Közösségek az ökogazdaságok minősítésében

 Regisztráció lezárva erre az eseményre
A részvételi minőségbiztosítás a kistermelők és vásárlóik közötti bizalomra alapulva segíti vagy váltja ki a külső minőségbiztosítást. A TVE új programja az ún. részvételi minőségbiztosítási rendszerekkel (Participatory Guarantee Systems - PGS) ismerteti meg az érintett szakembereket.

A részvételi minőségbiztosítás rendszerei (Participatory Guarantee Systems -PGS) helyi szinten kínálnak megoldást a kistermelők minősítésére. A bizalmon, társadalmi kapcsolatokon és tudásmegosztáson alapuló minősítés a fogyasztók és egyéb érintettek aktív részvételével történik. Mára több ezer kistermelő és vásárlóik alkalmazzák a részvételi minőségbiztosítás elveit a világ számos pontján. A mozgalom segítését az IFOAM (Ökológiai Gazdálkodási Mozgalmak Nemzetközi Szövetsége) vállalta magára, hiszen az alternatív vagy akár kiegészítő minősítési rendszer kiváló eszköz lehet az ökológiai gazdálkodás ellenőrzésében is.

Európában egyre inkább erősödik a közösségi mezőgazdálkodás mozgalma: gazdálkodók és vásárlóik alkotnak közösséget, hogy segítsék egymást. A hosszú távú elköteleződésért cserébe a termelők biztos megélhetést, a fogyasztók pedig megbízható helyről származó, jó minőségű élelmiszert kapnak.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete évek óta segíti az alternatív, közvetlen közösségi élelmiszertermelési és értékesítési rendszerek elterjedését és megerősítését (úm. közösségi mezőgazdálkodás, szatyor-közösségek, helyi/kistermelői piacok). Franciaországból érkező vendégünkkel azon szeretnénk közösen elgondolkodni, hogy miként vállalhatnak a közösségek tagjai nagyobb szerepet a gazdaságok életében, ezzel segítve a termelők munkáját. Segítheti-e ez az alternatív ellenőrzési rendszer a hazai közösségi gazdaságok megerősítését? Hogyan működik egy ilyen rendszer, és milyen feltételekkel működhet Magyarországon?

                                                        

Az következő évben 4 alkalmas tréningsorozatot tartunk a részvételi minőségbiztosítás rendszereiről az IFOAM-mal együttműködve. 2018. május 23-án az első alkalomra kerül sor, ahol a PGS alapvetéseire koncentrálunk majd.

A résztvevők aktív közreműködésére számítunk, tervezzük, hogy valódi szakmai diskurzus alakul majd ki a témáról. A Nature & Progrès előadójának francia-magyar szinkrontolmácsot biztosítunk, a részvevőknek lehetősége lesz kérdéseket feltenni.

A részvevőket frissítőkkel és szendvicsebéddel várjuk.

A programon a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

A tervezett program:

9:15 - Regisztráció

9:30 - Köszöntő és résztvevők bemutatkozása

10:00 - Minősítések az ökológiai termelésben és részvételi minőségbiztosítás története

11:00 - Hogyan működik egy PGS rendszer?

13:00 - PGS a gyakorlatban: Nature & Progrès

13:30 - A PGS hivatalos elismerésének kérdései

14:00 - Zárás, ebéd

A projektet az Európai Bizottság támogatja. A tartalom nem szükségszerűen tükrözik az Európai Bizottság nézeteit.

2018. May 23., 09.30   -   14:00
MAGNETHÁZ
Andrássy út 98.
Budapest, 1062
Magyarország


  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében