fbpx

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Egészségesebben eszünk mint 10 éve?

A KSH jelentése szerint kevesebb élelmiszert fogyasztunk és némileg egészségesebben étkezünk a korábbi évtizedhez képest. Van azonban még min változtani.

A KSH nyáron jelentette meg a legfrissebb, a hazai élelmiszerfogyasztásról szóló jelentését, amely az élelmiszermérlegek alapján számított egy főre jutó fogyasztási adatokat adja közre. Vagyis, a jelentés alapján áttekinthetjük, hogy egy átlagos magyar ember mennyit fogyaszt az alapvető élelmiszerekből, illetve, hogy hogyan változtak a fogyasztási szokásaink egy évtized alatt. Az alapvető élelmiszereken túl a jelentés kitér még a kávé, alkohol és dohányfogyasztási szokások változásaira is.

 

Kevesebb húst és tojást fogyasztunk

Az 1990-es adatokhoz képest kevesebb húst fogyasztunk. A húsfogyasztásból a legnagyobb részesedést a baromfi- és a sertéshúsfogyasztás veszi ki. Az utóbbi évtizedben újra emelkedik a sertéshús-fogyasztásunk, olyannyira, hogy 2010-re több sertéshúst vásároltunk, mint baromfit. Ez a változás valószínűleg a sertéshús árának csökkenésének köszönhető.

Forrás: KSH

Lényeges változás továbbá, hogy csaknem a felére esett vissza az otthon, háznál levágott sertésekből származó hús mennyisége. Mindeközben a sertéshúsimport- és export is jelentősen, előbbi 31%-kal, utóbbi 46%-kal nőtt.

A húsfogyasztás csökkenése önmagában üdvözlendő jelenség, az azonban nem, hogy a halfogyasztásunk, amely egyébként is alacsonynak számított, az utóbbi években tovább csökkent. A helyzet azonban még így sem tragikus. Az egészséges táplálkozáshoz nélkülözhetetlen halfogyasztás a csökkenéssel együtt is 17%-kal magasabb, mint 10 évvel korábban.

Forrás: KSH

Tojásból is kevesebbet vásároltunk 2010-ben. Egy átlagos magyar ember 235 db-ot fogyasztott el, ami 10%-kal marad el a 2000 és a 2005-2009 évek átlagaitól.

 

Kevesebb zsír fogy, azon belül is inkább növényi zsiradék

2006 óta enyhén mérséklődő tendenciát mutat a zsírfogyasztásunk. A 2010-es év hozta a legkiemelkedőbb változást minden szempontból. Ebben az évben nem csak a legalacsonyabb volt a zsírfogyasztás a korábbi évekhez viszonyítva, de a csökkenés mértéke is meghaladta az addigi években mért értékeket.

Forrás: KSH

2010-re 35 kg-ra csökkent az egy főre jutó zsírfogyasztás. A 35 kg-ból már csupán 14,5 kg-ot tesz ki az állati zsiradék, ami erőteljes változás az 1990-es fogyasztási adatokhoz képest, amikor a több mint 38 kg-nyi fogyasztásból 26 kg volt az állati zsiradék.

Nem csak az állati zsírok fogyasztása, a zsír előállítása és importja is visszaesett.  A 80-as évekbeli szinteknek nagyjából az egyharmadát termeljük meg, és az utóbbi években a disznózsír-behozatal is jócskán felülmúlta a kivitelt.

 

Ingadozik a zöldség- és gyümölcsfogyasztás

Az egy főre jutó zöldség- és gyümölcsfogyasztás 2010-ben 190 kg-ot tett ki, ami közel 30 kg-mal alacsonyabb a tíz évvel ezelőttinél. Az elmúlt öt évben a fogyasztás a termelés függvényében nagyon ingadozott. Kedvezőtlen időjárási körülmények mellett akár 9%-kal is kevesebbet vásároltunk zöldségekből és gyümölcsökből, mint a megelőző években.

Bár mind a zöldség mind a gyümölcs átlagos fogyasztása visszaesett, kedvező változások is történtek. Nőtt például az itthon is megtermelhető gyümölcsök fogyasztásának aránya. Ez megmutatkozik a gyümölcsbehozatal és kivitel adataiban is. Míg a zöldségfélék importja 15%-kal nőtt, a gyümölcsöké 6%-kal szorult vissza.

Az általános visszaesést a zöldség-és gyümölcsfogyasztásban az árak jelentős emelkedése magyarázhatja. Miközben az élelmiszerek átlagosan 3%-kal lettek drágábbak, a friss zöldségfélék ára átlagosan 25%-kal, a gyümölcsöké pedig 7%-kal emelkedett.

 

Lassan, de biztosan csökkenő alkoholfogyasztás

Az elmúlt években kis mértékben ugyan, de folyamatosan csökken a szeszesital-fogyasztás. Ezen belül is leginkább a sör fogyasztása esett vissza. 20 éve az egy főre jutó mennyiség sörből még meghaladta a 100 litert, 2010-re már a 70 litert sem éri el a fogyasztás. A jelentős csökkenés ellenére sem vesztette el azonban a sör a vezető helyét az alkoholos italok között.

 

Tápanyagok megoszlása

Miközben a szénhidrátfogyasztásunk az ideális szintre csökkent, továbbra is túl magas arányban használunk fel zsiradékokat.

Forrás: KSH

Az egy főre jutó tápanyagfogyasztás 2010-ben 3,4%-kal alacsonyabb volt mint az azt megelőző évben, ez az energiabevitel azonban még mindig 17%-kal meghaladja az ajánlott mennyiséget.

 

Fotó (cc): jaypeg

 

***
Tetszik a Tudatos Vásárló.hu és szívesen olvasod cikkeinket? Ez egy nonprofit oldal, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tartja fenn. Minimális forrásaink vannak a működtetésre. Kérjük, hogy te is támogass bennünket, hogy több hasznos cikket publikálhassunk!
 
Oszd meg a cikket a facebookon! Klikkelj a cikk címe mellett!

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás