati időket, és emiatt sokan akaratlanul is olyasmit vesznek meg, ami megromlik, még mielőtt elfogyaszthatnák. Az uniós illetékesek által megfogalmazott öt hulladékcsökkentési stratégia közül az egyik kifejezetten a jelölések átalakítására koncentrál.
Egy brit kampány, a Love Food, Hate Waste (Szeresd az ételt, gyűlöld a pazarlást!) arra próbálja rávenni az embereket, hogy használják az ÖkoKörökben nálunk is alkalmazott módszereket: készítsenek bevásárlólistát a boltba indulás előtt, tartsák nyilván a háztartásba kerülő élelmiszerek szavatosságát, ellenőrizzék rendszeresen a hűtőjük tartalmát, egyék meg időben a közelgő lejáratú termékeket, valamint használják fel a maradékokat is.
A tudatformálás érdekében néhány háztartásban alaposan felmérték a képződő élelmiszer-hulladék mennyiségét és összetételét, kifejezetten az elrettentés végett. Két év alatt 270 ezer tonnával sikerült csökkenteni a britek 8 millió tonnás élelmiszerhulladék-kibocsátását, ami egész látványos eredmény. Magyarországon egyelőre nincs ilyen országos kezdeményezés.
Megjelent a Tudatos Vásárló Magazin 25. számában.
***