fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Diákok bojkottálják a Coca-Cola termékeket

| Haller Dóra

Bajban a Coca-Cola: a 2005-ös év nehézségei után, amikor azzal vádolták, hogy a termékei súlyos elhízást okoznak, a 2006-os év is kihívásokat tartogat a kólaóriás számára.

Ezúttal súlyosabbak a vádak is: a talaj és a talajvíz szennyezése Indiában, tartósítószerek kimutatható jelenléte az üdítőitalokban, és a hab a tortán: gyilkosságok és a munkások megfélemlítése a Coca-Cola kolumbiai ültetvényein.

Megcáfolhatatlan bizonyítékok egyelőre nincsenek, mint ahogy nincsenek független vizsgálóbizottságok sem, a cég pedig egyértelműen tagadja a vádakat, aláhúzva, hogy maga a Miami-i Kerületi Bíróság mentette fel őket egy Kolumbiában lefolytatott persorozat után. Ennek ellenére többen követelik független vizsgálóbizottság felállítását, hogy egyértelmű válaszokat kapjanak az indiai és a kolumbiai eseményekről.

Bár ennek felállításába a Coca-Cola tavaly szeptemberben beleegyezett, a bizottság az év végéig sem alakult meg. Válaszul Amerika egyetemei bojkottba kezdtek, és olyan oktatási intézmények tiltották ki területükről a Coca-Cola termékeit, mint a Michigani Egyetem, a New-York-i Egyetem és a Rutgers Egyetem. Angliában is aktivizálódtak a diákok: a diákok nemzeti érdekvédő szervezete (National Union of Students) vizsgálatot indított az ügyekben, amelynek eredményeit 2006 tavaszán, az éves közgyűlésükön teszik közzé. Ha igaznak bizonyulnak a vádak, a diákunió 750 kisebb diákszervezet által érvényesítheti befolyását és tilthatja ki a multicég termékeit az Egyesült Királyság egyetemeiről is főiskoláiról. Magyarországon a Budapesti Corvinus Egyetem Hallgatói Önkormányzatát kérdeztük meg, van-e tudomásuk a bojkottról, illetve tervezik-e a jövőben az ahhoz való csatlakozást.

– A Hallgatói Önkormányzatot nem érte ebben az ügyben semmilyen megkeresés, sem a HÖOK, sem bármely más szervezet részéről – mondja Horváth Dávid, a Budapesti Corvinus Egyetem HÖK alelnöke. – Mivel az egyetemen működő vendéglátó egységek tevékenységébe csak korlátozottan van beleszólási jogunk, a gyakorlatban nehezen megvalósíthatónak tartom a Coca-Cola termékek teljes körű kitiltását az egyetemről. Másrészről pedig felvetődik a kérdés: akkor marad a Pepsi? Ha pedig mindkettőt „non-grata”-nak nyilvánítjuk, a buborékos italok árusítása jószerivel megszűnik, beleértve az ásványvizeket is, ami véleményem szerint csak értetlenkedést illetve tiltakozást vonna maga után – kommentálja. – Mint a HÖK alelnöke támogatnám a bojkottra felhívó információk eljuttatását a diákokhoz plakát, esetleg e-mail formájában, de a döntést, hogy kívánnak-e a kezdeményezéshez csatlakozni, azt maximálisan rájuk bíznám.

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok