fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Egy biokertész százat csinál

| Kedves Nóra

A társasházi lakás erkélyén nem terem meg a bioparadicsom. Néhány lelkes vállalkozónak köszönhetően azonban hamarosan a városi kozmopolitáknak is lehet bioveteményese: a Szentendrei-szigeten beindul a biokert-bérlés.

2005-ben indult volna először a „biosziget-bérlés”, akkor végül csak felmérték az érdeklődést a „sziget a Szigeten életmódot” hirdető szolgáltatás kezdeményezői. Idén beindul a kertbérlés a Szentendrei-szigeten – tudtuk meg Babinszki Mártitól, a projekt egyik gazdájától, aki a bérlet tárgyát képező, a Hungária Öko Garancia Kft. által minősített biológiailag méregmentes, egészséges földterület közelében él.

A program az elképzelés szerint egészséges hétvégi kikapcsolódáshoz, testmozgáshoz és biozöldséghez juttatja a résztvevőket, akik az általuk kibérelt területen saját kézzel, az „organikus gazdálkodás” eszköztárával felvértezve termelik meg családjuk zöldségszükségletét. Száz négyzetméter megművelésével és megfelelő gondoskodással 15 kiló hagyma, 20 cső kukorica és sok másféle értékes zöldség biogazdája lehetünk. A hagyma egyébként az igénytelenebb, tehát kevesebb munkát igénylő zöldségfélék egyike, ráadásul a jó ételek egyik legalapvetőbb eleme. A jelentkezők vállalása az egyéni gazdálkodási program függvénye, ez főleg a választott kert méretén és az elvetett növényeken múlik. Ezek kiválasztásához szakértő segítsége vehető igénybe, aki a kezdő biogazdálkodó egyfajta személyi trénere.

Az Inzula Kft. szárnyai alá tartozó kezdeményezés szervezői az igényeket rugalmasan kezelik, egy területet például akár két család is bérelhet. A Szentendrei-szigeten tíz éve biogazdálkodást folytató cég tulajdonosi közösségben van az újpesti Zöldsziget Ökopiaccal, a kertek bérbeadásának ötlete az itteni vevőkörrel beszélgetve született. A piac egyébként egészségügyi felvilágosítást nyújtó egységet tervez nyitni, ami életmód tanácsadással, masszázzsal és természetközeli gyógymódokkal segíti elő a lakossági szemléletváltást. A mozgástól berozsdásodott izületek kimozgatásában a könnyű mezőgazdasági munkának azonban a masszázsnál vagy a tornánál is nagyobb hatásfoka lehet.

A bérelhető biokerteknek egy gyümölcsös szomszédságában található földterület áll rendelkezésre a Szentendrei-szigeten. Az összesen egy hektáros, kerítéssel körülzárt kertben a közelmúltig disznókat tartottak, ennek köszönhetően tápanyagban gazdag a talaj, az alapozás tehát megtörtént. A biobérlet az alap tápanyagellátáson felül tartalmazza az előkészítő földmunkákat, a szántást, az öntözővizet, a hétközbeni öntözést, de a szerszámok megfelelő tárolására is van lehetőség. A minősített bioföldterület mellett a Duna folyik, egy kizárólag a vízmű által használt út és egy földút visz mellette, a szomszédban vízbázisvédelmi terület található. A Szentendrei-sziget egy részét a Duna-Ipoly Nemzeti Park alkotja, a szigeten négy lakó-üdülő település található. Ilyen szempontból a területen a természetbarát, ökológiai gazdálkodásnak minden feltétele adott.

A vállalkozók a jelentkezőknek átadják a szükséges tudást – a részvételhez tehát különösebb előműveltség nem szükséges -, akik cserébe vállalják, hogy elfogadják és elsajátítják a biokertészkedés módszereit. A természetben nincsen “szemét”, mindennek funkciója van; a tetvekre például szintetikus-toxikus permetezőszerek helyett katicabogarak lárváival is le lehet súlytani. Ez az eljárás nem a tüneti kezelésen, hanem a tudatosságon és a megelőzésen nyugszik, ami a biogazdálkodás egyik alappillére. A bérlőknek be kell tartaniuk a játékszabályokat: a területen és a környéken vegyszert használni és szemetet hagyni tilos.

A terület földön és vízen, azaz a tahitótfalui hídon és személy- vagy autós kompon is megközelíthető, akár autó nélkül is, bicikli például mind a négy kompon utazhat. A szigeten kirándulni is érdemes, ez akár a többi önkéntes biogazdálkodóval közös programot is jelenthet, mert „úgy gondoljuk, aki a biobérlet programra vállalkozik, az szívesen veszi a társaságot, a közös kertészkedést, tapasztalatcserét” – tudjuk meg Babinszki Mártitól.

„A tervek szerint egy 100m2-es terület havi bérlete 5000 Ft lesz. Ezen kívül az útiköltséggel és a magok költségével kell számolni, vagy ha a bérlő nyaral és szeretné, hogy a kertjét gondozzuk, esetleg bármi extra kívánsága van, az pluszköltségként jelentkezik. Ez mind megbeszélés tárgya, mindenben segítünk.” – válaszolta kérdésünkre Babinszki Márti, aki kertészmérnökként végzett a Kertészeti Egyetemen.

A programra nem a leggazdagabbakat várják. Életkortól függetlenül, akár a hétvégi telküket feladni kényszerült idősek is jelentkezhetnek. Egy 5000 forintért bérelhető 100 négyzetméteres területen A biodinamikus kertgazdálkodás című könyv példája szerint más növények mellett például tizenkét kiló cékla, negyven kiló fejeskáposzta termelhető, előbbiből ugyanezt a mennyiséget a februári ökopiaci árakon 1800 és 3600 Ft között vehetjük meg, a negyven kiló fejeskáposztáért már mélyebben a zsebünkbe kellene nyúlnunk: ez 10.000 és 16.000 Ft között kapható. A saját termés tehát jelentősen olcsóbb lehet a piaci áraknál – igaz, ebben az összehasonlításban az útiköltség és a magok ára nem szerepel.

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

2022. február. 13-án tartottuk a Közösségi mezőgazdálkodás és ÖkoKörök családi napot, ahol közelebbről is megismerhették az érdeklődők a Tudatos Vásárlók munkáját. Ezen a napon a közösségi gazdaságok és az ÖkoKörök jutottak főszerephez: az izgalmas előadások és kerekasztal-beszélgetések mellett a vendégek személyesen is találkozhattak a gazdákkal, volt Magcsere, a legkisebbek pedig gyerekprogramok keretében játékosan tanulhattak a […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok