fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Csatlakozz „A legszebb konyhakertek” versenyhez!

| Tudatos Vásárló

A vidéki porták nyerjék vissza régi arcukat, és a pázsit, a virágok és a dísznövények mellett a veteményeskerteknek is jusson bennük hely! 

Kovács Szilvia karcagi alpolgármester hirdette meg városában a programot, amelyben versenyre hívták a jelentkezőket. A Vidékfejlesztési Minisztérium által is támogatott kezdeményezés célja, hogy az akció az egész országra kiterjedjen.

Alig néhány évtizede még hozzátartozott a vidéki udvarokhoz a konyhakert, amely szinte egyik pillanatról a másikra tűnt el a portákról, mondta Kovács Szilvia. Jó lenne, ha visszafordulna ez a folyamat, és a családok ismét termesztenének zöldséget a saját konyhájukra. Ez nem csak gazdasági, hanem szemléletbeli kérdés is.

A verseny szó jelképes, hiszen nem vetélkedésre, hanem alkotásra buzdít. Nem különleges látványkerteket várnak, hanem hagyományos veteményeseket, a régről ismert formájukban. Karcagon néhány könnyen teljesíthető kívánalmat fogalmaztak meg a kiírásban. A kert rendezett környezetben helyezkedjék el a lakóportán, legyen gondozott, s legalább ötféle zöldség növekedjék benne. A növényeket a gazda választja szabadon, a konyhában leggyakrabban asztalra kerülő élelmiszer alapanyagokból: pl. petrezselyem, zöldborsó, sárgarépa, paprika, paradicsom, uborka, tök, saláta.

Karcagon 22-en jelentkeztek a versenyre, amelynek szeptemberben lesz az eredményhirdetése, és értékes ajándékokat adnak át a veteményezőknek. Az alpolgármester szerint indulásnak biztató a benevezők száma. A város körül kialakított zártkertek használói közül is jelentkeztek, de nevezhettek azok is, akik teraszon, zsebkendőnyi földdarabkán szeretnének veteményest kialakítani és művelni.
Az eredményeket szeptemberben hirdetik ki.

A cél, hogy minél több település csatlakozzon a kezdeményezéshez, és mutassuk meg, mennyi szép, gondozott veteményeskert lapul az országban, és mennyi örömöt lelünk a gondozásukban! 

 

Forrás: Vidékfejlesztési Minisztérium
Kép forrása: Infokarcag.hu

***

Tetszik a TudatosVásárló.hu és szívesen olvasod cikkeinket? Ez egy nonprofit oldal, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tartja fenn. Minimális forrásaink vannak a működtetésre. Kérjük, hogy te is támogass bennünket, hogy több hasznos cikket publikálhassunk!
 
Oszd meg a cikket a facebookon! Klikkelj a cikk címe mellett!
Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok