A projekt célja az alulhasznosított gabonák és hüvelyesek értékláncának fejlesztése, a fenntartható, növényi alapú élelmiszerek fogyasztásának népszerűsítése és rövid értékláncának fejlesztése az agrobiodiverzitás hasznosításával.
A modern mezőgazdaság térhódításával csökkent a termesztett növények sokfélesége, ami az élelmiszerválaszték szűküléséhez és a helyi termékek háttérbe szorulásához vezetett. Az elfeledett és alulhasznosított haszonnövények termesztési vagy fogyasztási szempontból gyakran speciális tulajdonságokkal rendelkeznek, stabilan termeszthetőek változó és szélsőségesebb időjárási körülmények között is. Termesztésük ráadásul az agroökológiai, fenntartható gyakorlatok szélesebb körű elterjedését is támogatja.
A fenntartható gazdálkodásból vagy kisléptékű termelésből származó élelmiszerek ma még csak korlátozottan érhetőek el a fogyasztók számára, az értékesítés pedig sok termelő számára kihívást jelent. A DIVINFOOD projekt célja az alulhasznosított növények termesztésének támogatása és a fogyasztókhoz való eljuttatása.
A projekt 7 ország 9 Élő Laboratóriumának együttműködésére épül, amelyek közül kettő Magyarországon működik. Az ÖMKi által koordinált „Cer-Hung” Élő Laboratórium az alakor és tönke gabonafajtákra összpontosít, míg a „Leg-Hung” az Agri Kulti vezetésével a hüvelyesekkel foglalkozik.
A Tudatos Vásárlók Egyesülete a 7 ország szakértőivel (Magyarország, Dánia, Franciaország, Olaszország, Portugália, Svédország és Svájc) együttműködve aktív szerepet vállalunk az alulhasznosított gabonák (pl. alakor, tönke) és hüvelyesek (pl. borsó, csicseriborsó, lencse, homoki bab) népszerűsítésében. Feladatunk a fogyasztói szokások felmérése, a kevéssé ismert növények fogyasztásának ösztönzése, valamint az értéklánc különböző szereplőinek összekapcsolása, hogy olyan elfeledett és kevéssé termesztett gabonák és hüvelyesek kerüljenek az asztalra, amelyek elbírnak a klímaváltozás kihívásával is.
A projekttel végső célunk, hogy a fenntartható gazdálkodásból származó, sokszínűbb élelmiszerek könnyebben elérhetővé váljanak, ezáltal hozzájárulva egy egészségesebb és környezettudatosabb táplálkozási kultúrához.
A DIVINFOOD projekt célkitűzései
- Az alulhasznosított gabonák és hüvelyesek termesztésének támogatása regionális és európai szinten
- Új üzleti modellek kidolgozása a fenntartható élelmiszer-termelés érdekében
- A fogyasztói szokások és igények feltérképezése
- Új, növényi alapú receptek kidolgozása az alulhasznosított növények népszerűsítésére
- Rövid ellátási láncok kialakítása és a tudásmegosztás elősegítése
Támogatás: Horizont 2020 Kutatási és Innovációs Keretprogram, Európai Unió
Koordinátor: INRAE – Francia Nemzeti Mezőgazdasági, Élelmezési és Környezettudományi Kutatóintézet (Franciaország)
Konzorciumi partnerek: A DIVINFOOD projektben 7 ország 26 partnere dolgozik szoros együttműködésben.
Időtartam: 2022. március – 2027. február
Ez a projekt az Európai Unió Horizont 2020 program támogatásával jött létre koordinációs és támogatási tevékenység keretében, GA 101000383 szám alatt.