fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Egy csokor rózsát vagy vegyi bombát ajándékba

| Tudatos Vásárló, Vincze Barbara

A világszerte eladott vágott virág jelentős részét a fejlődő országokban termesztik. E régiókban a virág- és növénytermesztés egyre fontosabb szerepet tölt be, mivel erősen nélkülözött devizát hoz az országba és munkavállalók ezreinek kínál munkalehetőséget. Ezzel párhuzamosan nő a Fairtrade virágpiac is. 

Kelet-Afrikában és Latin-Amerikában, az Egyenlítő közelében lévő területeken a körülmények ideálisak a virágtermesztéshez. A virágoknak ugyanis legalább tízórás napfényre és állandó páratartalomra van szükségük.

A vágott virágok világpiaca 2000-ben körülbelül hét milliárd dollárra rúgott. A vágott virág legnagyobb exportőre 2011-ben Hollandia volt, utána következett Kolumbia, Izrael, Ecuador, Kenya és Spanyolország. Németország a világ legnagyobb vágott virág importőre – a Hollandiában termelt növények közel egyharmada Németországban landol.

A növekvő piac mellett nő a kiszolgáltatottság is. Az afrikai és latin-amerikai munkavállalók gyakran nincsenek tisztában a jogaikkal. Tovább rontja a helyzetet, hogy a virág- és növénykertészetek dolgozóinak bérezése alacsony, munkahelyi biztonságuk pedig kiszámíthatatlan.

Ekkor jön be a képbe a Fairtrade minősítés. A méltányos kereskedelemből származó virág választásával a vásárló ugyanis egyebek mellett a virág- és növényfarmokon dolgozó emberek élet- és munkakörülményeinek javításáért tesz, és a környezetvédelem iránt is elköteleződik.

Több mint ötvenezer afrikai virágtermelő

Mert mit garantál a kis kör alakú minősítés a virágcsokron? Elsősorban azt, hogy a növényeket átlátható és szigorú szociális és ökológiai szabályozás mellett termesztik. Ebbe egy sor dolog beletartozik a környezetvédelmi és munkavédelmi előírásoktól kezdve a tisztességes munkakörülményeken át a méltányos fizetésekig. Lássuk, hogy néz ki ez a gyakorlatban.

A Fairtrade vágott virágok többsége Kelet-Afrikából származik; egész pontosan Kenyából, Etiópiából, Tanzániából, Zimbabwéből és Ugandából. Ecuador, El Salvador, Sri Lanka és Costa Rica szintén rendelkezik Fairtrade virágültetvényekkel.

A bő félszáz minősített Fairtrade ültetvényből csak Afrikában található 42, ami elég sokatmondó tény. Afrika amúgy is a globális virágkereskedelem egyik legjelentősebb központja, 2014-ben nyolc országban 48.500 ember dolgozott Fairtrade virággazdaságokban a Fairtrade Monitoring and Impact Report jelentése szerint – többségük Kenyában és Etiópiában.

2013-2014-ben világszerte összesen 640 millió szár Fair Trade minősítésű virágot adtak el, a munkások 5,6 millió eurót kaptak Fairtrade prémiumként.

 


Szívesen olvasnál még a témában? Tegyél érte Te is! Válaszd a Neked megfelelő formát.

Támogasd a TVE munkáját adománnyal!

Fizess elő egy terméktesztünkre!

Legyél a TVE Támogató tagja vagy Szupertagja!

Ehhez még egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is adunk, amellyel több mint 70 jófej helyen vásárolhatsz kedvezményesen!

 


 15 éve a világpiacon

2001 óta lehet kapni Fairtrade minősítéssel ellátott virágot; ők az első nem élelmiszer jellegű méltányos kereskedelemből származó termék (azóta már például textilek és játékok is megkaphatják a minősítést).

A minősített virágok és növények száma évről-évre nő, ami azt jelzi, hogy a világ – elsősorban Európa – nyitott a méltányos kereskedelemre, habár Magyarország kissé kilóg ebből a sorból, ahogy erről egy korábbi cikkünkben beszámoltunk. A leggyakoribb minősített virág a rózsa, a szegfű, az alstroméria vagy más néven inkaliliom és a virágcsokrokban felhasznált zöld díszítőelemek.

Pár kivételtől eltekintve a virág nem alkalmas emberi fogyasztásra, ezért a Fairtrade minősítés elsősorban a virág- és növénytermesztők számára jár előnyökkel. A minősített ültetvényeken hivatalosan szerződtetett munkásokat alkalmaznak, ami amúgy igen ritka.

Az itt dolgozók felvilágosultabbnak számítanak egyéni és kollektív jogaikkal kapcsolatban is, mint a nem minősített farmok munkásai. Noha a Fairtrade szabályok előírják, hogy a munkavállalók legalább a nemzeti minimumot vagy a regionális átlagbért kapják, még nekik is gyakran szembe kell nézniük gazdasági kihívásokkal.

 

Vegyi bomba a fogyasztók kezében

Mi a minősítés további előnye? A rovarirtók használata megkerülhetetlen a virág- és növénytermesztésben, de a Fairtrade szabványok tiltják a legveszélyesebb fajtákat. A szabályozás azt is előírja, hogy az irtószereket permetező munkásokat megfelelő védőfelszereléssel kell ellátni, hogy megkapják a veszélyes anyagok használatához szükséges képzést, és, hogy rendszeres orvosi vizsgálatban részesüljenek.

Ez indokolt is: a német ÖKO-TEST laboratóriumban legutóbb 2011-ben vizsgáltak meg 22 Németországban kapható rózsacsokrot, amikben összesen 56 féle befecskendezett mérget mutattak ki. Köztük olyanokat, amelyek „valószínűleg rákkeltőként” vannak számon tartva.

Európai üvegházi vagy afrikai szabadföldi – melyik zöldebb?

A Kelet-Afrikára és Dél-Amerikára jellemző hőség és a tűző nap miatt a helyi FT-virágok természetes módon megvilágított- és fűtött fóliaházakban vagy szabadföldön nőnek, így sokkal kevesebb energia szükséges a termesztésükhöz. Beszédes adat, hogy két hektárnyi Hollandiában termesztett vágott virág áráért Kenyában hat hektárnyit lehet termeszteni.

A mérsékelt égöv országaiban, például Hollandiában mesterségesen fűtött és megvilágított üvegházakban termesztett virágok ökológiai lábnyoma általában nagyobb, mint a trópusi területeken fóliasátrakban termesztett virágoké, még a szállítással együtt is. Erről számol be Újszászi Györgyi, a Védegylet Egyesület méltányos kereskedelem szakértője. Ez pedig nem elhanyagolható tény, főleg, ha figyelembe vesszük, hogy egy egészen friss, 2017-es adat szerint az Európában eladott rózsák közel 40 százaléka Kenyából származik.

A Fairtrade mozgalom bátorítja azokat a módszereket is, melyek a lehető legkisebbre csökkentik a virágok és növények termesztéséhez felhasznált víz mennyiségét. Ez nagyon fontos, mivel például minden egyes rózsaszál hét és tizenhárom liter közti vizet igényel a szüretig – állapította meg a Water Footprint Network holland környezetvédelmi szervezet.

    

Magas prémium oktatásra, emberi jogi képzésre

A virágok és a növények az egyetlen olyan Fairtrade minősítéssel ellátott termékek, amelyeknek nincs rögzített minimál felvásárlási ára. Ezek ugyanis mindig frissen piacra kerülő áruk, nagyon rugalmas árképzéssel – az árakban a farmok és az importőrök közvetlenül állapodnak meg -, és ez megnehezíti a hosszú távra is érvényes ár megállapítását.

A megszabott ár hiányát egyenlíti ki a Fairtrade rendszerében az egyik legmagasabbnak számító prémium, amely jelenleg a nagykereskedelmi ár tíz százalékára rúg. A szövetkezetek, termelők ezt az összeget képzésre, az infrastruktúra fejlesztésére és a munkások jogainak oktatására használhatják fel. 

 


Szívesen olvasnál még a témában? Tegyél érte Te is! Válaszd a Neked megfelelő formát.

Támogasd a TVE munkáját adománnyal!

Fizess elő egy terméktesztünkre!

Legyél a TVE Támogató tagja vagy Szupertagja!

Ehhez még egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is adunk, amellyel több mint 70 jófej helyen vásárolhatsz kedvezményesen!

 


 

               Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – a fogyasztók érdekében. A cikk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium FV-I-17-2017-00023 jelű pályázat keretében valósult meg.  

 

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Ne dőlj be a zöldre festési praktikáknak és a hangzatos marketing szövegeknek! Összegyűjtöttünk néhány tipikus ál-zöld állítást, amik mögött a leggyakrabban nem áll valós fenntarthatósági törekvés. Pörgesd végig, kerüld el őket Te is. Nem igazán tiszta számodra, mit tekinthetünk zöldre festésnek? Itt leírtuk, mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?, itt […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok