fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Megjelent az első változás: sertészsírral helyettesítik az olajat bizonyos konzervekben

zsírral helyettesítik az olajat bizonyos konzervekben

2022.05.02-tól egy új rendelet tette lehetővé, hogy az ukrán háború miatti alapanyag beszerzési problémák okán helyettesítő összetevőket használhassanak az élelmiszerekben úgy, hogy a termék neve és a csomagolása is a régi marad. Arra lehetett számítani, hogy a változtatások a finomított napraforgó olaj és a búza mint alapanyag cseréjét jelentik majd. Az összetevő-változásokat gyűjtő oldalon máris megjelentek az első termékek, amelyekbe új, helyettesítő összetevő került. Dietetikus szakértőnket kérdeztük, kell-e aggódnunk a változás miatt.

Ahogy nemrég hírt adtunk róla, a hazai élelmiszerellátás zavartalan biztosítása érdekében május 2-án megjelent az Országos Főállatorvos 1/2022. számú új határozata, amely átmenetileg lehetővé teszi a magyar élelmiszer-vállalkozások számára a helyettesítő összetevők felhasználását az élelmiszerekben. (A határozat szövege itt olvasható részletesen.)

Az engedményt a magyar élelmiszergyártókat segítendő az ukrán háború okozta alapanyaghiány miatt hozták meg, a háború ugyanis Európa-szerte zavart okozhat az élelmiszerekkel és összetevőikkel való ellátásban, illetve jelentős áremelkedést hozhat bizonyos alapanyagoknál. A gyártóknak komoly többletköltséget jelentett volna az előre, nagy tömegben legyártott csomagolóanyagok cseréje – olvashattuk az Agrárminisztérium (AM) akkori közleményében.

A határozat szerint az érintett termékeknél a felülcímkézés mellett lehetőség van a részleges átcímkézésre. Ezek mellett a lehetőségek mellett ráadásul a gyártók kaptak egy harmadik, fogyasztói szempontból új, esetlegesen körülményesebb megoldást is: nem kell a terméken látszódnia a változásnak, ha a gyártó biztosítja, hogy az eladó helyen kikerül egy megfelelő tájékoztató felirat.

Ebben az esetekben az előállítóknak vagy az első hazai forgalmazóknak a Nébih felé is be kell jelenteniük az érintett termékeiket és a változtatásokról a saját honlapjukon is kötelesek részletesen tájékoztatni a fogyasztókat.

Rakott káposzta, lencsefőzelék kolbásszal

A bejelentéseket a vásárlók a Nébih oldalán követhetik – mármint az a vásárló, akinek ehhez kedve, ideje van. Mi mindenesetre ránéztünk az oldalra, ahol már meg is jelentek az első bejelentett összetevő változások. Az érintett termékek listája nem is rövid, a Szegedi Paprika Zrt. 35 db konzerv termékét érinti. Ezek között olyanok szerepelnek, mint a REÁL Rakott káposzta 400g, a COOP Lencsefőzelék lecsókolbásszal 400g, az aro Húsgombóc paradicsomos szószban 400g vagy a Penny Babgulyás sertéshússal 400gA listázott termékekben a napraforgó olajat disznózsírra cserélték.

A változtatást Szegedi Paprika Zrt. oldalán az ukrán háborúval indokolja: “A jelenlegi Ukrán háborús helyzet miatti alapanyag beszerzési problémák szükségessé teszik, hogy a Szegedi Paprika Zrt. által gyártott készétel konzerv termékek esetében a napraforgó étolajat helyettesítsük.”

Az összetevőcserét pedig – ahogy írják – a termékek minőségmegőrzési idejének közelében nyomtatásban láthatjuk vásárlóként.

Mit is jelenthet ezeknek a hozzávalóknak a cseréje táplálkozás élettani szempontból?

Somogyi-Kovács Anita, jogi szakokleveles sportdietetikust kérdeztük ebben a témában.

A különbség, hogy a finomított napraforgó olaj nem tartalmaz koleszterint eredendően, de a sertészsír igen.

100 g sertészsír kb.: 95 mg koleszterint tartalmaz (akinek magas a koleszterinszintje annak a napi koleszterin bevitel lehetőleg 200 mg alatt legyen). A sertészsírnak magasabb a telített zsírsav tartalma, amely a koleszterinszintet növeli, de nem mindegy, hogy a fenti esetben valójában mennyivel emelkedik a készétel telített zsírsav tartalma – mondja a szakember. Pl.: a „COOP Lencsefőzelék lecsókolbásszal 400g” olajjal készült termékben 100 grammonként 2,5 g zsír, azon belül 1 g telített zsírsav volt, ha olajjal is készült. Azt még nem tudni, hogy az olaj sertészsírral való helyettesítése mennyivel változtatja meg a zsírértékeket – magyarázza Somogyi-Kovács Anita.

Mit tehetünk mi fogyasztók, hogy az egészségünkre is figyeljük?

Ha a sertészsírral készült termékeket fogyasztjuk, nem kell pánikba esni. Gondoljuk át: ez lehet egy olyan helyzet, amikor érdemes lehet dietetikushoz fordulni jó tanácsokért, akár az egész táplálkozásunkat megreformálva egészségesebben élni.

Addig is, egészségesebbé tehetjük az étkezésünket a következő módon:

  • ha kenyeret ennénk az ételhez, akkor a fehér kenyér helyett fogyasszunk korpás, teljes kiőrlésű gabonás kenyereket-zsemlét-kiflit, mert a gabonarostok segítik megkötni a zsírokat, koleszterint;
  • egyes késztermékek (pl.: ARO Marhapörkölt 400g) mellé válasszuk a rostban gazdag durumtésztát, és bőven savanyúságot;
  • szintén rostokban gazdag zöldségekkel, pl. gombával gazdagíthatjuk a gulyásféléket is;
  • dönthetünk úgy is, ha ezeket a konzerveket fogyasztjuk rendszeresen, hogy otthon már nem állati zsiradékkal, hanem növényi olajjal készítjük el az ételeket.

Mehet-e vegán termékbe sertészsír?

Ha későbbiekben egy vegetáriánus/vegán ételben cserélik a növényi olajat sertés zsírra, akkor értelemszerűen megszűnik a vegetáriánus/vegán megnevezése, hiszen nem felel meg a vonatkozó előírásoknak.

A gyártók számára a lehetőség cserére átmeneti a jelzés tekintetében, de a változtatás jelzési kötelezettséggel jár, amire vásárlóként érdemes odafigyelnünk!

Képünk illusztráció, nem a listázott termékeket mutatja.

ökokör háztartászöldítés ofofEz a tartalom az Innovációs és Technológiai Minisztérium FV-I-21/C jelű pályázata támogatásával, az Európai Unió #OurFood.OurFuture projektje keretében valósult meg, semmilyen tekintetben nem tükrözi az Európai Unió álláspontját.

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Ne dőlj be a zöldre festési praktikáknak és a hangzatos marketing szövegeknek! Összegyűjtöttünk néhány tipikus ál-zöld állítást, amik mögött a leggyakrabban nem áll valós fenntarthatósági törekvés. Pörgesd végig, kerüld el őket Te is. Nem igazán tiszta számodra, mit tekinthetünk zöldre festésnek? Itt leírtuk, mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?, itt […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok