fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Csatlakoztunk a húsmentes hétfőhöz: húshagyó kedd a TVE-ben

| Tudatos Vásárló

Egy ember, egy év, heti egy nap húsmentesen – máris 100 kg-mal kevesebb a szén-dioxid a légkörben. Ennyit 52 fiatal fa képes megkötni egy év alatt a fa fajtájától, méretétől, élőhelyétől függően. Tegyél az egészségedért, környezetedért, csatlakozz te is a húsmentes hétfőhöz!

A húsmentes mozgalom 2003-ban indult az Egyesült Államokból az egészséges hétfő kampány részeként, amelyhez egyre több amerikai és európai város csatlakozik.

Miért kell a húsmentes hétfő? A világ hústermelése több mint kétszer annyival nőtt az elmúlt 40 évben, mint a Föld népessége. A növekvő húsigény miatt takarmányként etetjük föl az állatokkal az értékes gabonát, termőfölddé alakítjuk az erdőket, pazaroljuk az energiát, az édesvizet, és gyorsítjuk az éghajlatváltozást.

A FAO szerint 2012-ben több mint 300 millió tonna húst termelt az emberiség, az egy főre jutó fogyasztási ráta átlag 42,5 kg. A növekvő népességű fejlődő országok gyorsan felzárkóznak, követik a gazdagabbak fogyasztási szokásait. 2006-ban egy fejlődő ország lakója átlagosan 30,7 kg húst fogyasztott, 2012-ben már 32,7 kg-ot. A fejlett országokban a húsfogyasztás ugyanakkor átlag 81-ről 79 kg-ra csökkent.

A HÚS ez esetben nemcsak a tőkehúst jelenti, hanem minden állati eredetű terméket, beleértve a felvágottakat, virslit, kolbászt, szalonnát, halat, tejet, sajtot, vajat, tojást stb.

A növekvő nagyüzemi húselőállítás nemcsak a harmadik világ, hanem a fejlett országok számára is hatalmas környezeti terhet jelent: világszerte nő az üvegházgáz-kibocsátás, a vízigény, növényfajok tűnnek el, a talaj erodálódik, a talajvizet trágya, gyom- és rovarirtó szerek szennyezik, és a húsfarmokon nagy mennyiségű antibiotikumot használnak. (Egy német tanulmány szerint Németországban 1 kg hús előállításához átlag 170 mg antibiotikum fogy, ez világszerte a legmagasabbak értékek közé tartozik.) A kevesebb néha több – együnk kevesebb húst, de szabad tartásút, minőségit.

Bár Magyarországon csökken a húsfogyasztás, még mindig átlag fölöttiek vagyunk, 2010-ben átlag 56,7 kg-ot fogyasztottunk, főként húsfarmokon nevelt, csökkent tápértékű húst és húskészítményt, halat – olvasható a Föld Napja Alapítvány oldalán, akik  2013-ban először javasolták, hogy legyen húsmentes a Föld napja! Sokan csatlakoztak, de nem elegen. Ha félmillióan csatlakoztunk volna, akkor egyetlen nap alatt 2 tonnával kevesebb szén-dioxid került volna a légkörbe. Klasszikus példája ez a sok kicsi sokra megy mondásnak.

Tudtad?

A mozgalomhoz most a TVE is csatlakozott, csupán annyit változtattunk, hogy nem húsmentes hétfőt, hanem húshagyó keddet tartunk közösen. Ennek egyészen praktikus okai vannak: ekkor vagyunk mindanniyan a főhadiszálláson. A heti megbeszélés után a tárgyalóasztal ebédőasztallá alakul, és együtt esszük meg az aznap (közösen főzött vagy otthonról hozott) ebédet. A vegánság mellett új szempontokkal bővítettük a főzőcskét: csak szezonális és alapanyagokat használhatunk és előnyben részesítjük a hazai forrásból származó hozzávalókat.

Az első közös húshagyó keddet múlt kedden tartottuk. Emese és Zsuzsa főzött, ettünk isteni sült céklát, krumplit fűszeses rizzsel és körteszósszal:

A tegnapi menüt Noémi és Melinda prezentálta: saját készítésű csatni friss medvehagymával, tortillával és póréhagymás-sós-amarántos palacsintával.

Így készült…

…és ez volt a desszert.

Csatlakozz te is a húsmentes hétfőhöz! Tégy az éghajlatváltozás ellen  és próbáld ki az év minden hétfőjén! Bővebb infót a Föld Napja Alapítvány húsmentes hétfő aloldalán találsz! Még jelentkezünk.

A következő ebédünk április 15-én: különleges, fűszeres sárgaborsófőzelék pirított magokkal:

 

 

Forrás: Föld Napja Alapítvány

Kép: Nagy Melinda, Föld Napja Alapítvány

 

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára