fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Élelmiszer-biztonsági tanácsok húsvéti sonkához

| Tudatos Vásárló

Mindjárt húsvét, ideje beszerezni a húsvéti sonkát is, a tároláshoz s a feldolgozáshoz javaslunk néhány fontos szempontot.

Korábbi anyagunkban a ragasztott hús ismérveit taglaltuk, most főleg arról esik szó, hogy melyik típusú sonkát hogyan kell tárolni, hogyan érdemes feldolgozni.

• A húsvét klasszikus ételének, a főtt füstölt sonkának a tárolása attól függ, hogy milyet vásároltunk. A hagyományos, nyers füstölt sonkát hűvös, szellős helyen kell tárolni. Nem kell, és nem is javasolt hűtőszekrénybe tenni.

• A nyers sonkát alaposan, lassú tűzön kell főzni, általában annyi órán át, ahány kilós. Az alapos főzés a húst biztonságossá is teszi, az esetleges baktériumokat is elpusztítja. Főzés után viszont már hűtve kell tárolni.

• A főtt, füstölt sonka jellegű készítményeket (pl. kötözött sonka, gépsonka) fogyasztás előtt nem kell megfőzni, azonban hűtőszekrényben kell tartani.

• A nyers húst, baromfit az összes többi élelmiszertől elkülönítve tároljuk, és ügyeljünk arra, hogy a hűtőben se érintkezhessen más élelmiszerekkel. A nyers húson veszélyes baktériumok lehetnek.

• A nyers hús szeleteléséhez tartsunk külön vágódeszkát és kést. Nyers hús előkészítése után mossunk kezet, és mosogassuk el a hússal érintkezett eszközöket (vágódeszka, kés), csak ezután foglalkozzunk más ételféleséggel!

• A megmaradt ételt minél hamarabb hűtsük le és tegyük hűtőbe, mert néhány órányi szobahőmérsékleten tárolás már veszélyes lehet. A baktériumok langyos helyen gyorsan szaporodnak.

Forrás: NÉBIH

Kép forrása: www.pixabay.com

 

  Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – a fogyasztók érdekében. A cikk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium FV-I-15. 15-2015-00014 jelű pályázat keretében frissült 2016-ban.  


Szívesen olvasnál még a témában? Tegyél érte Te is! Válaszd a Neked megfelelő formát.

Támogasd a TVE munkáját adománnyal!

Fizess elő egy terméktesztünkre!

Legyél a TVE Támogató tagja vagy Szupertagja!

Ehhez még egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is adunk, amellyel több mint 70 jófej helyen vásárolhatsz kedvezményesen!


 

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

2022. február. 13-án tartottuk a Közösségi mezőgazdálkodás és ÖkoKörök családi napot, ahol közelebbről is megismerhették az érdeklődők a Tudatos Vásárlók munkáját. Ezen a napon a közösségi gazdaságok és az ÖkoKörök jutottak főszerephez: az izgalmas előadások és kerekasztal-beszélgetések mellett a vendégek személyesen is találkozhattak a gazdákkal, volt Magcsere, a legkisebbek pedig gyerekprogramok keretében játékosan tanulhattak a […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára