fbpx

| Tudatos Vásárló

Az édes-keserű cukornádtermelés

Több ezer munkás dolgozik Malawiban cukornád ültetvényen, ahol kihasználják és alulfizetik őket. A cukorfelvásárló cégek nem érdekeltek.

A cukornád előállítása során a munkások és közösségek jogai gyakran sérülnek – derül ki a SOMO nemrég megjelent kutatásából. A nagy cukorfelhasználók, mint például az szupermarket láncok nem foglalkoznak a problémával. „ Egy tanulmány arról számolt be, hogy Malawiban a gazdákat kilakoltatták, elküldtek a földjeikről, hogy a területeket bevonják az ipari cukornád ültetvényekbe. A dolgozókat cégek közvetítik ki az ültetvényekre, ahol a munkakörülmények kritikán aluliak” – nyilatkozta Sanne van der Wal a SOMO egyik vezető kutatója.

A Bittersweet című riport szerint, a cukornádtermelés számos szempontból nem felel meg  a fenntarthatóság alapelveinek. A cukornádtermeléshez kapcsolódó munkák bizonytalanok, rosszul fizetettek és az egészségügyi és biztonsági előírásokat gyakran nem tartják be. Néhány országban beszámoltak gyerekmunkáról és kényszermunkáról is. Emellett a cukornádtermelés gyakran kapcsolódik káros környezeti hatásokhoz és földek kisajátításához is.

 

Cukorfogyasztás és cukortermelés

Az világon előállított cukor 80%-át cukornádból nyerik és csak 20%-át állítják elő cukorrépából. Az alábbi táblázatban látható, hogy a legnagyobb cukortermelő országok Brazília, India és Kína. India és Kína közel azonos mennyiségű cukrot termel, mint amit fogyaszt, míg Brazíliában lényegesen többet termelnek a fogyasztásnál. 


 

A cukorfelhasználó cégek nem érdekeltek

Annak ellenére, hogy a világ cukorfelhasználását 80%-ban a cukornád biztosítja, világviszonylatban a cukornádtermelés csupán 4.5%-a minősített fenntarthatósági szempontok szerint. Az európai cukorfelhasználás 20%-át adja a cukornád, amit importálnak, hogy el tudják látni az európai cukor keresletet. A legnagyobb európai cukorfinomító cégek szerint a felhasználó cégeket nem érdekli a cukor eredete. Annak ellenére, hogy a legnagyobb holland szupermarketek (Albert Heijn, Aldi, Lidl, Plus and Jumbo) szabályozzák, hogy beszállítói láncaik minél fenntarthatóbban működjenek, egyedül a Plus rendelkezik a cukornádra vonatkozó előírásokkal.

A cukor felhasználók általában nem nevezik meg a cukor eredetét és azt sem, hogy milyen mennyiségekben szerzik azt be. Egyedül a Coca-Cola tett ígéretet arra, hogy 2016-ban nyilvánosságra hozza a legnagyobb cukorbeszállítói nevét. Amikor a kapcsolat nem ismert a vásárló és előállító cégek között, a kutatók nem tudják felmérni, hogy pl. a cukrot felhasználó cégek irányelvei milyen hatással vannak az előállítás körülményeire.

Az alábbi ábrán látszik, hogyan jut el a termelőtől a szupermarketekbe a nádcukor. Mivel más-más végzi a betakarítást, a feldolgozást a finomítást, a végső felhasználók, a szupermarketek már a többszörösét is kifizetik a nyers nádcukor árának.

Malawi- esettanulmány

Malawiban a cukornád az egyik legfontosabb exportcikk és jelentős beszállítója az EU-nak. Az ország egyetlen cukortermelő cége az Illovo Sugar Malawi nevű cég, mely a brit ABF (Associated British Foods) multinacionális cég leányvállalata. Az Illowo cégcsoport egyébként Afrika legnagyobb cukor előállító cége, Malawin kívül még jelen van Mozambikban, a dél-Afrikai Köztársaságban, Szváziföldön, Tanzániában és Zambiában is. A cég nyers és finomított cukrot termel, mellyel Európa mellett ellátnak Afrikai piacokat is, és beszállítanak az Egyesült Államokba is.

A SOMO 2013-ban és 2015-ben készített interjúkat a cég Nchalo-i ültetvény dolgozóival. A kutatásuk során az alábbiakra derült fény a munkásokkal és munkakörülményekkel kapcsolatban: 

 • A cég közel 10 ezer ember foglalkoztat melyből 5500 fő állandó, 4500 fő szezonális munkás. Az állandó munkások munkakörülményei jónak mondhatók (ingyenes szállást, orvosi ellátást és ebédet kapnak még a tanulmányaikat is támogatják).  A szezonális munkások hasonló körülmények között dolgozhatnak, de csak egy 8 hónapos időszakban, majd annak leteltével elbocsátják őket. Van, aki már 8 éve dolgozik így a cégnek és mindig bizonytalan, hogy a következő évben újra szerződtetik-e.

 • Az Illowo a mezőgazdasági munkák nagy részét alvállalkozókkal végeztetni, ahol ügynökségeken keresztül kiközvetített munkások dolgoznak. Az ő pontos számuk nem ismert, de több mint 10 ezren lehetnek. Ők nem tartoznak a szakszervezethez és semmiféle jutatásban nem részesülnek. Ha például a munka során megsérülnek, bemehetnek a cég kórházába, de az ellátás költségeit maguknak kell fedezniük, amit nem tudnak kifizetni. Nincs szerződésük és semmilyen szabályozás, ami védené őket.

 • Malawiban 48 órát dolgoznak egy héten és a 2013-ban megkérdezett munkások vasárnap is dolgoztak. Igaz ez túlórának számított, de volt rá példa, hogy aki nem akart vasárnap dolgozni, azt kirúgták. A 2015-ös interjúk szerint az elmúlt időszakban változott a helyzet. Már nem várják el a dolgozókat, hogy vasárnap is dolgozzanak és a túlórával együtt megszűnt a túlóra pénz is, és ezzel párhuzamosan jelentősen csökkent a havi fizetésük. A munkások továbbra is 6 napot dolgoznak és a munka egy részét átszervezték az ügynökségen keresztül dolgozó munkásokhoz.

 • A szezonális munkások általában több mint napi 8 órát dolgoznak és ahhoz, hogy megkapják a fizetésüket, el kell érniük a napi célokat. Például le kell vágniuk egy 40×35 méteres területen a cukornádat, ahhoz hogy megkapják a 0,88 eurós napi bérüket. Ha nem érik el a célt tovább kell dolgozniuk, amíg be nem fejezik, vagy hozzáadódik a másnapi célhoz, vagy akár el is bocsáthatják őket.

 • Az állandó és szezonális munkások 2015-ben napi 1.43 eurót keresnek, ami havi szinten 50 Euró, ami meghaladja a nemzeti 23 eurós minimálbért.  Az ügynökségeken keresztül dolgozó munkások napi 0,88 eurót keresnek (havi szinten 23 eurót), ami ugyan megfelel a nemzeti minimálbérnek, de ők általában többet dolgoznak, mint napi 8 óra. Nekik nem biztosítanak szállást, általában 3-5 km-re laknak az ültetvényektől és havi 3.5 eurót fizetnek a szállásukért.

 • Az ültetvényeken dolgozó nők gyakran szexuális zaklatásnak vannak kitéve, és ahhoz hogy megkapjanak egy munkát bizonyos szívességet kell tenniük a feletteseiknek.
   

Forrás: SOMO

Képek: SOMO

 

Tetszett a cikk, szeretnél még több akciót? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

A cikk a Making cities resilient: chance of urban areas in Central European Countries programunk keretében készült. A projektet az International Visegrad Fund támogatja.

 

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás