fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Egyharmadával kell csökkenteni a fogyasztásunkat

| Tudatos Vásárló

Az Európai Bizottság jelentése szerint a fémek újrafeldolgozási arányának növelésére még sok kiaknázatlan lehetőségek kínálkozik. Viszont hosszú távú megoldást ez sem jelent a fém-felhasználás csökkentése nélkül.

Az Európai Bizottság két új jelentése gyökeres változást sürget a szűkös erőforrások felhasználása terén. Az első jelentés arra hívja fel a figyelmet, hogy a fémek újrafeldolgozási arányának növelésére még rendkívüli lehetőségek kínálkoznak. Jelenleg mindössze 18 fémfajta újrafeldolgozási aránya haladja meg az 50%-ot, a legtöbb fém esetében ez az arány még az 1%-ot sem éri el.

A második jelentés kihangsúlyozza, hogy csak a gazdasági növekedés és az erőforrás-felhasználás radikális szétválasztásával kerülhetjük el 2050-ben a globális erőforrás-ínséget. A két jelentés arra szólítja fel a jogalkotókat és a politikai döntéshozókat, hogy találják meg az erőforrás-fogyasztás csökkentésének és az újrafeldolgozási arány növelésének a módját.

 

Az újrafeldolgozás akár tízszer kevesebb energiát igényel

Jóllehet az ágazat aggasztónak tartja az erőforrások kimerülését és a magas árakat, egyes létfontosságú, csúcstechnológiai alkalmazásokban használt fémeknek ma mégis csak mintegy 1%-át dolgozza fel újra. A többi hulladékként végzi a termékek hasznos élettartama végén. A Bizottság arra figyelmeztet, hogy ezen a gyakorlaton gyökeresen változtatni kell, mert ha így folytatjuk, előfordulhat, hogy egyes létfontosságú, ritka földfémek nem állnak majd rendelkezésre a csúcstechnológiai alkalmazásokhoz.

Más a helyzet viszont a vas, az acél, a réz, az alumínium, az ólom és az ón esetében. Ezek újrafeldolgozási aránya, egyes fejlődő országok kivételével, világszerte 25% és 75% között mozog.

Ha a hulladékgyűjtés rendszere és az újrafeldolgozási infrastruktúra – különösen a fejlődő országokban – jóval hatékonyabb lenne, és megugrana az újrafeldolgozási arány, azzal akár milliárd tonnákkal lehetne csökkenteni az üvegházhatású gázkibocsátást, és rengeteg „zöld munkahelyet” lehetne teremteni. A jelentés szerint a fémek újrafeldolgozása 2–10-szer energiahatékonyabb, mint a nyersércekből olvasztással nyert fémek előállítása.

A jelentés szerint a jelenlegi ütemben 2050-re megháromszorozódik az erőforrás-fogyasztás, vagyis éves szinten 140 milliárd tonnányi ásványi anyagra, ércre, fosszilis tüzelőanyagra és biomasszára lesz szükségünk. Mivel ennek kielégítése lehetetlen, az egyetlen megoldás, ha az energiahatékonyságot növelve függetleníteni tudjuk a gazdasági növekedést az erőforrás-fogyasztás ütemétől.

A jelentés ehhez három különböző forgatókönyvet javasol: ezek közül a legambiciózusabb a világ fejlett része számára azt a célt tűzi ki, hogy a lakosonkénti jelenlegi évi 16 tonna fogyasztást csökkentsék egyharmadára, a többi ország pedig ne fogyasszon többet a jelenlegi mennyiségnél. Az erőforrás-felhasználás ezzel a 2000. évi szinten maradhatna.

 

Forrás: Európai Bizottság

Kép [cc] scrappy annie

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok