fbpx
zsírral helyettesítik az olajat bizonyos konzervekben

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Megjelent az első változás: sertészsírral helyettesítik az olajat bizonyos konzervekben

2022.05.02-tól egy új rendelet tette lehetővé, hogy az ukrán háború miatti alapanyag beszerzési problémák okán helyettesítő összetevőket használhassanak az élelmiszerekben úgy, hogy a termék neve és a csomagolása is a régi marad. Arra lehetett számítani, hogy a változtatások a finomított napraforgó olaj és a búza mint alapanyag cseréjét jelentik majd. Az összetevő-változásokat gyűjtő oldalon máris megjelentek az első termékek, amelyekbe új, helyettesítő összetevő került. Dietetikus szakértőnket kérdeztük, kell-e aggódnunk a változás miatt.

Ahogy nemrég hírt adtunk róla, a hazai élelmiszerellátás zavartalan biztosítása érdekében május 2-án megjelent az Országos Főállatorvos 1/2022. számú új határozata, amely átmenetileg lehetővé teszi a magyar élelmiszer-vállalkozások számára a helyettesítő összetevők felhasználását az élelmiszerekben. (A határozat szövege itt olvasható részletesen.)

Az engedményt a magyar élelmiszergyártókat segítendő az ukrán háború okozta alapanyaghiány miatt hozták meg, a háború ugyanis Európa-szerte zavart okozhat az élelmiszerekkel és összetevőikkel való ellátásban, illetve jelentős áremelkedést hozhat bizonyos alapanyagoknál. A gyártóknak komoly többletköltséget jelentett volna az előre, nagy tömegben legyártott csomagolóanyagok cseréje – olvashattuk az Agrárminisztérium (AM) akkori közleményében.

A határozat szerint az érintett termékeknél a felülcímkézés mellett lehetőség van a részleges átcímkézésre. Ezek mellett a lehetőségek mellett ráadásul a gyártók kaptak egy harmadik, fogyasztói szempontból új, esetlegesen körülményesebb megoldást is: nem kell a terméken látszódnia a változásnak, ha a gyártó biztosítja, hogy az eladó helyen kikerül egy megfelelő tájékoztató felirat.

Ebben az esetekben az előállítóknak vagy az első hazai forgalmazóknak a Nébih felé is be kell jelenteniük az érintett termékeiket és a változtatásokról a saját honlapjukon is kötelesek részletesen tájékoztatni a fogyasztókat.

Rakott káposzta, lencsefőzelék kolbásszal

A bejelentéseket a vásárlók a Nébih oldalán követhetik – mármint az a vásárló, akinek ehhez kedve, ideje van. Mi mindenesetre ránéztünk az oldalra, ahol már meg is jelentek az első bejelentett összetevő változások. Az érintett termékek listája nem is rövid, a Szegedi Paprika Zrt. 35 db konzerv termékét érinti. Ezek között olyanok szerepelnek, mint a REÁL Rakott káposzta 400g, a COOP Lencsefőzelék lecsókolbásszal 400g, az aro Húsgombóc paradicsomos szószban 400g vagy a Penny Babgulyás sertéshússal 400gA listázott termékekben a napraforgó olajat disznózsírra cserélték.

A változtatást Szegedi Paprika Zrt. oldalán az ukrán háborúval indokolja: “A jelenlegi Ukrán háborús helyzet miatti alapanyag beszerzési problémák szükségessé teszik, hogy a Szegedi Paprika Zrt. által gyártott készétel konzerv termékek esetében a napraforgó étolajat helyettesítsük.”

Az összetevőcserét pedig – ahogy írják – a termékek minőségmegőrzési idejének közelében nyomtatásban láthatjuk vásárlóként.

Mit is jelenthet ezeknek a hozzávalóknak a cseréje táplálkozás élettani szempontból?

Somogyi-Kovács Anita, jogi szakokleveles sportdietetikust kérdeztük ebben a témában.

A különbség, hogy a finomított napraforgó olaj nem tartalmaz koleszterint eredendően, de a sertészsír igen.

100 g sertészsír kb.: 95 mg koleszterint tartalmaz (akinek magas a koleszterinszintje annak a napi koleszterin bevitel lehetőleg 200 mg alatt legyen). A sertészsírnak magasabb a telített zsírsav tartalma, amely a koleszterinszintet növeli, de nem mindegy, hogy a fenti esetben valójában mennyivel emelkedik a készétel telített zsírsav tartalma – mondja a szakember. Pl.: a „COOP Lencsefőzelék lecsókolbásszal 400g” olajjal készült termékben 100 grammonként 2,5 g zsír, azon belül 1 g telített zsírsav volt, ha olajjal is készült. Azt még nem tudni, hogy az olaj sertészsírral való helyettesítése mennyivel változtatja meg a zsírértékeket – magyarázza Somogyi-Kovács Anita.

Mit tehetünk mi fogyasztók, hogy az egészségünkre is figyeljük?

Ha a sertészsírral készült termékeket fogyasztjuk, nem kell pánikba esni. Gondoljuk át: ez lehet egy olyan helyzet, amikor érdemes lehet dietetikushoz fordulni jó tanácsokért, akár az egész táplálkozásunkat megreformálva egészségesebben élni.

Addig is, egészségesebbé tehetjük az étkezésünket a következő módon:

 • ha kenyeret ennénk az ételhez, akkor a fehér kenyér helyett fogyasszunk korpás, teljes kiőrlésű gabonás kenyereket-zsemlét-kiflit, mert a gabonarostok segítik megkötni a zsírokat, koleszterint;
 • egyes késztermékek (pl.: ARO Marhapörkölt 400g) mellé válasszuk a rostban gazdag durumtésztát, és bőven savanyúságot;
 • szintén rostokban gazdag zöldségekkel, pl. gombával gazdagíthatjuk a gulyásféléket is;
 • dönthetünk úgy is, ha ezeket a konzerveket fogyasztjuk rendszeresen, hogy otthon már nem állati zsiradékkal, hanem növényi olajjal készítjük el az ételeket.

Mehet-e vegán termékbe sertészsír?

Ha későbbiekben egy vegetáriánus/vegán ételben cserélik a növényi olajat sertés zsírra, akkor értelemszerűen megszűnik a vegetáriánus/vegán megnevezése, hiszen nem felel meg a vonatkozó előírásoknak.

A gyártók számára a lehetőség cserére átmeneti a jelzés tekintetében, de a változtatás jelzési kötelezettséggel jár, amire vásárlóként érdemes odafigyelnünk!

Képünk illusztráció, nem a listázott termékeket mutatja.

ökokör háztartászöldítés ofofEz a tartalom az Innovációs és Technológiai Minisztérium FV-I-21/C jelű pályázata támogatásával, az Európai Unió #OurFood.OurFuture projektje keretében valósult meg, semmilyen tekintetben nem tükrözi az Európai Unió álláspontját.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás