fbpx

| Dr. Joó Imre

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Egészségpénztári tagság

Sokaknak ajánlják béren kívüli juttatásként az egészségpénztári tagság támogatását. Utánanéztünk, kinek éri meg taggá válni, milyen szolgáltatásokat vehetünk igénybe, és a belépésnek milyen előnyei, buktatói lehetnek.

A pénztár az általa gyűjtött és kezelt befizetésekből az alapszabályban meghatározott feltételek szerint az egészség védelmét szolgáló programok szervezését és finanszírozását, egészségügyi szolgáltatások megvásárlását biztosítja, és elláthat úgynevezett egészségügyi önsegélyező feladatokat is. Utóbbi főleg a különböző gyógyszerek és gyógyászati segédeszközök árának támogatását, a pénztártag betegség miatti keresőképtelensége esetén a kieső jövedelem teljes vagy részbeni pótlását, valamint a pénztártag halála esetén a hátramaradottak támogatását jelentheti.

A tagságot a legtöbb pénztár legalább pár ezer forintos havi befizetéshez köti. Az egészségpénztári tagság azoknak éri meg, akik jövedelmük egy részét egyébként is rendszeresen ilyen szolgáltatások igénybevételére fordítanák, és így el tudják költeni az egészségpénztári számlán összegyűlő összeget. Jól járhat például a tagsággal az, aki állandó gyógyszert szed, rendszeresen költ sportolásra, szemüveget vagy kontaktlencsét hord, költségtérítéses szűrésekre jár, esetleg egészségügyi beavatkozás előtt áll.

Érdemes azonban kételkedni, ha egy pénztár azzal reklámozza magát, hogy saját hozamadatait más pénztárakéval hasonlítja össze. A hozamuk számítására ugyanis nincs előírt egységes módszer. Ráadásul az egészségpénztárak számára nem írja elő jogszabály a hozamadatok közzétételét.

A tagdíj fizetését a munkáltató a bruttó béren felüli juttatásként részben vagy egészben átvállalhatja. A cégnek összességében kevesebb adót kell fizetnie, ha a bér egy része helyett tagdíj-hozzájárulást fizet, ugyanakkor a taggá váló dolgozó a befizetett tagdíj- és egyéb befizetések legfeljebb harminc százalékáig terjedő személyijövedelemadó-kedvezményre jogosult.

Fontos ugyanakkor belépés előtt pontosan megnézni az alapszabályban, hogy pénzünkért milyen szolgáltatásokat milyen feltételekkel vehetünk igénybe, illetve azt, hogy a befizetett tagdíjunkat miként használják fel. Fizetnek-e hozamot például a fel nem használt pénzünk után. A pénztárban gyűlő forintjainknak alacsonyabb összegű hozama is lehet, amelyet a pénztár jóváírhat a tagoknak.

A tagság további előnye lehet, hogy az egészségpénztárral szerződésben álló szolgáltatók árengedményeket adhatnak az egészségpénztárak tagjai számára. Ez kiváltképp előnyös, ha az adott szolgáltatást egyébként is rendszeresen igénybe vennénk.

 

Panaszfórum

A pénztárak törvényességi felügyeletét az ügyészség, állami felügyeletét a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF), míg az egészségbiztosítási szolgáltatásaikkal összefüggő felügyeletét az Egészségbiztosítási Felügyelet látja el. Azaz ha az egészségbiztosítási szolgáltatás minőségével kapcsolatos panaszunk volna, az Egészségbiztosítási Felügyelethez, míg a pénztár működésével kapcsolatos kritikánkkal a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéhez forduljunk.

A pénztári tagok legtöbbször a pénzügyi műveletekkel kapcsolatosan, illetve az egészségügyi szolgáltatások elszámolása során találkoznak fogyasztóvédelmi problémákkal. A PSZÁF honlapján az egészségpénztárak gazdálkodásáról is tájékozódhatunk.

 

Megjelent a Tudatos Vásárló Magazin 18. számában

 

****

Tetszik a TudatosVásárló.hu és szívesen olvasod cikkeinket? Ez egy nonprofit oldal, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tartja fenn. Minimális forrásaink vannak a működtetésre. Kérjük, hogy te is támogass bennünket, hogy több hasznos cikket publikálhassunk! 

Oszd meg a cikket a facebookon! Klikkelj a cikk címe mellett!

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás