Elég gombát eszel? Csatlakozz a gomba kihíváshoz!
Egész évben beszerezhető, kiváló húspótló, D-vitamin és kalciumforrás, mégis nagyon megosztja a hazai fogyasztókat. Van, aki nagy ívben kerüli, másoknál legfeljebb néha gombapaprikás formájában kerül az asztalra. Pedig a gomba nagyon sokféleképpen elkészíthető. Csatlakozz a Felelős Gasztrohős és a Tudatos Vásárlók Egyesülete közös kihívásához: ingyenes webinárral, hírlevéllel segítünk, hogy megismerkedj ezzel a superfooddal, és elhidd, hogy a gombapaprikáson túl is van élet.
Ha nem is vagyunk gombaszakértők, akik egy kiadós eső után roskadozó szatyorral térünk haza az erdei kirándulásról, ma már akkor is számos lehetőségünk van gombához jutni. Szinte bármelyik szupermarketben és piacon a friss csiperke mellett már a laskagomba is bármikor beszerezhető, bio minőségben is. Üveges, szárított és félkész formában ennél változatosabb fajtákat is kóstolhatunk.
Egész évben elérhető, kiváló rost-, fehérje-, kálcium- és D-vitamin forrás, ugyanakkor nem tartalmaz zsírt és kevés a szénhidráttartalma. Kitűnő húspótló.
Csatlakozz a kihívásunkhoz, és segítünk, hogyan vezesd be a gombát az étkezésedbe! Ha már nem idegen tőled ez az alapanyag, akkor új, változatos receptekkel tudunk támogatni, hogy még több gomba kerüljön nálatok is az asztalra.
Mit vállalhatsz a kihívás során?
1. Bolti gombakrémes szendvics vacsorára vagy uzsonnára
Ha nem vagy az a klasszikus konyhatündér típus, vagy egyszerűen csak ódzkodsz az új alapanyagoktól, amúgy sem érted, miért ez a nagy hűhó ekörül a fura gomba nevű dolog körül, akkor neked szól ez a kihívás.
Mit vállalsz? Egy hónapon keresztül hetente egyszer vacsorára vagy uzsonnára szendvicskrémként beveted valamelyik szupermarketben kapható kész gombakrémet.
A hírlevélben tippeket adunk, hogy hol milyen készterméket lehet beszerezni. A webinárunkon számos érdekes dolgot megtudhatsz arról, miért jó nekünk és a környezetünknek, ha gombát eszünk, mire kell figyelni a feldolgozásánál, fogyasztásnál.
2. Gombával színesítesz egy húsos ételt
Nehezen mondasz le a húsról, de azért szeretsz kísérletezni? Akkor ezt kihívást, neked találtuk ki.
Mit vállalsz? Egy hónapon keresztül hetente legalább egyszer a húsos főételedet gombával színesíted.
A hírlevélben könnyen elkészíthető receptekkel segítünk. A webinárunkon számos érdekes dolgot megtudhatsz arról, hogy miért jó nekünk és a környezetünknek, ha gombát eszünk, mire kell figyelni a feldolgozásánál, fogyasztásnál.
3. Csak csiperkéből vagy laskagombából készítesz egy főételt
Aggaszt a klímaváltozás? Csökkentenéd a húsfogyasztásodat, de nem tudod mivel válthatod ki? A messziről érkező szójából készült tofu inkább csöbörből vödörbe megoldásnak tűnik?
Mit vállalsz? Ebben a kihívásban segítünk, hogy egy hónapon keresztül heti egy főételt csak gombából, húsmentesen készíts el.
Nem sokkolunk fura nevekkel, hanem maradunk a közismert, könnyen beszerezhető csiperkénél és laskagombánál.
A hírlevélben könnyen elkészíthető receptekkel segítünk. A webinárunkon számos érdekes dolgot megtudhatsz arról, hogy miért jó nekünk és a környezetünknek, ha gombát eszünk, mire kell figyelni a feldolgozásánál, fogyasztásnál.
4. Erdei gombából készítesz egy főételt
Ha csiperke és a laskagomba mellett új ízekre vágysz, vállald be ezt a kihívást!
Mit vállalsz? Egy hónapon keresztül hetente egy alkalommal egy főételt friss, üveges vagy szárított erdei gombából készítesz el.
A hírlevélben könnyen elkészíthető receptekkel segítünk. A webinárunkon számos érdekes dolgot megtudhatsz arról, hogy miért jó nekünk és a környezetünknek, ha gombát eszünk, mire kell figyelni a feldolgozásánál, fogyasztásnál.
Regisztráció
ITT TUDSZ REGISZTRÁLNI! (határidő: október 16. vasárnap éjfél)
- Regisztrálj a kihívásba október 16. éjfélig!
- Vegyél részt a gombaszekértő által tartott webináron!
- Olvasd el a hasznos tippeket a hírlevelünkben!
- Kísérletezz, és oszd meg tapasztalataidat a Tudatos Vásárlókkal és a Felelős Gasztrohőssel!
A kihívás időtartama: 2022. október 20. – november 17.
Amit mi adunk
A regisztrált résztvevőket hasznos tippekkel teli hírlevéllel és egy ingyenes webinárral segítjük. A webináron egy gombaszakértőtől megtudhatod, miért jó nekünk és a környezetünknek, ha gombát eszünk, milyen táplálkozástani hatása van, mire kell figyelni a vásárlásnál, feldolgozásánál, fogyasztásnál.
A webinár időpontja: 2022. október 20. (csütörtök) 17:30-19:30h (Linket a regisztráció után küldünk)
Amit tőled várunk
A kihívás végén írd meg nekünk a tapasztalataidat, és küldj néhány fotót az elkészült ételekről. A beküldők között 20 ajándékcsomagot sorsolunk ki, hatféle Vianaturalis gombakrémmel.
Nem mindegy, mit eszel!
Élelmezésünk, élelem beszerzési rendszerünk óriási hatást gyakorol az éghajlatváltozásra, konzerválja a szegénységet, fokozza a természeti környezet pusztulását. Az éghajlatváltozás és globális kizsákmányolás az EU polgárainak a jövővel kapcsolatos aggodalmai között az első helyen áll. Az EU polgáraiként, magánszemélyként a mi felelősségünk is szerepet vállalni a világ előtt álló kihívások megoldásában.
Kövesd a #GoEAThical és az #OurFoodOurFuture hashtaget a Facebookon és az Instagrammon, oszd meg a kampányt másokkal is.
Ne tápláld tovább a kizsákmányolást! A pénzed szavazat!
Képek forrása: canva.com
Ez a tartalom az Európai Unió #OurFood.OurFuture projektje keretében valósult meg, semmilyen tekintetben nem tükrözi az Európai Unió álláspontját.