fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Egy másik kellemetlen igazság: a hús és a globális felmelegedés

| Dan Brook, E/The Environmental Magazine

Ma mutatják be az Al Gore könyve alapján készített Kellemetlen igazság című dokumentumfilmet, amit a hazai mozik holnaptól vetítenek. Az Emagazine kommentára egy másik kellemetlen igazsággal foglalkozik: a húsevés is hozzájárul a klímaváltozáshoz.

Al Gore Kellemetlen igazság c. könyvének magyar fordítója, Gadó György Pál ma este a Humusz Házban tart előadást Al Gore és a globális felmelegedés címmel.
Bővebben >>>

Al Gore filmje és könyve, a Kellemetlen igazság (An Inconvenient Truth), sürgős üzenet a globális felmelegedés életbevágó ügyével kapcsolatban, amit mindannyiunknak meg kell szívlelnie. Ha eddig nem fogtuk volna még fel, most már tudjuk: riasztó mértékben melegítjük túl bolygónkat, ami katasztrofális következményekkel járhat. 2005 volt a valaha regisztrált legmelegebb év. Képzeljünk el egy túlmelegedett kocsit – most pedig gondoljuk el ezt egész bolygónyi méretben.

Számos szervezet – a Greenpeace-től a Union of Concerned Scientist-on át a Világbankig és a Pentagonig – egyetért abban, hogy veszélyeztetett bolygónk számára feltehetően a globális felmelegedés a legkomolyabb fenyegetés. A Pentagon jelentése például azt állítja, hogy a globális felmelegedés formájában jelentkező éghajlatváltozást „a tudományos vita szintjéről nemzetbiztonsági üggyé kell emelni” – még a terrorizmusnál is fontosabb üggyé.

A globális felmelegedés hatásai ugyanis többé nem puszta hipotézisek: a hullámok már most szigeteket mosnak el a Csendes-óceán déli részén; a partmenti városok és a mélyebben fekvő országok súlyos áradásokat élnek át; a szélsőséges időjárási jelenségek – mint amilyenek a hurrikánok is – egyre intenzívebbek; a sarki jégsapkák és a gleccserek olvadnak; más fajokkal együtt kihalás fenyegeti a jegesmedvéket; a fertőzések könnyebben terjednek; a gabonahozam egyre gyakrabban bizonyul a vártnál kevesebbnek. Szakadék szélén állunk.

A globális felmelegedés számos emberi tevékenység közös eredménye. A legjelentősebbek: az elektromos energia termelése, a személyszállító és egyéb járművek használata, a túlfogyasztás, a nemzetközi szállítás, az erdők kitermelése, a füstkibocsátás és a hadviselés (az Egyesült Államok hadereje például a világ legnagyobb olajfelhasználója és legnagyobb szennyezője).

De sokan nem tudják: a hústermelés is jelentősen növeli a globális felmelegedést. A szarvasmarha-telepek több millió tonna szén-dioxidot és metánt termelnek évente. Ez az a két legfontosabb üvegház-hatást okozó gáz, amely együttesen több, mint 90%-át teszi ki az USA üvegházigáz-kibocsátásának – így az állattartó telepeknek nagyon is jelentős a globális felmelegedéshez való hozzájárulása.

Már a UNEP (az ENSZ Környezetvédelmi Programja) éghajlatváltozással foglalkozó csoportja is elismerte, hogy szoros kapcsolat van az emberi étrend és az állatállomány metánkibocsátása között. A Világ állapotának 2004-es kiadása szerint pedig „az állatállomány bocsátja ki a világ évi metántermelésének 16%-át.” „Azok az állatok, amelyeket elfogyasztunk, az emberi tevékenységnek tulajdonítható széndioxid-mennyiség 21%-át bocsátják ki” – írta a Physics World 2005. júliusi száma. Nem kell különösebben bizonygatni: a húsevés közvetlenül kapcsolódik a hústermelés – környezeti szempontból felelőtlen – gazdasági ágazatához, s ezáltal a globális felmelegedés rémisztő fenyegetéséhez.

Ráadásul az esőerdőket is rendkívül gyors tempóban irtják, hogy helyükön szarvasmarhát legeltessenek, s hogy az állatok táplálásához szóját termeljenek. Az esőerdők a biodiverzitás szempontjából hihetetlenül gazdag területek: a földi fajok 90%-a itt él. Tarvágásuk és kitermelésük nem csak hogy még több üvegházgázt termel, de csökkenti is a fák áldásos tevékenységének eredményét. Az esőerdőket azért nevezték el a föld „tüdejének”, mert elnyelik a szén-dioxidot, ugyanakkor kibocsátják az élet számára nélkülözhetetlen oxigént. „Dióhéjban összefoglalva – fogalmaz a Nemzetközi Erdészet-kutatási Központ – a szarvasmarha-tartók darált húst csinálnak Brazília Amazonas-menti esőerdőiből.”

Gidon Eschel és Pamela Martin, a Chicagói Egyetem geofizikusai arra a megállapításra jutottak, hogy az étkezési szokások megváltoztatása, az áttérés a hagyományos étrendről a vegetáriánus étrendre többet ér a globális felmelegedéssel szembeni harcban, mintha benzinzabáló városi terepjárónkat (SUV) üzemanyag-takarékos hibrid autóra cserélnénk. Persze mindkettőt megtehetjük – sőt, ennél még sokkal többet is!

A szerzőpáros szerint környezeti szempontból a húsevés olyan, mintha egy hatalmas városi terepjáróval közlekednénk; vegetáriánus módon étkezni olyan, mintha egy közepes nagyságú autót vezetnénk; vegán módon pedig (vagyis tej és tojás nélkül) étkezni olyan, mintha kerékpároznánk vagy gyalogolnánk. A váltás a terepjárókról és a hozzájuk hasonló étrendekről a sokkal energia-hatékonyabb alternatívákra kulcsfontosságú a felmelegedés elleni küzdelemben.

A vegetáriánusok nem csak egyféleképpen segítik hűvösen tartani bolygónkat. Paul McCartney szerint: „Ha valaki meg akarja menteni a bolygót, csak annyit kell tennie, hogy abbahagyja a húsevést. Ez a legeslegfontosabb dolog, amit te magad is megtehetsz.” Ugyanerre jutott korábban már az E Magazine is egyik vezércikkében: „Szóval környezetvédő vagy. Akkor miért eszel még mindig húst?”

A World Watch 2004 júliusi-augusztusi számának szerkesztői azt a következtetést vonták le, hogy „az emberek állati hús iránti étvágya olyan hajtóerő, ami gyakorlatilag az emberiség jövőjét fenyegető környezeti ártalmak minden főbb fajtája mögött megtalálható: így az erdőirtás, a talajerózió, az édesvízkészlet és a a biodiverzitás csökkenése, a levegő- és vízszennyezés, az éghajlatváltozás, a társadalmi igazságtalanság, a közösségek destabilizálódása és a betegségek terjedése mögött is”. Lee Hall, a Friends of Animals jogi vezetője tömörebben fogalmaz: „Tulajdonképpen minden nagy környezeti probléma mögött a tej és a hús áll”.

A globális felmelegedés ellen az állam és vállalatok szintjén, de a személyes szinten is tenni kell. A klímaváltozás ellen késsel-villával is harcolhatunk. Mahatma Gandhi maradandó és erőteljes szavaival – „Te magad légy a változás, amit a világban látni szeretnél”.

A globális felmelegedés, mint azt Al Gore oly hatásosan bemutatja, „kellemetlen egy igazság.” Az a tény pedig, hogy a hústermelés is jelentősen hozzájárul a globális felmelegedéshez, egy másik kellemetlen igazság. Most már tudjuk.

 

Az E/The Environmental Magazine eredeti cikkének szerkesztett változata. Lefordítva és közzétéve a kiadó engedélyével. Fordította Németh Csaba.

 

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Ne dőlj be a zöldre festési praktikáknak és a hangzatos marketing szövegeknek! Összegyűjtöttünk néhány tipikus ál-zöld állítást, amik mögött a leggyakrabban nem áll valós fenntarthatósági törekvés. Pörgesd végig, kerüld el őket Te is. Nem igazán tiszta számodra, mit tekinthetünk zöldre festésnek? Itt leírtuk, mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?, itt […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok