fbpx

| Haller Dóra

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Diákok bojkottálják a Coca-Cola termékeket

Bajban a Coca-Cola: a 2005-ös év nehézségei után, amikor azzal vádolták, hogy a termékei súlyos elhízást okoznak, a 2006-os év is kihívásokat tartogat a kólaóriás számára.

Ezúttal súlyosabbak a vádak is: a talaj és a talajvíz szennyezése Indiában, tartósítószerek kimutatható jelenléte az üdítőitalokban, és a hab a tortán: gyilkosságok és a munkások megfélemlítése a Coca-Cola kolumbiai ültetvényein.

Megcáfolhatatlan bizonyítékok egyelőre nincsenek, mint ahogy nincsenek független vizsgálóbizottságok sem, a cég pedig egyértelműen tagadja a vádakat, aláhúzva, hogy maga a Miami-i Kerületi Bíróság mentette fel őket egy Kolumbiában lefolytatott persorozat után. Ennek ellenére többen követelik független vizsgálóbizottság felállítását, hogy egyértelmű válaszokat kapjanak az indiai és a kolumbiai eseményekről.

Bár ennek felállításába a Coca-Cola tavaly szeptemberben beleegyezett, a bizottság az év végéig sem alakult meg. Válaszul Amerika egyetemei bojkottba kezdtek, és olyan oktatási intézmények tiltották ki területükről a Coca-Cola termékeit, mint a Michigani Egyetem, a New-York-i Egyetem és a Rutgers Egyetem. Angliában is aktivizálódtak a diákok: a diákok nemzeti érdekvédő szervezete (National Union of Students) vizsgálatot indított az ügyekben, amelynek eredményeit 2006 tavaszán, az éves közgyűlésükön teszik közzé. Ha igaznak bizonyulnak a vádak, a diákunió 750 kisebb diákszervezet által érvényesítheti befolyását és tilthatja ki a multicég termékeit az Egyesült Királyság egyetemeiről is főiskoláiról. Magyarországon a Budapesti Corvinus Egyetem Hallgatói Önkormányzatát kérdeztük meg, van-e tudomásuk a bojkottról, illetve tervezik-e a jövőben az ahhoz való csatlakozást.

– A Hallgatói Önkormányzatot nem érte ebben az ügyben semmilyen megkeresés, sem a HÖOK, sem bármely más szervezet részéről – mondja Horváth Dávid, a Budapesti Corvinus Egyetem HÖK alelnöke. – Mivel az egyetemen működő vendéglátó egységek tevékenységébe csak korlátozottan van beleszólási jogunk, a gyakorlatban nehezen megvalósíthatónak tartom a Coca-Cola termékek teljes körű kitiltását az egyetemről. Másrészről pedig felvetődik a kérdés: akkor marad a Pepsi? Ha pedig mindkettőt „non-grata”-nak nyilvánítjuk, a buborékos italok árusítása jószerivel megszűnik, beleértve az ásványvizeket is, ami véleményem szerint csak értetlenkedést illetve tiltakozást vonna maga után – kommentálja. – Mint a HÖK alelnöke támogatnám a bojkottra felhívó információk eljuttatását a diákokhoz plakát, esetleg e-mail formájában, de a döntést, hogy kívánnak-e a kezdeményezéshez csatlakozni, azt maximálisan rájuk bíznám.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás