fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Csendes Art N Craft: hazai portékák kincsesbányája

| Nagy Melinda

Az eredetileg Pesti Szatócs néven induló mesebeli boltocska egyedi színfoltja a Károlyi-kert környékének. A különleges kerámiák, használati tárgyak rajongóinak erősen ajánlott legalább egyszer ellátogatni ide.

Kis őzikés hintaló állítja meg a bolt előtt a járókelőket, és aki bepillant az ablakon szinte biztos, hogy betér ide. Ha épp nem vásárolni, akkor csak kikapcsolni, beleveszni a sok izgalmas tárgy látványába.


 

Bíró Gergőék két és fél éve nyitották meg a többi Csendes-egységtől némileg eltérő üzletet. A környéken üzemelő Csendes Létterem, CsendesTárs, CsendesM vegán étterem mellett kakukktojásnak számított a Pesti Szatócs, mivel nem a vendéglátás a profilja.


 

„A többi egységükbe magunk készíttetjük a bögréket, csészéket, amelyek sokszor megtetszettek a vendégeknek és szerették volna megvenni. Erre akkor nem volt lehetőség, így szép lassan nyomuk veszett. Létrehoztunk egy boltot, így most meg lehet őket venni” – meséli Gergő nevetve a bolt indulásának történetéről.

Persze az igazi indok nem ez volt, de a pöttyös bögrék eltűnéséből látszott, hogy van igény egy ilyenfajta üzletre, és kapóra jött a felszabadult üzlethelyiség. Összerakták a helyet, gyűjtötték hozzá az alkotókat, és elkezdték.

„Az alapkoncepció maga a szatócs volt, vagyis egy olyan vegyeskereskedés, ahol nagyon sok minden megtalálható a vázától kezdve az betonékszeren át a szörpig. A termelői árukon felül főleg használati tárgyakat kerestünk: kerámiát, fafaragók munkáit, vágódeszkát, pohártartót, szappantartót, de vannak különböző sérült embereket foglalkoztató alapítványoktól is termékek. A százhalombattai Sérültekért Alapítványtól rongyszőnyegeket, párnákat és kosarakat készítenek. Magam járok le hozzájuk és válogatjuk ki a termékeket. A Lámpás92 Alapítványtól szintén szőnyegek és kosarak érkeznek. A Down Alapítványtól pedig füzeteket, papírárut, képeslapokat kapunk” – sorolja Gergő.


Szívesen olvasnál még a témában? Tegyél érte Te is! Válaszd a Neked megfelelő formát.

Támogasd a TVE munkáját adománnyal, vagy fizess elő egy terméktesztünkre!

Legyél a TVE Támogató tagja vagy Szupertagja!

Ehhez még egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is adunk, amellyel több mint 70 jófej helyen vásárolhatsz kedvezményesen!


 A koncepció kialakításánál fontos szempont volt, hogy csak hazai vagy határon túli forrásból származó termék kerüljön be a boltba. Gergő elmondása alapján erre gondosan ügyelnek. Sok olyan megkeresés érkezik hozzájuk időszakosan itt élő külföldi alkotóktól, amelyeknek emiatt nem tudnak eleget tenni. Egyetlen kivétel van csupán, egy olyan művész árulja náluk a Magyarországról készült munkáit, akinek már a családja is itt él.


 

„Újrahasznos tárgyak is helyet kaptak. Megvásárolhatók a Medence Csoport molinóból újrahasznosított táskái, de egy időben magam is készítettem tejesdobozból füzetborítókat eladási célra” –  folytatja Gergő.

A kerámia nagyon domináns a boltban, azt mondja, részéről is van egy erős kötődés ezekhez a termékekhez, és a vásárlók is nagyon szeretik. Körülbelül 12 alkotó különböző munkái közül lehet válogatni. Vannak köztük tálak, bögrék, teáskannák, szobrok, kis tárolók és rengeteg váza.

A kerámiákon kívül az ékszerek is népszerűek annak ellenére, hogy eredetileg ez csak egy töltelék termék volt. Ez valószínűleg az egyediségük teszi, mert kerámia, beton és réz ékszerek is helyet kaptak.

 

„Az utóbbi időben a könyveket is elkezdtem gyűjteni. Olyan kiadók termékeit, akik nem nagy könyváruházakban népszerűsítenek. Ezek félig irodalmi, félig grafikai könyvek, illetve kisszériás  képregények. Egy időben sok  lakásfelújítással kapcsolatos termékünk is volt, de kapacitáshiány miatt ezek most nincsenek” – folytatja.


 

Az utóbbi hónapokban egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy a hely kinőtte magát, így a termelői termékek elkerültek egy új boltba néhány méterrel odébb, amit Csendes Csemegének neveztek el. „Szerettünk volna egy olyan boltot, ahol megmutatkozik az a tudatos szemlélet, ami az összes egységünket jellemzi az alapanyagok tekintetében. Ez röviden annyi, hogy ami csak lehet visszaellenőrizhető hazai forrásból érkezzen.

A Csendes Csemege egy nagyon jó kötés a vásárlóinknak, hogy ne csak a kávézó részben tudjanak belekóstolni ezekbe a termékekbe. A Csemege kifejezetten hazai termelők portékáit árulja. Friss pékárut, bort, szörpöt, mézet, zöldséget, tejterméket, lekvárt, sőt kozmetikumokat is” – sorolja.


 

A szatócsbolt, tehát Csendes Art N Craft lett, de a kínálat nem sokat változott. A hely ugyanolyan mesebeli csak a szörpért, mézért még 10 métert kell sétálni egy olyan üzletbe, ahol a választékot elnézve szintén el lehet tölteni egy órát is nézelődéssel.

 


Szívesen olvasnál még a témában? Tegyél érte Te is! Válaszd a Neked megfelelő formát.

Támogasd a TVE munkáját adománnyal, vagy fizess elő egy terméktesztünkre!

Legyél a TVE Támogató tagja vagy Szupertagja!

Ehhez még egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is adunk, amellyel több mint 70 jófej helyen vásárolhatsz kedvezményesen!


       A cikk a Zöld Forrás PTKF/625/2017 jelű pályázat támogatásával készült.

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Ne dőlj be a zöldre festési praktikáknak és a hangzatos marketing szövegeknek! Összegyűjtöttünk néhány tipikus ál-zöld állítást, amik mögött a leggyakrabban nem áll valós fenntarthatósági törekvés. Pörgesd végig, kerüld el őket Te is. Nem igazán tiszta számodra, mit tekinthetünk zöldre festésnek? Itt leírtuk, mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?, itt […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok