fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Egy hajóban evezünk

| Lewis Akenji

A környezetbarát életnek nem kell nehéznek, önfeláldozónak vagy bűntudattal terheltnek lennie. Nem szükségszerű, hogy hozzátartozzon egymás címkézése és a folyamatos mentegetőzés

A környezetbarát életnek nem kell nehéznek, önfeláldozónak vagy bűntudattal terheltnek lennie. Nem szükségszerű, hogy hozzátartozzon egymás címkézése és a folyamatos mentegetőzés.

Az utóbbi idők zöld divathullámának fényében a környezetvédőket egyre többen tekintik aktivisták szektájának. Vannak azok, akik folyamatosan kántálva, ’Stop Esso’ transzparensekkel vonulnak az utcára, és vannak azok, akik az őserdőket siratva meztelenül fákhoz láncolják magukat. Igen, ők máshogy nyilvánítják ki világnézetüket, egy kicsit talán radikálisan. De nem kell feltétlenül ezeket a viselkedésmintákat alkalmaznunk ahhoz, hogy elmondhassuk: mi környezettudatosan gondolkodunk. Végül is a környezetromlás hatása nem korlátozódik egyes csoportokra, hanem mindannyiunkat érint.

Fogyasztóként mindegyikünket érinti bolygónk jövője és mindannyian befolyásoljuk is azt. Amikor eldöntjük, mit veszünk meg, vagy kitől vesszük meg, végső soron arról szavazunk, hogy milyen környezetben szeretnénk élni. Gondoljunk csak a termelésben használt meg(nem)újuló erőforrásokra, a fogyasztás után maradó újrafel(nem)dolgozható hulladékra, a vállalatra, ahol alacsony fizetésért kell túlórázni. Tudatos vásárlónak lenni, fenntarthatóan élni tehát nem a kiválasztottak egy csoportjának sajátja, hanem közös felelősség, magunk és bolygónk boldogságának, egészségének és jövőjének alapvető feltétele. Nem mutogathatunk egymásra, mindannyian ugyanabban a hajóban evezünk. Egyéni közreműködésünk módja talán különbözik, egyesek kevésbé szembeszökők, mások rögtön feltűnnek, de minden, a jövővel és a környezettel törődő lépés fontos hozzájárulás.

Szerencsére, ahogy az a közvélemény-kutatásokból és a gyakorlatból is kiderül, a többség kevésbé felszínes, értelemmel telített életet szeretne élni. És ez nem lehet olyan nehéz, nem kell hozzá fanatikusnak lenni! Mikor volt utoljára, hogy a szeretett személynek nem vettél, hanem csináltál ajándékot? …kikapcsoltad a tévét, és sztorikat meséltél helyette? …megtanítottál valakit valamire – táncolni, úszni, vagy egy idegen nyelvre?  …autó helyett biciklin mentél dolgozni? …elmosolyodtál könyvolvasás közben? …szétmorzsoltál egy marék földet az ujjaid közt, vagy gyümölcsöt szedtél a fáról? Lehet, hogy a magad részéről többet tettél a fenntartható fejlődésért, mint gondolnád, vagy mint ahogy mások gondolják rólad. És, minthogy ez a magazin most a kezedben van, még többet szeretnél tenni.

És ez nemcsak szórakoztató, hanem egészséges is, és a pénztárcánkat is kíméli…

A cikk eredeti változata a Tudatos Vásárló “A fogyasztó hatalma” című, első számában jelent meg, 2004. júniusában.

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok