fbpx

ECO-READY

Az ECO-READY kutatási projekt célja, hogy megértsük, milyen szerepet játszhatnak a különböző innovatív megoldások, köztük a vertikális farmok a klímaváltozás és a változó biológiai sokféleség által egyre inkább befolyásolt élelmezésbiztonságban. A Tudatos Vásárlók Egyesületének feladata benne a fogyasztói vélemények, igények és előzetes tudás feltérképezése.

eco ready logo

Az ECO-READY  (Achieving Ecological Resilient Dynamism for the European food system through consumer-driven policies,socio-ecological challenges, biodiversity, data-driven policy, sustainable futures)  projekt egy nemzetközi, 18 országot átfogó kutatás, amelyben a Tudatos Vásárlók Egyesülete partnerként vesz részt.

Célunk, hogy megértsük, milyen szerepet játszhatnak a különböző innovatív megoldások, köztük a vertikális farmok a jövőben, különös tekintettel a klímaváltozás okozta kihívásokra a mezőgazdaságban.

A projekt végeredménye egy adatgyűjtő és feldolgozó rendszer (Observatory), amely képes akár valós időben reagálni az élelmezési rendszereket érő sokkra, így biztosítva az élelmezésbiztonságot Európa polgárai részére. 

 A Tudatos Vásárlók Egyesülete a kutatásban a fogyasztói vélemények, igények és az emberek előzetes tudásának feltérképezését vállalta.

Hiszünk abban, hogy a jövőhöz többféle megoldás, tudás és együttműködésére van szükség, és ehhez fel kell mérni a lehetőségeket a jövő éelmiszertermelésében – legyen az kíméletes, kisléptékű gazdálkodás vagy városi vertikális farm.

Helyi partnerek – Living Labs

Projekt partnerek összes: https://www.eco-ready.eu/living-labs/partner-labs 

A cél elérése érdekében tíz élő laboratóriumot (living lab-et) választottak ki tíz európai országban. Ezek a laborok lefedik Észak-, Dél-, Kelet- és Nyugat-Európa bio-klimatikus régióit, hogy figyelembe vehessük a különböző időjárási és éghajlati körülményeket. A projekt szakértői csapata — amelynek tagjai az élelmezésbiztonság, gazdaság, politika, növénytermesztés, rovartan, vízgazdálkodás, talajegészség és állattudomány területéről érkeztek — együttműködik ezekkel a laborokkal az élelmiszerrendszerek vizsgálatában. 

Az élő laborok segítségével azonosítottuk azokat a tényezőket, amelyek befolyásolják az élelmiszer-termelést az éghajlatváltozás, a biodiverzitás és az élelmezésbiztonság szemszögéből. Ezek közé tartoznak az olyan kihívások, mint az aszály, áradások, kártevőinváziók, valamint gazdasági és társadalmi tényezők.

Ilyen lehet a jövő növénytermesztése. A Csillagvárosban jártunk

Csillagváros, a hazai élő labor

Magyarországon az EcoVita Living Lab keretében működő vertikális farmot, mint megoldást értékeli három magyar partner – az E-Green Farming Solutions (volt Csillagváros) Kft., a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a Tudatos Vásárlók Egyesülete. 

A magyarországi élő labor azt vizsgálja, hogy a vertikális gazdálkodás, mint a mezőgazdaság egy sajátos formája, hogyan járulhat hozzá az élelmezésbiztonsághoz, az éghajlatváltozással szembeni ellenálló képességhez és az agrobiodiverzitáshoz.

Célunk az élelmiszerrendszer szisztematikus és gyakorlatorientált jellemzése, valamint a meglévő struktúrával kapcsolatos hiányosságok és adatigények elemzése, a fenntarthatóság társadalmi-gazdasági és környezeti pilléreinek erősítése, hozzájárulva az SDG-khez. Ezeket a kérdéseket az E-Green Farming Solutions vertikális gazdaságon keresztül vizsgáljuk a 6 kiválasztott növénykultúra ellátási láncának modellezésével. A folyamatba a modellek kialakításától kezdve több ágazat résztvevőit (termelők, gazdálkodók, kiskereskedelmi szektor, fogyasztók, kutatók és politikai döntéshozók) vonjuk be.   

Az E-Green Farming Solutions vertikális növénytermesztési technológiákat fejleszt, ahol növénytechnológusok, biotechnológusok és mérnökök közösen dolgoznak innovatív hardver- és szoftvermegoldásokon. 150 m²-es hidropóniás vertikális farmjukat modern szenzorokkal és saját fejlesztésű szoftverrel irányítják, és a régióban egyedülálló szakértelemmel rendelkeznek a vertikális farmok terén. 

A Budapesti Műszaki Egyetem Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszékének kutatása a közeli és analitikai infravörös spektroszkópia és mikroszkópia alkalmazására épül, amely lehetőséget ad a vertikális farmokon termesztett zöldségek végtermék minősítésére, minőségi elemzésére. Ezzel a BME – hagyományaihoz híven – számos ponton kapcsolódik a hazai ipar és mezőgazdaság különböző szegmenseihez. 

A Tudatos Vásárlók Egyesülete feladata, hogy feltárjuk, milyen szerepet játszhatnak az innovatív mezőgazdasági megoldások – amelyek közül csak egy a vertikális farm– az élelmezésbiztonság fenntartásában a klímaváltozás és a változó biológiai sokféleség kihívásai mellett. A feladatunk a kutatásban – és az érdeklődésünk – a fogyasztói vélemények, igények és az emberek előzetes tudásának feltérképezése. 

6 kiválasztott növénykultúra a magyar Living Lab kutatásban  

  • Zöld leveles , saláták
  • Napraforgó (mikrozöldnek)
  • Amarant
  • Köles
  • Vöröshere
  • Búzafű 

A projekt ideje alatt 5 jövőbeli szcenárión dolgozunk

A kutatócsapat kidolgozott 5 forgatókönyvet minden egyes élő labor számára, összesen 50 forgatókönyvet. Minden labor esetében: 

  1. Egy 2030-as és 2050-es állapotot leíró alapforgatókönyv készült. 
  1. Két sokkhelyzetet azonosítottak, amelyek radikálisan befolyásolhatják az élelmiszerbiztonságot. 
  1. Két beavatkozási forgatókönyvet dolgoztak ki, amelyek célja a sokkok hatásának csökkentése és a mezőgazdasági rendszerek ellenállóbbá tétele. 

Projekt honlap: https://www.eco-ready.eu/ 


eco ready logoEU-zászlóEz a projekt az Európai Unió HORIZON-CL6-2022 programja támogatásával valósul meg GA 101084201 száma alatt.

    Iratkozz fel híreinkre!

    Tippek, tesztek, programok

    Megszakítás