fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Egy étterem, ahol a városi közösségi kertből főznek

| Tudatos Vásárló

Öko étterem és kávézó, aszaló, barkácsműhely, kertészeti képzések, szedd magad akció.  A Prinzessinengarten egy különleges, a szó szoros értelmében vett zöld sziget Berlin egy sűrű beépítésű kerületében. Fotóbeszámoló következik. 

Az arra járó számára a Prinzessinengarten első pillantásra egy átlagos közösségi kertnek tűnik. Már láttunk ilyet, továbbmehetünk – gondolnánk. Viszont ha beljebb merészkedünk, izgalmas dolgokkal találkozhatunk: aszaló, javítóműhely, egy rakás újrahasznosítható alapanyag a recycling workshopokhoz, étterem és kávézó, csereszekrény, kiülő hely mélázóknak vagy megbeszélésekhez.

 

 

A kert 2009-ben jött létre, egy elhagyatott, szemetes telken, kizárólag lelkes önkéntesek munkájával. A kert alapfunkciója a haszonnövény termesztés, amelybe bárki bekapcsolódhat. 

 

Összesen mintegy 300 féle növényt termesztenek itt bio módon. A kert bejáratánál lévő tábla (ld. fenti kép) hirdeti, hogy éppen mi érik, vagyis mit lehet szüretelni, ezért viszont fizetni kell.

 

Minden szombaton újrahasznosító műhelyfoglalkozást szerveznek. Bringahegyek várják, hogy új életre keljenek.

 

A bevételt kertészeti képzésekbe, recycling workshopokba és egyéb műhelyfoglalkozásokba forgatják vissza, amelyek ingyenesek vagy jelképes összegért igénybe vehetők bárki számára.

 

Csere bolt és aszaló

Egy csere bolt is van a kertben, ami konkrétan egy szekrény, ahova be lehet tenni még használható tárgyakat (pl. ruhát), és el is lehet vinni, ha valami hasznosat találunk. 

A stresszlevezetésre is gondoltak

Az étterem- és kávézó áprilistól októberig várja a vendégeket. Az alapanyag a kertből érkezik, valamint Berlin környéki biogazdáktól.

 

Aki hatalmas választékot vár, az csalódni fog, ugyanis ottjártunkkor is csak mindössze kétféle pizza közül lehetett választani, viszont az megérte a várakozást.

Nem csak az étel-  de az italkínálaton is látszik, hogy nem csak beszélnek a fenntarthatóságról, de komolyan is gondolják. Üdítőnek friss, szezonális zöldség- és gyümölcslevet, kézműves sört vagy fair trade minősítésű teát lehetett inni. 

A tányér, pohár és az evőeszköz mind mosható, így nyugodt lelkiismerettel távozhattunk, mert nem egy szemétkupacot hagytunk magunk mögött.  

 

 Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 

 

   

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 
 
 

A cikk a Making cities resilient: chance of urban areas in Central European Countries programunk keretében készült. A projektet az International Visegrad Fund támogatja.

 

 

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

2022. február. 13-án tartottuk a Közösségi mezőgazdálkodás és ÖkoKörök családi napot, ahol közelebbről is megismerhették az érdeklődők a Tudatos Vásárlók munkáját. Ezen a napon a közösségi gazdaságok és az ÖkoKörök jutottak főszerephez: az izgalmas előadások és kerekasztal-beszélgetések mellett a vendégek személyesen is találkozhattak a gazdákkal, volt Magcsere, a legkisebbek pedig gyerekprogramok keretében játékosan tanulhattak a […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok