fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Egyre népszerűbbek a nemzeti parkok és védjegyes termékeik

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Egyre népszerűbbek a hazai nemzeti parkok és a Nemzeti Parki Termék Védjegy. Utóbbit címet egy év alatt már 102 gazdálkodó és szolgáltató, összesen 235 terméke kapta meg.

A védjegyes termékek között szörpök, gyümölcslevek, pálinkák és borok mellett szalámik, kolbászok, kézműves termékek, lekvárok, mézek és sajtok is megtalálhatók, de van védjegyes szarvasgombás fűszervaj, különböző medvehagymás termékek, tökmagolaj és őrségi dödölle is. Ezen felül egyes nemzeti parkok területén már védjeggyel ellátott szálláshelyek közül is lehet válogatni.

A Nemzeti Parki Termék Védjegy működtetésében hazánk mind a tíz nemzeti parkja aktívan részt vesz. A védjegy népszerűségét jól jelzi, hogy egyre több magyar és külföldi látogató keresi a hagyományos értékeket, az adott régió bio- és kézműves termékeit, vagy éppen a település kézműves mestereit. A védjegy egyik fő célja éppen az, hogy a természeti erőforrások fenntartása és védelme mellett hozzájáruljon a térségi ökoturizmus minőségi fejlődéséhez.

Garantálja, hogy az előállított termék védett természeti területen vagy Natura 2000 területen, elsősorban helyi alapanyagokból, a helyi hagyományok figyelembevételével készült. Ezzel támogatja azokat a helyi termelőket és szolgáltatókat, akik ezeken a különleges tájakon, hagyományos módon és a természetvédelem érdekeivel összhangban gazdálkodnak.

Nemzeti parkokként változik a logó felső része

Egyre népszerűbbek a nemzeti parkok

Nemzeti parkjaink látogatottsága is évről-évre növekszik, tavaly elérte az 1,4 millió főt a regisztrált látogatók száma. A természeti értékek megőrzése érdekében mintegy 70 ezer hektáron állították helyre a leromlott állapotú élőhelyeket, illetve több mint 50 ezer hektáron teremtették meg az aktív természetvédelmi területkezelés – mint a rendszeres kaszálás, vagy legeltetés – feltételeit.

Az elmúlt években összesen 35 erdei iskolát újítottak fel vagy bővítettek, emellett 11 védett gyűjteményes kert és 10 védett történeti kert helyreállítása történt meg vagy zajlik jelenleg is. A Magyarországon található ökoturisztikai létesítmények felét, mintegy 300-at a nemzeti parkok üzemeltetik. A megújult, logókkal is egységesített új  weboldalon nemcsak a szálláshelyek, hanem a látogatóközpontok, barlangtúrák, erdei iskolák, tanösvények között is böngészhetünk, válogathatunk.

Forrás: VM sajtóközlemény

Kép: Magyar Nemzeti Parkok, Nemzeti Parki Védjegyek

A cikk megjelenése a Nemzetgazdasági Minisztérium FV-I-13-C-0003 pályázat keretében valósult meg.

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Ne dőlj be a zöldre festési praktikáknak és a hangzatos marketing szövegeknek! Összegyűjtöttünk néhány tipikus ál-zöld állítást, amik mögött a leggyakrabban nem áll valós fenntarthatósági törekvés. Pörgesd végig, kerüld el őket Te is. Nem igazán tiszta számodra, mit tekinthetünk zöldre festésnek? Itt leírtuk, mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?, itt […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok