fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Csak egy kicsit lett zöldebb a vébé

| Kerekes Anna

Ez a cikk már 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

A szervezők több mint 3,6 millió turistát várnak Brazíliába a világbajnokság idejére. Az esemény 2,7 millió tonna szén-dioxid kibocsátásának fele ezektől a látogatóktól származik majd, a maradék pedig magától az eseménytől. Milyen környezetterhelése lesz, és mivel próbálják ellensúlyozni?

A brazilok „zöldebb” világbajnokságot szeretett volna, ezért is választották a rendezvény kabalafigurájának a veszélyeztetett tatut. Mit tettek ezért?

Napkollektorokat szereltek fel a stadionokra. Először a vb-k történetében az idei bajnokságnak otthont adó építmények, mind a 12, LEED minősítést kaptak. (LEED – Leadership in Energy & Environmental Design – egy zöld épületekkel foglalkozó tanúsítási program. Ennek megszerzéséhez különböző előfeltevéseknek kell megfelelni az építés során. A tanúsítvány biztosítja, hogy környezetbarát épületekről van szó, és ennek megfelelően készültek.)

A nemzeti stadiont (Estadio Nacionál) öko-világítással szerelték fel, különleges, az esővizet használó öntözőrendszert alakítottak ki a parkokhoz, és „intelligens” piszoárokat telepítettek a mellékhelyiségekbe, amelyek kiszámítják, hogy mikor kell öblíteni.

Egy telefonos alkalmazás, a Green Passport Initiative segítségével pedig a stadionok közti, környezetbarát és fenntartható közlekedést támogatják, népszerűsítik.

Ez az alkalmazás javaslatokat tesz a felhasználóknak, hogyan minimalizálhatják a közlekedésük környezeti hatásait.

Igen, de…

A „zöldítő” lépések, tevékenységek mellett még mindig van néhány olyan, régóta fennálló környezeti probléma, ami a turisták hada miatt most tovább romlik. Ilyen például a szennyvíz kérdése. A brazilok fele még manapság sem jut tisztított vízhez, ami komoly egészségügyi problémákat okoz. Mindezt csak tetézi, hogy a szennyvíz végül a folyókba és óceánokba kerül. A hulladékkezelés szintén megoldatlan. Becslések szerint közel 100 tonna szemét kerül az óceánba Rio de Janeiro közelében naponta.

Az erdőirtás és az állatok élőhelyeinek rombolása folytatódik, és bár a FIFA felhívta a figyelmet a tatu helyzetére és élőhelyeinek pusztulására, további cselekvésre lenne szükség.

A bajnokság ellen rendezett tüntetések jól mutathatják, hogy a változtatások és infrastrukturális fejlesztések, amelyeket a kormány és a FIFA véghezvittek, nem szolgálják mindenki javát. Brazília mostanra a világ hatodik legnagyobb gazdasága egy egyre növekvő középosztállyal, de az infrastrukturális és fenntarthatósági fejlesztések, kezdeményezések még mindig hiányoznak.

És persze. Az egész világon figyelemmel kísért eseményeket az élelmiszer-és a ruhaipar is kihasználja. A világbajnokság sztárjainak arcképével, színeivel, elemeivel redizájnolt palackok, zacskók, csomagolások kínálgatják magukat, a szétcukrozott üdítőket, csipszeket gyorséttermi kajákat most ezzel szeretnék még vonzóbbá tenni a fogyasztók számára.

Paradox vagy sem, a junk food dobozokról olyan emberek mosolyognak ránk, és próbálnak meg a termékek fogyasztására bírni bennünket, akiknek, sportolóként, az egészséges életmódot kellene hirdetniük. Az eseményre készített cipők, ruhadarabok közül a Greenpeace 33 mintát (ebből 22 kifejezetten gyerekeknek gyártott termék volt) vizsgált kockázatos vegyi anyagokra. A minták 80 százalékában jelentős mennyiségű toxikus anyagot mutattak ki.

Kép és szöveg forrás: Treehugger.com

 

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Egészséges ősgabonák a tányérunkon

Egészséges ősgabonák a tányérunkon

2023. február 18-án tartottuk a Közösségi Mezőgazdálkodás Családi napot. Aki eljött, személyesen is megismerkedhetett 11 hazai közösségi gazdával, valamint a témába vágó beszélgetéseket, előadásokat hallgathattak meg. Ha érdekelnek a gabonák és az egészséges táplálkozás, nézd meg a beszélgetést a Családi napról az ősgabonákról Dr. Szira Fruzsinával az ÖMKI vezető kutatójával, Fülöp Ádámmal a Pipacs Pékség […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok