fbpx
fogyasztásmérő hogyan használjam

| Tudatos Vásárló/GreenDependent Intézet - Mihály Edina

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Elektromos fogyasztásmérő. Hogyan csökkenthető vele a villanyszámla?

A háztartási energiatakarékosság, a spórolás fontos lépése, hogy tisztában legyünk azzal, mennyi áramot fogyasztunk. Ha tisztában vagyunk a pontos áramfogyasztásunkkal, meg tudjuk határozni, milyen területeken, milyen háztartási eszközök optimalizálásával érhetjük el a legnagyobb megtakarítást. Kideríthetjük, mik a legnagyobb energiafalók az otthonunkban, és az is egyértelmű lesz, ha valamilyen eszközünk meghibásodott, és többet fogyaszt, mint kellene. Sőt, megtalálhatjuk gépeink optimális beállítását, üzemmódját is.

Magyarországon egy háztartás évente átlagosan 2500 kWh elektromos áramot használ fel, ami 625 kg CO2 kibocsátást jelent. Viszont pusztán tudatossággal, viselkedésváltozással az energia legalább 10, de akár 25 százaléka is megtakarítható – ez derült ki a GreenDependent Intézet által szervezett E.ON EnergiaKözösségek háztartási energiamegtakarítási verseny 10 éve alatt. Ez nem csak a károsanyag-kibocsátás szempontjából jelent nagy javulást, de ezen múlhat az is, hogy egy háztartás csökkentett vagy teljes árat fizet az áramért.

fogyasztásmérő

Mérni, de mivel?

De mit is tehetünk konkrétan, ha követni szeretnénk az áramfogyasztásunkat? Jó hírünk van, minden háztartásban, ahol használnak áramot, van fogyasztásmérő is, mégpedig a villanyóra.

Első (nulladik) lépésként kezdjük el rendszeresen, 1-2 hetente leolvasni a fogyasztásunkat, és figyeljük meg, milyen életmódbeli változtatás mennyi megtakarítással jár!

Elektromos eszközök vásárlásakor figyeljünk oda, azok mennyit fogyasztanak. Terméktesztjeink legfontosabb tanulsága, hogy a nagyobb teljesítmény nem feltétlenül jelent nagyobb hatékonyságot. Nézzük át a gépeink használati útmutatóját, beállításait, térképezzük fel a funkciókat. Ha ezzel megvagyunk, akkor pedig nincs más hátra, mint hogy beszerezzünk (akár kölcsönkérjünk) egy elektromos fogyasztásmérő készüléket!

A beépíthető okoskonnektorok helyett célszerű a dugaljba csatlakoztatható, mobil, digitális kijelzővel ellátott típust választani, így egyetlen készülékkel fokozatosan a teljes háztartásunk áramfogyasztása feltérképezhető. Az egyik népszerű árkövető oldalon 2023 februárjában a legolcsóbb ilyen készülék 3800 forintba, a legdrágább pedig 11500 forintba kerül, a legtöbb eszközt a 6-8000 forintos árkategóriában találtuk.

Fogyasztásmérőt vehetünk webshopokban, elektromos és műszaki cikkeket árusító boltokban, bolthálózatokban, de időnként feltűnik az élelmiszer diszkontláncok időszakos kínálatában is. Környezeti és spórolási szempontból viszont az a legjobb, ha nem vásárolunk, inkább kölcsönzünk vagy kölcsönkérünk egyet, hiszen néhány hét alatt fel tudjuk mérni az összes eszközünk fogyasztását vele. (Ha pedig mégis a vásárlás mellett döntünk, a felmérést követően adjuk kölcsön családtagjainknak, barátainknak is! Ha pedig mi vagyunk egy lakóközösség közös képviselője, javasolhatjuk a közös beszerzést, majd felváltva történő használatot.)

Néhány lehetőség a fogyasztásmérő kölcsönzésre:

Szervezet neve, elérhetősége Település Mennyibe kerül? Kapcsolat
GreenDependent Intézet Gödöllő Ingyenes, 5000 forint a letéti díj, ami visszahozás után visszajár info@greendependent.org
Átalakuló Wekerle Budapest XIX. ker. ingyenes, de adományt elfogadnak https://forms.gle/ZUhZdauwpKMts4uZ6
Gödi Öko Klub Göd Gödi lakosoknak 1 hétre ingyenes, hosszabbítható godiokoklub@yahoo.com

Ha nincs a közelünkben kölcsönzési lehetőség, próbálkozhatunk kölcsönkérni a helyi, illetve az online hulladékmentes, zöld csoportokban, közösségekben is, ilyenek például a Facebookon futó helyi Zero waste csoportok.

Hogyan használjuk?

A fogyasztásmérőnek van egy villásdugó, illetve egy dugalj része. A villásdugót dugjuk a konnektorba, a mérni kívánt eszközt pedig a fogyasztásmérő dugaljába. Típustól függően eltérő a fogyasztásmérők menürendszere, a többségük a fogyasztás mellett feszültséget és áramerősséget is mér. Válasszuk azt az opciót, ami a fogyasztást méri kWh-ban, és kezdődhet a mérés!

fogyasztásmérő

Mivel a nagygépeink fogyasztják a legtöbbet, így ezek mérésével érdemes elkezdenünk a fogyasztásmérést, ugyanis ezek optimális használatával takaríthatjuk meg a legtöbbet!

Mosógép, mosogatógép:

Szánjunk legalább gépenként 1-2 hetet a kísérletezésre. Ezeknél az eszközöknél érdemes naplóznunk a használatukat, ehhez kinyomtatható sablont innen tölthetünk le (de természetesen írhatjuk egy üres papírra is, nem szükséges nyomtatni a naplózáshoz).

Első alkalommal érdemes megmérnünk a szokásosan használt program energiafogyasztását, majd az azt követő alkalmak során kísérletezhetünk a beállításokkal. (A fogyasztásmérőt az alkalmak között nem szükséges kihúzni, lenullázni, kivéve, ha a köztes időben más eszköz mérésére szeretnénk használni. Figyeljünk azonban oda, hogy a program végeztével mindig feljegyezzük a fogyasztásmérő aktuális állását.)

Ezek a gépek általában a víz melegítésére fordítják a legtöbb energiát, így a legtöbbet azzal spórolhatunk, ha a mosási vagy a mosogatási hőfokot lejjebb vesszük.

A rövidebb program nem feltétlenül jelent kisebb fogyasztást, ilyenkor ugyanis a gépnek gyorsabban kell felmelegítenie a vizet, ami több energiát igényel. Tapasztalatunk szerint az átlagos szennyezettségű ruhák mosásához elegendő a 30 fokos mosás is, fogyasztásban pedig igen nagy a különbség. A GreenDependent Intézet ENERGISE projektjének adatai szerint, amelyek 2 hónapos adatgyűjtésen és összesen 1680 mosáson alapulnak, átlagosan

egy 60 fokos program közel 1 kWh-t fogyaszt,

egy 40 fokos 0,55 kWh-t,

egy 30 fokos pedig 0,33 kWh-t.

fogyasztásmérő

A legtöbb mosó- és mosogatógépen van Eco program vagy Eco kiegészítő mód, amelyek eleve áram- és víztakarékosak.

Előfordulhat viszont, hogy még az Eco programnál is takarékosabb beállítást találunk a fogyasztásmérő segítségével.

Érdemes azt is megfigyelni, hogy egyes kiegészítő funkciók (pl. gyorsabb centrifugálás, soft mód) mennyit adnak hozzá a fogyasztáshoz. Mosogatógép esetén pedig azzal spórolhatunk, ha kikapcsoljuk a gépi szárítást, esetleg manuálisan kikapcsoljuk a gépet, amikor már csak szárít.

Hűtő, villanybojler:

Ezeket az eszközöket érdemes pár napig folyamatosan, átlagos terheltség mellett mérni, fogyasztásuk ugyanis nagyban függ a használatuk gyakoriságától (tehát pl. a hűtő többet fogyaszt, ha otthon vagyunk és gyakrabban nyitogatjuk). A mosógéppel és a mosogatógéppel ellentétben itt már kisebb a mozgásterünk a beállításoknál: leginkább azt deríthetjük fel, hogy a helyes beállítások, megfelelő hőfokválasztás és a rendszeres karbantartás milyen mértékben csökkenti eszközeink fogyasztását.

A hűtőszekrény megfelelő hőmérséklete +4 fok,

a mélyhűtőé -18-19 fok,

a bojleré 48-50 fok.

13
Te nyomon követed az elektromos fogyasztásodat?
Min votes count should be 1

Köszönjük, hogy elárultad!

Az optimális működéshez a hűtőszekrény esetében elengedhetetlen, hogy megfelelő helyre állítsuk, pl. ne radiátor vagy sütő mellé, és ne toljuk teljesen a falhoz. A kondenzációs rácsot rendszeresen takarítsuk le, a belső teret pedig használjuk ki, de ne pakoljuk teljesen teli (az átláthatóság egyben segít csökkenteni az élelmiszerpazarlást is, hiszen egy rendezett hűtőben kevésbé tudnak elbújni a közeli lejáratú ételek). Sose tegyünk forró ételt vagy italt a hűtőbe!

A villanybojler hőmérsékletét (figyelem, ez azt a hőmérsékletet jelöli, amennyire felmelegíti a vizet a készülék, ez melegebb a csapból kifolyó víznél!) ne állítsuk indokolatlanul magasra, ugyanakkor legyen minimum 48-50 fokos, amiben a legionella baktérium már nem tud elszaporodni. A bojler esetében a legfontosabb hatékonysági tényező a rendszeres, szakember által végzett vízkőtelenítés!

Háztartási kisgépek és szórakoztatóelektronikai eszközök mérése

Ezek az eszközök lényegesen kevesebbet fogyasztanak ugyan a nagygépeinknél, ugyanakkor sok ilyen eszközt használunk, némelyiket hosszú ideig vagy teljesen feleslegesen, és az is előfordulhat, hogy teljesen indokolatlanul hagyjuk őket bedugva vagy bekapcsolva. Így pedig már a sok kisebb fogyasztás is jelentősen megdobhatja a villanyszámlát.

Nem csak a fűtésen spórolhatunk! Hogyan csökkentsük háztartási gépeink fogyasztását?

Arról, hogy a digitális szórakozásunkhoz használt eszközök mennyit fogyasztanak, részletesen már írtunk ebben a cikkben.

Saját méréseink szerint pl. a wifi-router ugyanannyit fogyaszt, akár internetezünk éppen, akár nem, így a hosszabb passzív időszakokban érdemes kihúzni, kikapcsolni. A set-top box fogyasztása, bár kevesebb, ha éppen nem tévézünk, de összességében így is megközelítheti a tévénézéssel töltött időben fogyasztott energiát, így szintén érdemes áramtalanítani, amikor nem használjuk. Ne féljünk, ezzel nem teszünk kárt az eszközben, és a beállításaink sem vesznek el! Meghökkentő adat, hogy a háztartások teljes energiafogyasztásának kb. 9%-áért a stand-by, vagyis készenléti üzemmódban lévő eszközök fogyasztása felel. Járjunk nyitott szemmel, derítsük fel és iktassuk ki ezeket a rejtett energiafalókat!

egységes töltők szabályozás

A jól működő laptop- és mobiltelefontöltők ugyan nem fogyasztanak, ha épp nem töltünk velük és bedugva hagyjuk őket, így nem feltétlenül szükséges kihúznunk azokat, de nem is ártunk vele, sőt, ez az apró tett hozzásegíthet minket ahhoz, hogy folyamatosan tudatosítsuk magunkban a környezeti felelősséget!

A konyhai kisgépek esetében, ahogy a nagygépeknél már láttuk, a melegítés az, ami a legtöbb energiát fogyasztja. A GreenDependent egy munkatársa például annak járt utána a fogyasztásmérő segítségével, mennyi felesleges energiát emészt fel az a gyakori rossz szokás, hogy több vizet melegítünk a vízforralóban, mint amennyit felhasználunk. Mérései eredményét ebben a cikkben osztotta meg.

A kávédarálás is megoldható áram nélkül!

Érdekes konyhai kísérlet lehet az is, ha fogyasztásmérő segítségével felderítjük, mennyi energiát fecsérlünk olyan eszközök használatára, amelyeknek van kézi alternatívája; vajon valóban szükségünk van elektromos citromfacsaróra, kenyérszeletelőre vagy aprítógépre?

Érdemes tehát tudatosan, a saját háztartásunk fogyasztási adatainak birtokában használnunk az elektromos eszközeinket, és meglepően sokat faraghatunk a villanyszámlán!

támogass

Képek és ábrák forrása, ha másképp nincs jelölve: GreenDependent©


FV-19 pályázat logoEz a tartalom az Innovációs és Technológiai Minisztérium FV-I-22-19-C jelű pályázata támogatásával készült.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás