fbpx

| Tudatos Vásárló

Csatlakozz „A legszebb konyhakertek” versenyhez!

A vidéki porták nyerjék vissza régi arcukat, és a pázsit, a virágok és a dísznövények mellett a veteményeskerteknek is jusson bennük hely! 

Kovács Szilvia karcagi alpolgármester hirdette meg városában a programot, amelyben versenyre hívták a jelentkezőket. A Vidékfejlesztési Minisztérium által is támogatott kezdeményezés célja, hogy az akció az egész országra kiterjedjen.

Alig néhány évtizede még hozzátartozott a vidéki udvarokhoz a konyhakert, amely szinte egyik pillanatról a másikra tűnt el a portákról, mondta Kovács Szilvia. Jó lenne, ha visszafordulna ez a folyamat, és a családok ismét termesztenének zöldséget a saját konyhájukra. Ez nem csak gazdasági, hanem szemléletbeli kérdés is.

A verseny szó jelképes, hiszen nem vetélkedésre, hanem alkotásra buzdít. Nem különleges látványkerteket várnak, hanem hagyományos veteményeseket, a régről ismert formájukban. Karcagon néhány könnyen teljesíthető kívánalmat fogalmaztak meg a kiírásban. A kert rendezett környezetben helyezkedjék el a lakóportán, legyen gondozott, s legalább ötféle zöldség növekedjék benne. A növényeket a gazda választja szabadon, a konyhában leggyakrabban asztalra kerülő élelmiszer alapanyagokból: pl. petrezselyem, zöldborsó, sárgarépa, paprika, paradicsom, uborka, tök, saláta.

Karcagon 22-en jelentkeztek a versenyre, amelynek szeptemberben lesz az eredményhirdetése, és értékes ajándékokat adnak át a veteményezőknek. Az alpolgármester szerint indulásnak biztató a benevezők száma. A város körül kialakított zártkertek használói közül is jelentkeztek, de nevezhettek azok is, akik teraszon, zsebkendőnyi földdarabkán szeretnének veteményest kialakítani és művelni.
Az eredményeket szeptemberben hirdetik ki.

A cél, hogy minél több település csatlakozzon a kezdeményezéshez, és mutassuk meg, mennyi szép, gondozott veteményeskert lapul az országban, és mennyi örömöt lelünk a gondozásukban! 

 

Forrás: Vidékfejlesztési Minisztérium
Kép forrása: Infokarcag.hu

***

Tetszik a TudatosVásárló.hu és szívesen olvasod cikkeinket? Ez egy nonprofit oldal, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tartja fenn. Minimális forrásaink vannak a működtetésre. Kérjük, hogy te is támogass bennünket, hogy több hasznos cikket publikálhassunk!
 
Oszd meg a cikket a facebookon! Klikkelj a cikk címe mellett!

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás