fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Egyre több élelmiszeren látjuk ezeket a megtévesztő állításokat

élelmiszer megtévesztő feliratok

A fogyasztókat megtévesztő karbonsemleges, klímasemleges feliratok egyre több élelmiszerek, italon láthatók. Drasztikus változást javasol az Európai Fogyasztóvédelmi Szervezet.

A „szén-dioxid-semleges”, „CO2-semleges”, „szén-dioxid-pozitív”, „szén-dioxid-semleges tanúsítvánnyal rendelkező” és hasonló feliratok ma már mindennaposak a szupermarketek polcain. A példák a feldolgozott sertéshústól a sajton és bébiételeken át a fél világot átszállító banánig terjednek. Termékek, termékcsaládok és teljes vállalatok, például a népszerű Sió gyümölcsleveket gyártó Sió-Eckes jelentette be, hogy klímasemleges.

Segítünk, hogy jót egyetek: Téged is vár az ÖkoKör Kamra!

A karbonsemlegességre vonatkozó állítások teljes betiltását kéri az Európai Fogyasztóvédelmi Szervezet (BEUC), mert:

 1. Tudományosan pontatlanok: minden élelmiszer és ital előállítása mindig szén-dioxid-kibocsátással jár.
 2. A karbon-kompenzáció, amely a legtöbb ilyen állítás alapjául szolgál, nem nyújt garanciát a szén-dioxid jövőbeli megkötésére.
 3. Ezek az állítások félrevezetik a fogyasztókat, azt a hamis benyomást keltik, hogy a termékek jó választásnak bizonyulnak az éghajlat szempontjából.
 4. A nemzeti hatóságok lassan kezelik a panaszokat, emiatt a termékek efféle zöldre festése máris óriási kárt okoz.
 5. Az ilyen állítások visszatarthatják a fogyasztókat attól, hogy megváltoztassák étrendjüket (pl. több növényi alapú élelmiszert fogyasszanak), ami összességében sokkal kedvezőbb lenne az éghajlat szempontjából.

A vásárlói fejekben a zavart  fokozza, hogy

 • a globális piacon több mint 500, különböző minőségű és erősségű ökocímke található,
 • eközben a fogyasztók átlagosan mindössze 7 másodperc (!) alatt döntenek arról, hogy melyik terméket tegyék a kosarukba.  

Nincs más megoldás, be kell tiltani a karbonsemleges állítások használatát minden termék esetében, beleértve az élelmiszereket és italokat is – erre szólítja fel az EU-t az Európai Fogyasztóvédelmi Szervezete. A kérdés aktualitását az adja, hogy az Európai Bizottság és a Parlament a következő hetekben foglalkozik a zöldre festés kérdésével.

A jelenlegi szabályok csak akkor teszik lehetővé a hatóságok vagy bíróságok számára, hogy beavatkozzanak, ha a kár már megtörtént, és a fogyasztókat már megtévesztették. Pedig a fogyasztókat eleve nem lenne szabad kitenni ilyen megtévesztő gyakorlatnak.

Tényleg klímasemlegesek a Rossmann sajátmárkás termékei?

Amikor a világ egyik legnagyobb karbonkompenzációs krediteket adó szervezete, a világ vezető szén-dioxid-kibocsátási szabványát kezelő Verra karbon-minősítő esőerdő-programjainak hatékonyságát vizsgálták kiderült, hogy a szolgáltató által az esőerdőkre vonatkozó széndioxid-kompenzációk több mint 90%-a valótlan számokon alapszik.

„Nincs olyan, hogy „CO2-semleges” gyümölcslé vagy műanyag vizes palack. Az összes széndioxid-semleges állítás szimpla zöldre festés. Ez az egész csak porhintés, amely azt a benyomást kelti, hogy a vállalatok komoly és azonnali lépéseket tesznek az éghajlatra gyakorolt hatásukkal kapcsolatban.

Az igazság az, hogy ehelyett a szén-dioxid-kibocsátásuk „kompenzálásával” sok évvel késleltetik a cselekvést.

Évtizedekig tartó fák ültetése sokkal egyszerűbb és olcsóbb, de lényegesen kevésbé hatékony, mint a jelenlegi éghajlatkárosító tevékenységeikből származó kibocsátások csökkentése” – mutat rá közleményében Monique Goyens, a BEUC főigazgatója.

És valóban, az olyan zöld marketingüzenetek, mint a „szén-dioxid-semleges”, „CO2-semleges” vagy „szén-dioxid-pozitív” többet ártanak, mint használnak. A klímakárosító hús- vagy tejtermékek esetében az ilyen pozitív hangzású állítások a fogyasztási szokásokban a status quo fenntartására ösztönöznek. Ez teljesen kontraproduktív az éghajlati vészhelyzet idején, amikor a fogyasztók ki vannak éhezve a megbízható és érdemi információkra, amelyek segítik őket a környezetbarátabb étrend bevezetésében.

Kamunak tűnik a zéró-kibocsátás a legnagyobb cégeknél

Nem mindegy, mit eszel!

Élelmezésünk, élelem beszerzési rendszerünk óriási hatást gyakorol az éghajlatváltozásra, konzerválja a szegénységet, fokozza a természeti környezet pusztulását. Az éghajlatváltozás és globális kizsákmányolás az EU polgárainak a jövővel kapcsolatos aggodalmai között az első helyen áll. Az EU polgáraiként, magánszemélyként a mi felelősségünk is szerepet vállalni a világ előtt álló kihívások megoldásában.

Kövesd a #GoEAThical és az #OurFoodOurFuture hashtaget a Facebookon és az Instagramon, iratkozz fel hírlevelünkre és értesülhetsz a kampány következő állomásairól.

Ne tápláld tovább a kizsákmányolást! A pénzed szavazat!


FV-19 pályázat logoofof, ökokörEz a tartalom a tartalom az Innovációs és Technológiai Minisztérium FV-I-22-19-C  jelű pályázata támogatásával, az Európai Unió #GoEAThical – OurFood.OurFuture projektje társfinanszírozásában készült.

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Egészséges ősgabonák a tányérunkon

Egészséges ősgabonák a tányérunkon

2023. február 18-án tartottuk a Közösségi Mezőgazdálkodás Családi napot. Aki eljött, személyesen is megismerkedhetett 11 hazai közösségi gazdával, valamint a témába vágó beszélgetéseket, előadásokat hallgathattak meg. Ha érdekelnek a gabonák és az egészséges táplálkozás, nézd meg a beszélgetést a Családi napról az ősgabonákról Dr. Szira Fruzsinával az ÖMKI vezető kutatójával, Fülöp Ádámmal a Pipacs Pékség […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

  Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
  Bónusz: tippek, tesztek, programok