fbpx

| Kerekes Anna

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Csak egy kicsit lett zöldebb a vébé

A szervezők több mint 3,6 millió turistát várnak Brazíliába a világbajnokság idejére. Az esemény 2,7 millió tonna szén-dioxid kibocsátásának fele ezektől a látogatóktól származik majd, a maradék pedig magától az eseménytől. Milyen környezetterhelése lesz, és mivel próbálják ellensúlyozni?

A brazilok “zöldebb” világbajnokságot szeretett volna, ezért is választották a rendezvény kabalafigurájának a veszélyeztetett tatut. Mit tettek ezért?

Napkollektorokat szereltek fel a stadionokra. Először a vb-k történetében az idei bajnokságnak otthont adó építmények, mind a 12, LEED minősítést kaptak. (LEED – Leadership in Energy & Environmental Design – egy zöld épületekkel foglalkozó tanúsítási program. Ennek megszerzéséhez különböző előfeltevéseknek kell megfelelni az építés során. A tanúsítvány biztosítja, hogy környezetbarát épületekről van szó, és ennek megfelelően készültek.)

A nemzeti stadiont (Estadio Nacionál) öko-világítással szerelték fel, különleges, az esővizet használó öntözőrendszert alakítottak ki a parkokhoz, és „intelligens” piszoárokat telepítettek a mellékhelyiségekbe, amelyek kiszámítják, hogy mikor kell öblíteni.

Egy telefonos alkalmazás, a Green Passport Initiative segítségével pedig a stadionok közti, környezetbarát és fenntartható közlekedést támogatják, népszerűsítik.

Ez az alkalmazás javaslatokat tesz a felhasználóknak, hogyan minimalizálhatják a közlekedésük környezeti hatásait.

Igen, de…

A „zöldítő” lépések, tevékenységek mellett még mindig van néhány olyan, régóta fennálló környezeti probléma, ami a turisták hada miatt most tovább romlik. Ilyen például a szennyvíz kérdése. A brazilok fele még manapság sem jut tisztított vízhez, ami komoly egészségügyi problémákat okoz. Mindezt csak tetézi, hogy a szennyvíz végül a folyókba és óceánokba kerül. A hulladékkezelés szintén megoldatlan. Becslések szerint közel 100 tonna szemét kerül az óceánba Rio de Janeiro közelében naponta.

Az erdőirtás és az állatok élőhelyeinek rombolása folytatódik, és bár a FIFA felhívta a figyelmet a tatu helyzetére és élőhelyeinek pusztulására, további cselekvésre lenne szükség.

A bajnokság ellen rendezett tüntetések jól mutathatják, hogy a változtatások és infrastrukturális fejlesztések, amelyeket a kormány és a FIFA véghezvittek, nem szolgálják mindenki javát. Brazília mostanra a világ hatodik legnagyobb gazdasága egy egyre növekvő középosztállyal, de az infrastrukturális és fenntarthatósági fejlesztések, kezdeményezések még mindig hiányoznak.

És persze. Az egész világon figyelemmel kísért eseményeket az élelmiszer-és a ruhaipar is kihasználja. A világbajnokság sztárjainak arcképével, színeivel, elemeivel redizájnolt palackok, zacskók, csomagolások kínálgatják magukat, a szétcukrozott üdítőket, csipszeket gyorséttermi kajákat most ezzel szeretnék még vonzóbbá tenni a fogyasztók számára.

Paradox vagy sem, a junk food dobozokról olyan emberek mosolyognak ránk, és próbálnak meg a termékek fogyasztására bírni bennünket, akiknek, sportolóként, az egészséges életmódot kellene hirdetniük. Az eseményre készített cipők, ruhadarabok közül a Greenpeace 33 mintát (ebből 22 kifejezetten gyerekeknek gyártott termék volt) vizsgált kockázatos vegyi anyagokra. A minták 80 százalékában jelentős mennyiségű toxikus anyagot mutattak ki.

Kép és szöveg forrás: Treehugger.com

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás