fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Csökkentették az allergizáló illatanyagok használatát a gyártók

| Tudatos Vásárló

2005 óta az EU-ban 26 allergizáló illatanyag esetében külön jelölni kell a címkén, ha a termék tartalmaz ilyet.  Egy vizsgálat kimutatta, hogy rendelet bevezetése óta csökkent ezeknek az allergizáló anyagoknak a használata.
 

Az illatanyagokat a parfümökben használják a legnagyobb koncentrációban, ezeknek akár 30 %-át is kitehetik, míg elsősorban más funkciójú, illatosított készítményekben csak 0,1–1 %-os koncentrációban vannak jelen. Egy-egy termékben jellemzően 20–200 különféle vegyület, illatanyag is lehet a mintegy 3000 forgalomban lévő anyag közül. A felhasznált illatanyagok mintegy 80 %-a a kozmetikai készítményekbe kerül, míg az illatosított termékekben (például játékok, higiéniai papíráruk) való felhasználás aránya 20 %.

A fogyasztók tájékozottsága érdekében a kozmetikai termékek csomagolásán 26 gyakran alkalmazott, egészségügyi (allergén) kockázatot jelentő illatanyagot tettek jelöléskötelessé 2005-ben. A jelölésköteles összetevők között szerepel az elterjedten használt, és így vélhetően ismertebb

–          citronellol,

–          geraniol,

–          linalool

–          D-limonene.

Az EU területén érvényes szabályozás hatásairól a Fogyasztók Biztonságával foglalkozó Tudományos Bizottság (Scientific Committee on Consumer Safety, SCCS) készített felmérést.

Az SCCS tanulmánya szerint a természetes összetevőkből gyártott kozmetikumok gyakran nagyobb koncentrációban tartalmaznak allergizáló hatású illatanyagokat, mint a tömegtermékek.

A felmérés mintegy 80 termékben vizsgálta az illatanyagok jelenlétét és koncentrációját. A listázott illatanyagok felhasználási gyakorisága minden illatanyag esetén átlagosan 50 % -kal csökkent a tájékoztatási kötelezettség bevezetése után.

A legnagyobb gyakorisággal (66 %) a citronellolt használták illatosítóként a jelölésköteles anyagok közül, de a D-limonene, linalool, geraniol és a Butylphenyl methylpropional is jelen volt a vizsgált termékek felében.

A gyerekeknek szánt kozmetikai termékekben az illatanyagok jelenlétének gyakorisága jellemzően harmada a hagyományos kozmetikumokhoz képest.

Az illatanyagok a kozmetikai cikkekben mért legnagyobb koncentrációja nem csökkent ilyen egyértelműen. Az adalékok egy részénél megfigyelhető volt a ritkább, de intenzívebb, nagyobb koncentrációban történő felhasználás.

A felmérések szerint a kozmetikai termékek esetén a fogyasztók rendszeresen találkozhatnak a jelölésköteles illatanyagok többségével. A tisztítószereket és más háztartási illatosított termékeket figyelembe véve viszont a listázott adalékanyagok részei a mindennapi életünknek.

Az erősen allergén hatású α-amylcinnamyl alcohol, cinnamal, methyl-2-octynoate és Evernia prunastri illatanyagok felhasználása kevéssé gyakori, a gyermektermékekben pedig kifejezetten ritkán használják őket.

 

kép: dreamstime-luxeterna

 

A cikk a Földművelésügyi Minisztérium PTKF/467/2014-es számú Zöld Forrás pályázat keretében készült. 

 

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 

   

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

 

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok