fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Egy éves lett a Belvárosi Biovásár

| Tudatos Vásárló

Szeptember 15-én ünnepelte egyéves születésnapját a miskolci Belvárosi Biovásár.

A születésnapon a Belvárosi Biovásár ünnepi nyitvatartás szerint 8-16 óráig biotermékektől roskadozó pultokkal, kézműves foglalkozásokkal és délidőben terített asztallal, muzsikaszóval várta a vásárlókat és az érdeklődőket. A távolból – a gyermekek nagy örömére – Szilaj Béla, a többméteres felfújható szürkemarha ballon és finom illatok csalogatták a járókelőket. A déli bio-menü a helyi ökológiai termelők által felajánlott alapanyagokból készült. A mangalica-gulyást és tönkölybúza-kenyeret, zamatos almalével és vörösborral öblíthették le a vendégek, míg desszertként aszalt gyümölcsfalatokat fogyaszthattak.

A Belvárosi Biovásár létrejöttét hosszú várakozás és előkészítés előzte meg. A Zöld Akció Egyesület 2004 ősze óta több olyan akciónapot is rendezett, amelyek az ökológiai termelést népszerűsítették. Míg korábban a biotermékek beszerzése még regionális szinten is nehézkes és a kereslet minimális volt, az akciónapok hatására a bioélelmiszerek Miskolcon is egyre nagyobb figyelmet kaptak, az ökológai termelők és a tudatos vásárlók pedig egyre közelebb kerültek egymáshoz. Az akciónapok sikerének tudható be a biotermékek iránti fokozottabb kereslet, ami végül arra ösztökélte az Egyesületet, hogy kart öltve az Észak-magyarországi Biokultúra Egyesülettel és együttműködve a helyszínt biztosító Tudomány és Gazdaság Háza Kft-vel megszervezze a heti rendszerességgel, Péntekenként nyitva tartó Belvárosi Biovásárt.

Az első vásárra közel egy éves előkészítés után, 2005. szeptember 9-én került sor a Tudomány és Gazdaság Háza árkádsora alatt. 11 ökológiai termelő és forgalmazó kezdte meg változatos portékájának árusítását. A vásárlók friss és feldolgozott zöldségekből, gyümölcsökből, tejből és tejtermékekből, gabonafélékből, malom- és sütőipari termékekből, mézből és méhészeti termékekből, fűszerekből és gyógynövényekből, továbbá mangalicából készült húsáruból és számos további termékből válogathattak.

Bár az eltelt egy év alatt némileg átrendeződött az árusok köre, bár méreteiben nem nőtt meg számottevően, a kínálatból továbbra is hiányoznak egyes árucikkek (pl. tojás, baromfihús), a tejtermékek pedig nem elégítik ki a keresletet, a vásár egészében mégis kiállta az idő próbáját. Egy év elteltével még mindig 11 ökológiai termelő és forgalmazó kínálja portékáját hétről hétre, és a kínálat gazdagsága is megmaradt. Egy biovásárban fontos szempont az árusok és szolgáltatások emberközelsége is – a Belvárosi Biovásár ebből a szempontból is jól vizsgázott. Az árusok között többen igazi vevőcsalogató egyéniségek, akik élménnyé teszik a vásárlást.

A rendezők felméréseiből kiderül, a vásárlók többsége egészségmegőrzés, betegségmegelőzés céljából vásárol a Belvárosi Biovásárban. Vannak, akiket speciálisan egy-egy termékcsoport beszerzése vezérel, megint másokat a bioélelmiszerek ízletessége győz meg, s végül akadnak olyanok is, akik a helyi termelők támogatását emelik ki. Ez utóbbi szempont a vásárszervezésben is meghatározó helyet foglal el: a gazdálkodók 80 km-es távolságon belülről érkeznek Borsod-Abaúj-Zemplén, vagy a szomszédos Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyékből.

A vásár az új évadban péntekenként már 8 és 17 óra között várja a vásárlóit a Tudomány és Gazdaság Háza előtti téren (Miskolc, Görgey A. u. 5.).

Forrás, képek: Zöld Akció Egyesület

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

2022. február. 13-án tartottuk a Közösségi mezőgazdálkodás és ÖkoKörök családi napot, ahol közelebbről is megismerhették az érdeklődők a Tudatos Vásárlók munkáját. Ezen a napon a közösségi gazdaságok és az ÖkoKörök jutottak főszerephez: az izgalmas előadások és kerekasztal-beszélgetések mellett a vendégek személyesen is találkozhattak a gazdákkal, volt Magcsere, a legkisebbek pedig gyerekprogramok keretében játékosan tanulhattak a […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok