fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Egy nap hús nélkül

| Birtalan Ilona Liliána

Az utóbbi években terjed egy olyan kampány, amely húsmentes nap bevezetésére ösztönzi az embereket. Célja egészen egyszerű: magunkért, a környezetünkért, egy nap biztosan hús nélkül.

A Meatless Monday mozgalom erre kiszemelt napja a hétfő, és egyben arra is bíztat, hogy ismerkedjünk a vegetáriánus konyhával. Persze nem kell ahhoz a vegetáriánusnak lenni, hogy egy nap biztosan elhagyjuk a húst (jusson eszünkbe rengeteg főzelék, gombapaprikás, szilvás gombóc stb.).

Németországban már nagyobb hagyománya van a húsmentes napnak. A csütörtököt keresztelték el Veggietag-nak, és mára mintegy harminc város csatlakozott a Donnerstag ist Veggietag mozgalomhoz. A német Zöldek egyik ígérete a húsmentes fogásnap általános bevezetése volt az állami, önkormányzati fenntartású étkezdékben. Szempontjuk nem egy vegetáriánus nap kötelezővé tétele, inkább ezen keresztül támogatnák a változatosabb étkezést.

A húsmentes nap tehát éppúgy kiáll az étkezés változatosságáért, a vegetáriánus életmódért, mint a környezetért (étkezésre nevelt állatok által okozott környezeti terhelés csökkentése), vagy egészségünkért (nagytömegű húsfogyasztás kártékony hatása az emberi szervezetre), és az állatvilágért. Mindezt egyáltalán nem tolakodó módon képviseli, teret enged a szemléletre való nyitottságnak, nem bántva azokat, akik nem tudnak azonosulni vele.

A mozgalomnak hosszútávon nagy eredményei lehetnének. Ha például egész Németországban elterjedne a közétkeztetésben a heti egy veganap, az világszinten is mérhető pozitív környezeti eredményeket jelentene. Elég csak arra gondolni, hogy az élőállat mennyi vizet, energiát fogyaszt, és szállításuk mekkora környezetterhelést jelent.

A húsmentes hétfőnek hazai követője is akad: a Maki Stevenson által vezetett Makifood főzőiskolában, húsmentes hétfői vacsorára (Húsmentes Hétfői Vacsora Klub) is be lehet fizetni. A vega finomságok készítése közben általában a témához kapcsolódó beszélgetés is zajlik meghívott vendéggel.

Kép: sxc.hu

 

A cikk a Vidékfejlesztési Minisztérium PTKF/1329/2013-as számú Zöld Forrás pályázat keretében készült.

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára