fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Egészségpénztári tagság

| Dr. Joó Imre

Ez a cikk már 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Sokaknak ajánlják béren kívüli juttatásként az egészségpénztári tagság támogatását. Utánanéztünk, kinek éri meg taggá válni, milyen szolgáltatásokat vehetünk igénybe, és a belépésnek milyen előnyei, buktatói lehetnek.

A pénztár az általa gyűjtött és kezelt befizetésekből az alapszabályban meghatározott feltételek szerint az egészség védelmét szolgáló programok szervezését és finanszírozását, egészségügyi szolgáltatások megvásárlását biztosítja, és elláthat úgynevezett egészségügyi önsegélyező feladatokat is. Utóbbi főleg a különböző gyógyszerek és gyógyászati segédeszközök árának támogatását, a pénztártag betegség miatti keresőképtelensége esetén a kieső jövedelem teljes vagy részbeni pótlását, valamint a pénztártag halála esetén a hátramaradottak támogatását jelentheti.

A tagságot a legtöbb pénztár legalább pár ezer forintos havi befizetéshez köti. Az egészségpénztári tagság azoknak éri meg, akik jövedelmük egy részét egyébként is rendszeresen ilyen szolgáltatások igénybevételére fordítanák, és így el tudják költeni az egészségpénztári számlán összegyűlő összeget. Jól járhat például a tagsággal az, aki állandó gyógyszert szed, rendszeresen költ sportolásra, szemüveget vagy kontaktlencsét hord, költségtérítéses szűrésekre jár, esetleg egészségügyi beavatkozás előtt áll.

Érdemes azonban kételkedni, ha egy pénztár azzal reklámozza magát, hogy saját hozamadatait más pénztárakéval hasonlítja össze. A hozamuk számítására ugyanis nincs előírt egységes módszer. Ráadásul az egészségpénztárak számára nem írja elő jogszabály a hozamadatok közzétételét.

A tagdíj fizetését a munkáltató a bruttó béren felüli juttatásként részben vagy egészben átvállalhatja. A cégnek összességében kevesebb adót kell fizetnie, ha a bér egy része helyett tagdíj-hozzájárulást fizet, ugyanakkor a taggá váló dolgozó a befizetett tagdíj- és egyéb befizetések legfeljebb harminc százalékáig terjedő személyijövedelemadó-kedvezményre jogosult.

Fontos ugyanakkor belépés előtt pontosan megnézni az alapszabályban, hogy pénzünkért milyen szolgáltatásokat milyen feltételekkel vehetünk igénybe, illetve azt, hogy a befizetett tagdíjunkat miként használják fel. Fizetnek-e hozamot például a fel nem használt pénzünk után. A pénztárban gyűlő forintjainknak alacsonyabb összegű hozama is lehet, amelyet a pénztár jóváírhat a tagoknak.

A tagság további előnye lehet, hogy az egészségpénztárral szerződésben álló szolgáltatók árengedményeket adhatnak az egészségpénztárak tagjai számára. Ez kiváltképp előnyös, ha az adott szolgáltatást egyébként is rendszeresen igénybe vennénk.

 

Panaszfórum

A pénztárak törvényességi felügyeletét az ügyészség, állami felügyeletét a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF), míg az egészségbiztosítási szolgáltatásaikkal összefüggő felügyeletét az Egészségbiztosítási Felügyelet látja el. Azaz ha az egészségbiztosítási szolgáltatás minőségével kapcsolatos panaszunk volna, az Egészségbiztosítási Felügyelethez, míg a pénztár működésével kapcsolatos kritikánkkal a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéhez forduljunk.

A pénztári tagok legtöbbször a pénzügyi műveletekkel kapcsolatosan, illetve az egészségügyi szolgáltatások elszámolása során találkoznak fogyasztóvédelmi problémákkal. A PSZÁF honlapján az egészségpénztárak gazdálkodásáról is tájékozódhatunk.

 

Megjelent a Tudatos Vásárló Magazin 18. számában

 

****

Tetszik a TudatosVásárló.hu és szívesen olvasod cikkeinket? Ez egy nonprofit oldal, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tartja fenn. Minimális forrásaink vannak a működtetésre. Kérjük, hogy te is támogass bennünket, hogy több hasznos cikket publikálhassunk! 

Oszd meg a cikket a facebookon! Klikkelj a cikk címe mellett!

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok