fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Egy kiló hekk két kiló szennyezés árán?

| Tudatos Vásárló

Mi minden történhet egy fagyasztott hallal egy tizenötezer kilométeres utazás alatt? Egy kiló hekk két kiló szennyezés árán? Távolság és szennyezés. Két jó ok arra, hogy inkább a hazai édesvízi halakat keressük: legyen inkább harcsa, keszeg, csuka, amur vagy egy kis ponty.

Az Európai Unió élelmiszer-biztonsági gyorsvészjelző rendszerében, a RASFF-ban gyakran szerepelnek a halak és halakból készült termékek. 2010-ben 452 alkalommal adtak ki riasztást. A riasztások negyede azonnali piaci intézkedést, például termékvisszahívást vagy lefoglalást igényelt, az esetek negyven százalékában pedig kitiltották az EU-ból a terméket.

A leggyakoribb panaszok közé a megengedettnél nagyobb nehézfémszennyezés tartozott (17%), valamint az élősködők jelenléte a halhúsban (18%), a rossz higiéniai állapot és a fagyasztás kiengedése (összesen 14%). A problémás termékek több mint fele fagyasztott áru volt.

A kifogásolt áruk legtöbbje

  • Spanyolországból (71),
  • Vietnamból (41),
  • Marokkóból (28),
  • Franciaországból (25),
  • Lengyelországból (24)
  • Kínából (22) származott.

 

Az egy kilogrammnyi halra jutó környezetterhelés és utazási távolság a tányérunkig:

Kattints a képre a nagyobb méret letöltéséhez!

Megjelent a Tudatos Vásárló Magazin 23. számában.

 

***

Tetszik a Tudatos Vásárló.hu és szívesen olvasod cikkeinket? Ez egy nonprofit oldal, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tartja fenn. Minimális forrásaink vannak a működtetésre. Kérjük, hogy te is támogass bennünket, hogy több hasznos cikket publikálhassunk!
 
Oszd meg a cikket a facebookon! Klikkelj a cikk címe mellett!
Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Ne dőlj be a zöldre festési praktikáknak és a hangzatos marketing szövegeknek! Összegyűjtöttünk néhány tipikus ál-zöld állítást, amik mögött a leggyakrabban nem áll valós fenntarthatósági törekvés. Pörgesd végig, kerüld el őket Te is. Nem igazán tiszta számodra, mit tekinthetünk zöldre festésnek? Itt leírtuk, mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?, itt […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok