fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Egyszerű praktikák nátha és influenza ellen

| Sebestyén Éva

A sok vitamin és a kézmosás sosem árt, de azért van még pár trükk.

A tél beköszöntével még jobban kell figyelni arra, hogy megóvjuk szervezetünket a vírusok, különösen a nátha és az influenza támadása ellen. Az  Országos Környezetegészségügyi Intézet tanácsait foglaltuk össze a megelőzéssel kapcsolatos teendőkről.

 

Sok vitamin

Télen különösen fontos, hogy figyeljünk a táplálkozásra, vitaminokra bevitelére, mivel első sorban ezzel biztosíthatjuk szervezetünk megfelelő ellenálló képességét. Érdemes arra törekedni, hogy minél természetesebb forrásból származzanak a vitaminok, hogy felesleges adalékok és vegyi anyagok ne terheljék szervezetünket.

A C-vitamin pótlása ilyenkor az elsődleges feladat, melyhez kiváló a csipkebogyó, savanyú káposzta, alma, cékla, sárgarépa, vöröshagyma, fokhagyma, valamint a citrom és a narancs fogyasztása. Emellett fontos a D-vitamin pótlása is, mivel sok esetben ennek a hiánya áll a betegség hátterében. Használjuk ki a napsütéses órákat, és ilyenkor tartózkodjunk minél többet a szabad levegőn!

 

Kézmosás, takarítás, szellőztetés

Az influenzavírusok elsősorban tüsszentéssel, köhögéssel jutnak a légtérbe, ahonnan leülepednek a tárgyak felszínére. Papíron és ruhán 8-12 órán át megőrzik fertőzőképességüket, míg kilincseken, asztallapon 24-48 órán át, nedves felületeken akár 72 órán át is életképesek maradnak. Ezeket megérintve, majd szánkhoz, szemünkhöz, orrunkhoz nyúlva a vírust a szervezetünkbe juttathatjuk. Fontos ezért, hogy egyrészt minél gyakrabban mossunk kezet, másrészt pedig próbáljuk kontrollálni a sokszor önkéntelen szemdörzsölést, szánk megérintését stb.

 

Mindig mossunk kezet! (Fotó: Lucille Pine, Flickr)

 

Amennyiben beteg van a háznál, úgy többet kell takarítani, hogy eltüntessük a lakásban terjedő vírusokat. A gyakran érintett felületeket (pl. kilincs, kapcsolók, csapok) naponta le kell mosni, emellett pedig szintén naponta érdemes áttörölni a padlót ecetes vízzel.

A beteg szobáját óránként szellőztessük néhány percig, és gyakran levegőztessük, cseréljük az ágyneműt.

Érdemes olyan apróságokra is odafigyelni, hogy a használt zsebkendőket lehetőleg azonnal dobjuk egy zárt szemetesbe, hogy megakadályozzuk a vírusok elszabadulását.

 

 

Forrás: ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala

Fotók: Julie, Flickr

Ajánlom másnak
támogass

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

A tudatos vásárló 12 pontja

Környezettudatosságra fel! – Videón a Tudatos Vásárló 12 pontja

A vásárlás a Te döntésed, a pénzed szavazat: Te döntöd el, mit és kit támogatsz. És mit nem. Lista, szatyor, mennyiség, javíttatás, újrahasznosítás és társai – 12 szempont, amit érdemes észben tartani vásárláskor. Tudatos vásárlás 12 lépésben.

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok